Calicii din Ţepeş Vodă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Calicii din Ţepeş Vodă

• unii dintre localnicii care au primit gratis roabe şi lopeţi de la o fundaţie umanitară, pentru a-şi deszăpezi gospodăriile afectate de viscol au fost acuzaţi că le-au vândut câteva minute mai târziu • alte familii ar fi luat şi câte 4-5 roabe, în loc de una • primarul comunei Movila Miresii recunoaşte cu jumătate de gură că au fost “unele probleme” şi spune că îi va verifica pe toţi cei care au primit donaţiile pe bază de semnătură, ca să vadă dacă mai au sau nu roabele şi lopeţile în curte • fundaţia care a făcut acţiunea umanitară, sprijinită de un supermarket cu acoperire naţională, spune că le-a dat sătenilor brăileni roabe şi lopeţi în limita posibilităţilor, şi că, în bunul spirit comunitar, cei care au primit ar trebui să îi ajute şi pe cei la care n-au mai ajuns donaţiile respective

 

O acţiune umanitară derulată în satele brăilene Ţepeş Vodă şi Esna de asociaţia

Habitat for Humanity România, în colaborare cu Kaufland România, a fost aproape compromisă de comportamentul unora dintre localnici. După cum v-am informat în ediţia on-line de vineri, 13 ianuarie, a cotidianului nostru, în cele două sate ale comunei Movila Miresii au fost împărţite 350 de kit-uri de deszăpezire formate din câte o roabă şi o lopată. Pe lângă acestea, beneficiarii au primit şi câte o sacoşă de alimente. Acţiunea, demarată vineri dimineaţă, face parte din proiectul “Consolidăm comunităţi”, derulat de asociaţia Habitat for Humanity România şi Kaufland România,  cu sprijinul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Brăila.

Fundaţia umanitară, sprijinită de centrul comercial amintit, a vrut să vină în sprijinul unei comunităţi grav afectate de viscolul şi gerul de la începutul săptămânii trecute. Pentru asta, s-a adresat Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) din cadrul Ministerului de Interne, care să o îndrume spre o astfel de comunitate. În baza raportărilor făcute de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Brăila, DSU i-a îndrumat pe cei de la Habitat for Humanity către satele Ţepeş Vodă şi Esna, considerate a se număra printre localităţile cel mai greu lovite de urgia din zilele când judeţul Brăila s-a aflat sub cod roşu de vreme rea.

Aşadar, pe parcursul zilei de joi, 12 ianuarie, fundaţia umanitară şi Kaufland au sosit în comuna Movila Miresii cu un Tir încărcat cu roabe şi lopeţi, dar şi cu alimente de strictă necesitate - apă, ulei, conserve, mălai, orez, paste etc. Toate acestea au fost depozitate în căminul cultural al comunei, spaţiu pus la dispoziţie de Primărie. Pe parcursul nopţii de joi spre vineri, reprezentanţii fundaţiei umanitare şi ai supermarket-ului au montat roabele, care fuseseră transportate dezasamblate pentru a ocupa mai puţin spaţiu. Vineri dimineaţă, a început distribuirea kit-urilor de deszăpezire şi a pachetelor cu alimente. 200 au fost repartizate către satul Ţepeş Vodă, iar restul de 150 către satul Esna. Problema a fost că în Ţepeş Vodă locuiesc circa 400 de familii, deci cele 200 de roabe şi lopeţi ajungeau doar pentru jumătate dintre acestea. Ca urmare, din start au fost nemulţumiri legate de faptul că unii primeau donaţii, iar ceilalţi nu. După cum ne-a declarat încă de vineri primarul din Movila Miresii, Dumitru Panţuru, Primăria a evitat din start să se implice în alegerea beneficiarilor, tocmai pentru a nu i se reproşa că i-a favorizat pe unii şi pe alţii nu. “Noi le-am recomandat celor de la fundaţie să dea roabe şi lopeţi pe străzile unde a fost zăpada mai mare. În rest, nu am vrut să ne băgăm, ca să nu apară interpretări”, ne declara primarul Panţuru.

 

“S-au îngrămădit ca oile!”

Din câte se pare, la faţa locului problema împărţirii donaţiilor a fost rezolvată în stil pur autohton, adică pe bază de tupeu. Pe site-ul cotidianului nostru au fost postate comentarii la articolul publicat vineri pe această temă, potrivit cărora unii dintre localnici au luat câte două sau mai multe roabe. Alte comentarii se refereau la faptul că unii au luat roabele doar pentru a le vinde, nicidecum pentru a le folosi la deszăpezirea propriilor gospodării.

“Nu a fost organizare şi «românul» a profitat. Trebuia să se dea câte o roabă şi lopată la fiecare curte, dar nesimţirea şi calicia au persistat. Au fost curţi în care au intrat şi 2, 3, 4, chiar şi 5 roabe. S-au îngrămădit ca oile”, afirmă Cosmin Iulian Stoean, unul dintre cititorii noştri. “S-au luat şi câte patru roabe, iar apoi unii le-au vândut cu 50 lei roaba şi lopata”, a postat pe site-ul nostru un alt cititor, Iulian Giugiuc. 

Contactat, ieri, de reporterii noştri, primarul Dumitru Panţuru a negat că problemele ar fi fost atât de grave, însă a recunoscut cu jumătate de gură că bănuieşte pe “unul - doi din satul Ţepeş Vodă că ar fi vândut roabele primite ca donaţie”. “Eu nu cred că a fost chiar aşa cum s-a afirmat în comentariile respective. Poate o fi fost unul sau doi care să fi vândut roabele primite, dar în rest lumea le-a păstrat. A fost, într-adevăr, un caz în care vreo trei roabe au intrat într-o singură gospodărie. Eu m-am luat de ei şi i-am întrebat de ce nu au luat una singură, dar ei mi-au zis că sunt mai multe familii care stau în aceeaşi curte. Sunt doi fraţi care nu prea au treabă unul cu altul, mai e şi tatăl lor care stă tot în curte cu ei, dar fiecare îşi dă zăpada în dreptul lui, aşa mi-au explicat. Oricum, eu intenţionez ca să fac o verificare în tot satul Ţepeş Vodă, că acolo au fost probleme şi discuţii. Fiecare pachet s-a dat pe bază de CNP şi semnătură. Aştept să îmi trimită cei de la fundaţie tabelul cu semnături şi o să fac o comisie care să meargă din casă în casă ca să verifice dacă mai au roabă şi lopata în curte”, ne-a declarat primarul din Movila Miresii. Chiar dacă iniţial a evitat să ajute fundaţia Habitat for Humanity să aleagă familiile cărora să le doneze roabe, lopeţi şi alimente, Dumitru Panţuru spune acum că, dacă o să mai fie vreo astfel de acţiune în comuna lui, va face în aşa fel încât bunurile donate să ajungă doar la familiile de oameni gospodari şi cu bun-simţ. “E păcat să îi dai cuiva o roabă pe care să o ţină să ruginească în curte, nefolosită, sau, mai grav, să o vândă pentru  o sticlă cu băutură”, spune primarul.

 

Un răspuns diplomatic

Ieri, reporterii noştri au încercat să obţină un punct de vedere şi de la Habitat for Humanity, această organizaţie non-profit care activează în prezent în 70 de ţări, venind în sprijinul comunităţilor sărace. I-am întrebat, aşadar, pe reprezentanţii fundaţiei dacă într-adevăr s-au confruntat cu probleme atunci când au împărţit roabe şi lopeţi în satele Ţepeş Vodă şi Esna. Am mai vrut să ştim pe ce criterii au fost alese familiile care au beneficiat de aceste donaţii şi dacă brăilenii noştri s-au comportat mai puţin civilizat decât beneficiarii din alte judeţe ale ţării unde fundaţia respectivă a derulat până în prezent asemenea acţiuni umanitare.

Răspunsul primit a fost unul diplomatic, menit să nu jignească pe nimeni. “Cele două localităţi, Esna şi Ţepeş Vodă, au fost alese pe baza informaţiilor primite de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Brăila şi Prefectura Brăila, ca zone dintre cele mai afectate de ninsorile abundente. Distribuţia kiturilor pentru deszăpezire a fost făcută în funcţie de nevoie. S-a început distribuirea către familiile din zonele cele mai afectate de viscol şi am continuat către cele mai puţin afectate, în limita celor 350 de kituri disponibile. Familiile care au primit donaţii le pot ajuta şi pe cele care nu au primit, în eventualitatea în care ninsorile le-ar afecta gospodăriile şi ar avea nevoie de roabă şi lopată. Ajutorul nostru vine, aşadar, la nivelul întregii comunităţi. Abordarea noastră este orientată spre responsabilizarea beneficiarilor, astfel încât aceştia să conştientizeze pericolul că apa rezultată din topirea zăpezii le poate afecta locuinţele şi să se ajute reciproc, în baza spiritului comunitar, mai dezvoltat în zonele rurale”, ne-a transmis Loredana Modoran, responsabil de comunicare în cadrul Habitat for Humanity România.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro