Mergi la conţinutul principal

Caminele de batrini din Braila, azile de concentrare pentru persoanele virstnice

Am fost, zilele trecute, in vizita la un camin de batrini din oras. Odata ajuns acolo, am avut sentimentul acut ca pasesc intr-o alta lume. O lume a umilintei, excluderii sociale si a dispretului pentru fiinta umana.
Ceea ce ar fi trebuit sa fie un loc unde semenii nostri sa-si petreaca batrinetile fericiti, demni si bucurindu-se de viata, arata ca un azil - spital de concentrare. In cladirea principala oamenii locuiesc cite 8-10 in camere, in paturi de spital, fara dulapuri individuale, intr-o totala lipsa de curatenie, respirind un aer statut, de mizerie si boala.
In pavilionul mortii, anexa a caminului, este si mai terifiant. Batrini neputinciosi si bolnavi, in care abia mai pilpiie viata, care nu stiu daca mai apuca ziua de miine, stau la fel de multi in aceleasi paturi spitalicesti scorojite, in incaperi intunecoase si mizerabile, care degaja mirosuri greu de suportat, asteptindu-si, in tacere si resemnare, clipa trecerii intr-o lume mai buna.
Toti acesti nefericiti, loviti de soarta si uitati de oameni, si-au exprimat o singura dorinta - "faceti ceva si pentru noi!" Dupa o viata de munca si de nevoi, acesti batrani sint umiliti si injositi in fiecare zi de cei care, prin functiile detinute, ar trebui sa le asigure o existenta decenta si demna.
Unde sinteti stimati domni din administratia locala, care ati condus si conduceti destinele acestui oras si acum va vreti deputati si senatori? Unde sinteti stimati parlamentari de Braila care vreti din nou sa ajungeti in fruntea tarii? Ce ati facut pentru acesti oameni pina acum? Ce ati facut pentru cetatenii orasului? Ce ati facut pentru Braila? NIMIC!
Promiteti cu o inconstienta infantila tot felul de aiureli nerealizabile, dar niciodata in toti acesti ani nu v-a preocupat soarta acestor napastuiti. Aceasta este o problema reala si grava a Brailei! Nu fantasmagoriile pe care bateti moneda, doar-doar veti fi alesi din nou ca sa ne sfidati, de la nivelul incompetentei, functiei si averilor indecente, cu dispretul vostru pentru cei multi.
Majoritatea actualilor candidati din partea PSD, PNL si PD-L au condus si conduc acest oras si institutiile publice ale acestuia si timp de 19 ani NU au intreprins nimic pentru imbunatatirea vietii si asigurarea unor conditii decente de trai in caminele de batrini. In toata aceasta perioada si-au probat doar crasa incompetenta si nepasarea fata de cetatenii Brailei si problemele lor.
Braileni, ati constatat in toti acesti ani ca cei care v-au condus si reprezentat sint niste incapabili, preocupati doar sa-si sporeasca averea in detrimentul vostru. Acum aveti puterea de a schimba aceasta situatie, votind alti oameni decit eternii candidati ai PSD, PNL si PD-L.
Am urmarit cu atentie toate aparitiile media ale candidatilor celor trei mari partide si nici unul dintre acestia nu a luat atitudine fata de situatia intolerabila din caminele de batrini. Pentru ei, doar ceea ce le aduce foarte multe voturi si le umple buzunarele prezinta interes. In viziunea acestor candidati, batrinii din camine nu merita sa fie luati in seama, deoarece sint mult prea putini ca numar de votanti, nu constituie o forta sociala si nu se pot face auziti ca sa-si strige disperarea.
Stimati candidati ai PSD, PNL, PD-L, voi vreti sa reprezentati batrinii nostri si ceilalti cetateni ai Brailei in Parlament ? Voi, care timp de 19 ani ati marginalizat acest oras si pe locuitorii sai, ati alungat investitorii, ati inchis fabrici si uzine, ati lasat oamenii someri si i-ati impins sa ia drumul pribegiei in tari straine, pentru o bucata de piine?
Actualii parlamentari care, spun ei, reprezinta Braila, au mers cu dispretul pentru batrinii din aceste camine si cetatenii orasului dincolo de orice limita a nesimtirii. Incalcind in mod brutal Constitutia si drepturile fundamentale ale omului, parlamentarii braileni au exclus din societate, interzicindu-le dreptul la vot, pe cei care locuiesc in caminele de batrini, elevii, studentii, bolnavii internati in spitale, detinutii. Acesti oameni nu pot vota la alegerile din 30 noiembrie, pentru ca legea alegerilor parlamentare le interzice acest lucru. Mai concret, Legea 35/2008 prevede in mod expres ca fiecare alegator isi exercita dreptul de vot numai la sectia de votare in a carei lista este inscris conform domiciliului.
Orice persoana care in ziua alegerilor nu se afla pe raza sectiei de votare unde este arondat NU poate vota. Ei v-au luat dreptul de vot. Asta este singura "realizare" a parlamentarilor de Braila pentru cetatenii acestui oras.
Dragi braileni, veniti in numar cit mai mare la urne, pe 30 noiembrie, si prin votul vostru schimbati actualii politicieni incompetenti si dezinteresati de problemele voastre, care prin tot ceea ce fac va umilesc si va dispretuiesc, alegind oameni noi, pentru care voi si interesele voastre constituie programul lor politic.

GHEORGHE PUSCASU
Candidat pentru Camera Deputatilor Colegiul 2, Braila

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu