Cale de acces cu bucluc, către trecerea bac Smârdan | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cale de acces cu bucluc, către trecerea bac Smârdan

Calea de acces spre bacurile operate de firma "Danubtrans" la trecerea Smârdan rămâne problematică, până când nu se va ajunge la un acord între firma concurentă, "Romnav", şi Compania Naţională Administraţia Porturilor Dunării Maritime (APDM) SA Galaţi. Practic, "Romnav" a delimitat, la sfârşitul săptămânii trecute, cu două garaje, dar şi cu parapeţi din beton, platforma betonată din faţa punctelor sale de trecere cu bacul. Prin această măsură, accesul spre punctele de trecere ale "Danubtrans" a fost blocat. Vineri, 18 septembrie, preţ de câteva ore, autovehiculele nu au mai putut ajunge la bacurile "Danubtrans", această firmă făcând reclamaţii atât către Poliţie, cât şi către APDM, concesionarul terenului delimitat de parapeţii montaţi de "Romnav". Situaţia s-a detensionat pentru moment, deoarece Vama Brăila i-a dat voie societăţii "Danubtrans" să îşi direcţioneze clienţii prin parcarea din faţa instituţiei. Accesul este, însă, unul provizoriu, Vama urmând să îşi "recupereze" parcarea după ce problema se va lămuri.
Din câte se pare, incidentul a apărut pe fondul nemulţumirii "Romnav", care se plânge că plăteşte de 25 de ani chirie pe un teren pe unde şi-au făcut cale de acces, cu de la sine putere, fără să contribuie cu nimic la plata chiriei, atât firma "Danubtrans", care îşi are punctele de trecere cu bacul în partea dreaptă a locurilor de trecere ale "Romnav", cât şi Administraţia Zonei Libere Brăila, ale cărei terenuri se află în partea stângă.
Acesta ar fi motivul pentru care s-a ajuns la delimitarea cu plăci de beton a terenului respectiv, în suprafaţă de peste 10.000 metri pătraţi. Întreaga suprafaţă este în prezent acoperită de o platformă betonată, construită de "Romnav", deci aflată în proprietatea acestei societăţi. Concret, "Romnav" plăteşte chirie pentru terenul aflat sub platforma bentonată. Care platformă este proprietatea "Romnav", dar profită de ea şi ceilalţi agenţi economici din zonă. Conducerea "Romnav" spune că de platformă s-a folosit, de fapt, cine a vrut şi cine n-a vrut, aceasta fiind utilizată inclusiv de brăilenii veniţi să îşi spele maşina în Dunăre.
Gheorghe Antistescu, administratorul "Romnav", ne-a declarat că, în contextul în care se vorbeşte tot mai mult despre construirea podului peste Dunăre, are intenţia de a pune bazele unor activităţi economice care, pe viitor, ar urma să compenseze eventuala închidere a trecerii bac. Noile afaceri ar trebui să se dezvolte chiar acolo, pe terenul pentru care firma plăteşte chirie statului.
Faptul că "Romnav" a blocat, pur şi simplu, accesul către Dunăre al "Danubtrans", care la rândul ei are un teren închiriat pe mal de la APDM, nu este considerat ca fiind unul normal, de conducerea acestei instituţii. "Până acum, nu s-au mai întâmplat incidente de acest gen între cei doi agenţi economici şi sperăm să se ajungă la o înţelegere amiabilă, astfel încât să nu fim nevoiţi să ajungem în instanţă. «Romnav» a solicitat în 2013 un aviz pentru împrejmuirea platformei pe care o are în proprietate. Noi am eliberat avizul, în sensul că suntem de acord cu acea împrejmuire, cu condiţia să permită accesul tuturor celor care au activităţi în zonă, adică Vama, Zona Liberă, «Danubtrans». De atunci, nu au mai făcut nicio împrejmuire pentru ca acum să pună, fără nicio notificare, acele garaje şi blocuri de beton pe platforma pe care o au în proprietate. E adevărat, platforma e proprietatea lor, iar sub ea e un teren pentru care plătesc chirie. Însă trebuie să existe un drum de servitute şi pentru celălalt agent economic. S-au făcut măsurători şi a rezultat că este nevoie de 237 metri pătraţi pentru delimitarea unei căi de acces, pe suprafaţa platformei respective. Noi am notificat «Romnav» să ne spună ce pretenţii au, în schimbul folosirii acelor 237 mp. Aşteptăm un răspuns de la dumnealor, aşa încât problema să fie rezolvată pe cale amiabilă", ne-a declarat Luigi Ciubrei, directorul CN APDM SA Galaţi.
Directorul Antistescu ne-a spus că va înainta cât de curând o ofertă către APDM. Cât priveşte firma "Danubtrans", administratorul acesteia, Cătălin Buradatenco, ne-a spus că aşteaptă ca neînţelegerile dintre "Romnav" şi APDM să fie lămurite, pentru ca problema să fie închisă definitiv.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro