Iata ca la inceput de an scolar, vara petrecuta printre romi de catre Gina Anton in incercarea de a atrage copiii spre scoala, a dat roade. La festivitatea de deschidere a scolii, mare i-a fost surprinderea profesoarei de limba romani cind a vazut ca s-au adunat mai multi copii decit sint acceptati intr-o clasa. Asadar, la Scoala "Anton Pann" s-a format o clasa I cu 25 de romi traditionali, si o alta clasa I, mixta, compusa din romi si romani. "Am in clasa 25 de copii. Sint caldarari, spoitori, ursari si romi care nu vorbesc limba romani, dar care au optat sa le fiu invatatoare. Scopul miscarii romilor este sa atraga copiii de etnie roma, mai ales caldararii, catre scoala. Caldararii sint cei care au pastrat si continua sa pastreze cel mai bine traditiile, prin ei, noi ne identificam. Este foarte greu sa aduci la scoala caldararii, mai ales fetele. Spre exemplu, scoala impune o anumita tinuta, uniforma si pe deasupra e si neagra. Se stie foarte bine ca romii nu poarta negru. Daca ei vin la scoala, considera ca isi pierd din traditie", puncteaza Gina Anton. Profesoara le-a promis atit parintilor cit si elevilor ei ca va umbla neincetat, pina ce va obtine sponsorizari pentru a le confectiona copiilor uniforme, dar de culoare rosie sau visinie. "Asa ii voi impaca si pe unii si pe ceilalti. Ei vor fi fericiti ca nu vor purta negru, iar conducerea scolii ca au uniforma", a mai adaugat profesoara.
La clasa I cu predare in limba romani, cel mai mare elev are 10 ani, iar cel mai mic are 6 ani. In primele doua saptamini de scoala, invatatoarea le-a testat competentele si au aflat ca unii dintre ei nu stiu nici macar sa tina pixul in mina, iar altii nu cunosc culorile, insa Gina Anton nu este dezamagita, ba chiar este sigura de faptul ca, in scurt timp, aceasta va fi doar o amintire neplacuta si ca elevii ei vor fi printre cei mai constiinciosi. "Ma simt extraordinar de bine ca am reusit sa aduc atitia copii la scoala. Sint impacata pentru ca acesti copii vor fi patru ani formati fara complexul ca sint romi", a spus Gina Anton, plina de optimism.
"Centrul Cultural al Comunitatii Rome Anton Pann" - un vis care poate prinde contur
Gina Anton are planuri mari, de toata lauda. Ea vrea ca in curind, la Braila, sa infiinteze "Centrul Cultural al Comunitatii Rome Anton Pann": "Vreau sa fac o minibiblioteca judeteana pentru romi. Si, de asemenea, mi-am propus foarte multe. Eu cred ca voi reusi, sint optimista si acest lucru imi da putere".
In perioada 26 - 28 septembrie, la Bucuresti, a avut loc conferinta organizatiilor romilor traditionali. Singurul reprezentant al invatamintului a fost braileanca Gina Anton. Aceasta ne-a povestit: "La conferinta au fost prezenti, printre altii si bulibasi. Eu le-am povestit despre toata activitatea mea din anul 2008, din invatamint. Cu tot ceea ce m-am confruntat pina am reusit sa le demonstrez ca sint capabila si ca pot face ceva pentru ei".
Mai trebuie mentionat faptul ca Gina Anton a propus ca Scoala nr. 9 sa primeasca numele "Anton Pann".