Mergi la conţinutul principal

Calea Călăraşilor, închisă pentru traficul auto, de la Independenţei până la Cuza

• restricţia va dura până la sfârşitul săptămânii, fiind cauzată de lucrările de reabilitare a carosabilului • un brăilean a propus Primăriei ca, dacă tot se intervine asupra străzii, să fie modificate şi unghiurile de intrare şi ieşire în staţia “Braicar” de la Murgoci, pentru ca autobuzele să poată opri mai uşor lângă trotuar • Primăria răspunde că nu se poate • de săptămâna viitoare, va intra în reabilitare şi porţiunea cuprinsă între Cuza şi Piaţa Traian • terasele amplasate pe trotuar vor fi desfiinţate

 

Tronsonul din Calea Călăraşilor cuprins între bulevardul Independenţei şi bulevardul Cuza rămâne închis pentru traficul auto până la sfârşitul acestei săptămâni, din cauza lucrărilor de reabilitare a carosabilului. Conducerea Primăriei ne-a declarat că s-a luat decizia devierii traficului pe bulevardul Independenţei pentru ca asfaltarea de pe Călăraşi să se poată face într-un ritm cât mai rapid. “Până sâmbătă, cel târziu luni, ar trebui ca lucrarea să fie gata. Reabilitarea constă în astuparea denivelărilor şi turnarea de covor asfaltic, nu se intervine şi la infrastructura subterană”, ne-a informat viceprimarul Alexandru Jantea. Traficul a fost blocat de ieri, cu toate că încă nu începuse asfaltarea propriu-zisă, lucrându-se doar la ridicarea la nivel a capacelor de canalizare. Turnarea covorului asfaltic ar trebui să înceapă de astăzi.

Închiderea Căii Călăraşilor a îngreunat mult circulaţia pe bulevardul Independenţei, pe unde au fost deviate autovehiculele, viteza de deplasare fiind foarte redusă.

Pe lângă disconfortul provocat în traficul auto, reabilitarea derulată în prezent pe Calea Călăraşilor a atras critici şi din alte puncte de vedere. Brăileanul Ion Ştefănescu, locatar al blocului de lângă staţia de autobuz de la “Murgoci”, ne-a sesizat faptul că încearcă de mai multă vreme să convingă autorităţile că trebuie modificat unghiul de intrare în refugiul pentru autobuze şi că intervenţia făcută în prezent asupra străzii ar fi fost un bun prilej pentru a se rezolva şi acest aspect. “Locuind în blocul alăturat, observ cât de dificil le este şoferilor de autobuz să intre în acest refugiu, din cauza faptului că unghiul de pătrundere este prea mic. Ar trebui să se mai «decupeze» puţin din trotuar, şi la un capăt şi la celălalt, pentru ca autobuzele să poată vira mai uşor. I-am adus această problemă la cunoştinţă şi primarului Cibu, atunci când a fost făcut refugiul şi s-a pus piatră cubică pe trotuar, însă fără niciun rezultat. Între timp, am mai discutat şi cu alţi responsabili din Primărie, dar nimeni nu a ţinut cont de propunerea mea, cu toate că, din punct de vedere tehnic, este o chestiune foarte uşor de făcut. Zilele trecute, când am văzut că se scot bordurile la un capăt al refugiului am crezut că, în sfârşit, se mai «taie» puţin din trotuar. Da' de unde... Au scos bordurile doar ca să le mai înalţe câţiva centimetri, cică să le aducă la cotă, dar unghiul de ieşire din refugiu tot aşa l-au lăsat!”, ne-a spus Ion Ştefănescu. Actualmente pensionar, acesta a lucrat pe vremuri în domeniul construcţiilor civile şi industriale. El spune că i se pare incredibilă nepăsarea cu care tratează actualii edili asemenea detalii care ţin de buna gospodărire a oraşului.

Contactat de reporterul nostru şi întrebat dacă ar putea fi pusă în practică această propunere referitoare la refugiul pentru autobuze de pe Calea Călăraşilor, viceprimarul Alexandru Jantea ne-a spus iniţial că i se pare o idee bună şi că va discuta cu Direcţia Tehnică şi cu constructorul care se ocupă de reabilitarea străzii, pentru a fi pusă în practică. Ulterior, viceprimarul Jantea ne-a contactat pentru a ne explica faptul că lucrarea derulată în prezent pe Calea Călăraşilor se referă doar la asfaltarea carosabilului şi reabilitarea trotuarelor, nefiind prevăzute şi intervenţii asupra staţiilor de autobuz. “În devizul de lucrări nu este prinsă şi modificarea amprentei la sol a staţiei de autobuz de la Murgoci”, ne-a precizat Jantea.

Pe acelaşi subiect, directorul Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei, Marius Termegan, ne-a declarat că nu vede oportună modificarea unghiurilor de intrare şi ieşire din staţia respectivă, care ar fi destul de bune aşa cum sunt acum. “Autobuzele pot ieşi şi intra fără probleme. Din păcate, unii şoferi nu se mai obosesc să oprească lângă trotuar, fiindu-le mai simplu să staţioneze în aşa fel încât să ocupe aproape în totalitate prima bandă de mers. Singura modificare pe care o vom aduce va fi lângă staţia propriu-zisă. Mai exact, vom desfiinţa acea rampă de intrare a autovehiculelor spre liceul Murgoci şi spre parcarea blocurilor din zonă. Vom pune borduri normale, ca să nu se mai poată intra pe acolo”, ne-a informat Termegan.

 

Dispar terasele de pe trotuarele Căii Călăraşilor

De săptămâna viitoare, lucrările de reabilitare a Căii Călăraşilor se vor muta pe tronsonul cuprins între bulevardul Cuza şi Piaţa Traian. Şi pe acest tronson urmează să se toarne covor asfaltic de la un capăt la altul. De asemenea, vor fi reabilitate şi trotuarele, astfel că terasele care funcţionează în prezent în zonă va trebui desfiinţate. Este posibil ca, după terminarea lucrărilor, terasele respective să nu mai poată ocupa trotuarul, aşa cum s-a întâmplat până acum. “Acele terase funcţionau în baza unei autorizaţii semnate de fostul arhitect şef al municipiului, Marian Ion. Dacă e să ţinem cont de Codul Rutier reglementat de OUG195/2002, amplasarea unor mese şi scaune la marginea trotuarului, pe o stradă intens circulată cum este Calea Călăraşilor, nu prea este normală. Pe acest considerent, după finalizarea lucrărilor de reabilitare desfăşurate în zonă, terasele respective nu vor mai putea fi amplasate pe trotuar în forma pe care o au la ora actuală. Proprietarii au fost notificaţi în acest sens”, ne-a informat viceprimarul Jantea. Acesta ne-a mai spus că lucrările de pe Calea Călăraşilor, până la Piaţa Traian, ar trebui finalizate în maxim o lună de zile. Executant este firma “Micatis” SRL, cea care are contract cu Primăria pentru întreţinerea străzilor şi trotuarelor din municipiu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro