Mergi la conţinutul principal

Calculati-va intretinerea pentru lunile de iarna

Pentru familiile cu venituri de pina la 500 lei noi sau 5 milioane de lei vechi/membru, costurile cu incalzirea in aceasta iarna vor fi sensibil egale cu cele de anul trecut, sau chiar mai mici. Mesajul apartine operatorului local de termoficare care a prezentat, ieri, o serie de calcule legate de cel mai important capitol de cheltuieli pe timpul sezonului rece: costurile cu energia termica. Aceste calcule prezentate de catre directorul general al SC "CET" SA Braila, Nicu Bajan, reprezinta estimari in baza unor consumuri de energie termica aferente incalzirii unei garsoniere pina la un apartament cu 4 camere, toate acestea in strinsa legatura cu ajutoarele pentru incalzire acordate de stat persoanelor cu venituri reduse.

Cele mai afectate vor fi familiile care nu se incadreaza in cerintele acordarii ajutorului de incalzire, intrucit acestea vor simti din plin efectele recentei majorari a pretului energiei termice. In cazul acestor familii, am estimat cheltuielile cu intretinerea luind in calcul situatia privind consumul mediu lunar de apa calda/persoana si cantitatea de energie termica, exprimata in Gigacalorii, necesara incalzirii unui apartament, in functie de suprafata acestuia.
Mai departe, pentru a efectua insa acest calcul, trebuie mentionat ca suprafata medie in cazul unui apartament cu o camera este de circa 35 metri patrati, la un apartament cu 2 camere - 55 mp, la 3 camere - 65 mp, iar pentru 4 camere circa 80 mp.
Totodata, potrivit specialistilor in termoficare, pentru incalzirea unui apartament cu o camera, se consuma, in general, 0,91 Gigacalorii, pentru 2 camere 1,36 Gcal, pentru 3 camere - 1,76 Gcal, iar pentru 4 camere - 2,45 Gcal.
Pornind de la aceste date, rezulta ca proprietarul unui apartament cu o camera va scoate din buzunar, in acest sezon rece, numai pentru incalzire, 137,05 lei, in timp ce la doua camere efortul este de 204,82 de lei, la 3 camere 265,06 lei, iar la 4 camere 368,97 de lei noi.

Intretinerea la o garsoniera pentru o persoana - 172 lei

De mentionat ca la cheltuielile cu incalzirea se adauga si cele legate de consumul de apa calda, apa rece, gaz metan, plus iluminatul pe scara, salariile pentru personalul asociatiei, cheltuieli gospodaresti, liftul (unde este cazul), reparatii etc. Daca luam in calcul faptul ca o persoana, in medie, consuma 2 metri cubi de apa calda lunar si 3 mc de apa rece, la care se adauga si celelalte cheltuieli enumerate anterior rezulta ca, lunar, fiecare persoana ar inregistra cheltuieli de circa 35 lei.
Astfel, cheltuielile estimative pentru urmatoarele luni de iarna se cifreaza la urmatoarele valori: pentru un apartament cu o camera, o singura persoana scoate din buzunar aproximativ 172 de lei, iar pentru doua persoane, circa 207 lei (vezi tabel).
In cazul unui apartament cu doua camere, doua persoane ar urma sa plateasca aproape 275 lei, trei persoane - 309 lei, iar patru persoane - 344 lei.
Pentru un apartament de 3 camere, 3 persoane vor plati circa 370 lei, iar 4 persoane - putin peste 400 lei. La un apartament de 4 camere, cu 3 persoane, cheltuielile aferente intretinerii se ridica la circa 473 lei, pentru 4 persoane - 508 lei, iar pentru 5 persoane - circa 544 lei.
In concluzie, pentru cele 5 luni de iarna, se poate aprecia ca, la un apartament cu o camera in care locuiesc 2 persoane, intretinerea va fi de circa 1.035 lei, la doua camere/ 4 persoane, cheltuiala va fi de aproape 1.725 lei, in timp ce la 3 camere/4 persoane, intretinerea pe timpul iernii se va cifra la circa 2.025 lei.

Cine va avea cele mai mici facturi pentru caldura

Pentru familiile care inregistreaza venituri de pina la 500 lei/membru, specialistii operatorului local de termoficare au realizat un studiu comparativ care arata ca, pina la un nivel de 345 lei/membru, majorarea generata de stabilirea unui pret local de referinta este acoperita integral de ajutorul de incalzire acordat de Guvern. Abia peste acest nivel se poate discuta despre efectele scumpirii asupra bugetului unei familii. Important de mentionat este ca, din acest sezon rece, autoritatilor locale li s-a transferat obligativitatea stabilirii unui pret local de referinta in cazul Brailei acest indicator fiind cotat la 150,6 lei/Gigacalorie, comparativ cu 107,5 lei/Gcal cit a fost anul trecut. Practic, in cifre, este vorba despre o scumpire de circa 40%.
Mesajul pe care directorul CET a tinut sa-l promoveze a fost acela ca, pentru cea mai mare parte a populatiei care se incalzeste in sistem centralizat, aceasta scumpire va fi contrabalansata de ajutoarele de incalzire, acordate in cuantum mult mai mare in acest an si unui numar mai mare de beneficiari.

Exemple de calcul

Ca exemplu concret, in cazul unui apartament cu o camera, consumul maxim estimat pentru o luna de iarna este de 0,91 Gcal. Anul trecut, o familie cu un venit mediu pe membru de familie intre 210 si 250 lei a beneficiat de un ajutor de 65 de lei, comparativ cu 97,83 lei, cit a fost valoarea facturii la incalzire, de unde au rezultat costuri pentru incalzire de 32,83 lei. In acest sezon rece, situatia se va prezenta astfel: valoarea ajutorului 60% din factura la incalzire, costuri cu energia termica de 137,05 lei. Asadar aceasta familie ar mai avea de achitat pentru incalzirea garsonierei 54,83 lei, fata de 32,83 lei, cit a platit anul trecut.
Pe aceeasi transa de venit, in cazul unui apartament cu 2 camere, costurile cu incalzirea ar fi egale cu cele de anul trecut. Concret, acum, la o valoare a facturii la energie termica de 204,82 lei, o familie beneficiaza de un ajutor constind in acoperirea a 60% din valoarea facturii, de unde ar rezulta costuri finale de 81,82 lei/luna, comparativ cu 81,2 lei/luna in sezonul rece 2005-2006.
Situatia evolueaza favorabil in cazul unei familii cu aceeasi transa de venituri, dar care are un apartament cu 3 camere pentru ca, in acest an, ar avea de platit mai putin decit a avut anul trecut. Din cifrele prezentate de CET rezulta ca pentru acest sezon rece costul cu incalzirea ar fi de 106,02 lei, comparativ cu 124,2 lei cit a fost in iarna trecuta. Diferenta in minus este si mai mare in cazul unui apartament cu 4 camere al unei familii cu un venit mediu pe membru situat intre 210 si 250 lei. Astfel, aceasta familie ar urma sa plateasca, in medie, cu circa 50 lei/luna mai putin decit iarna trecuta: 147,59 lei - suma de plata in acest an, fata de 198,38 lei - suma de plata pentru sezonul rece 2005-2006.

Datoriile neplatite de iarna trecuta anuleaza ajutoarele de anul acesta

"Am facut o situatie comparativa a aceleiasi transe de ajutoare, avind in vedere sezonul trecut si ce urmeaza, luind in calcul si transele de ajutor si luind in calcul si pretul local de referinta. Din punctul meu de vedere, situatia nu e chiar atit de ingrijoratoare. Costurile cu energia termica vor fi aproximativ egale. Ajutoare se dau si pentru gaz. Cu pretul reactualizat a rezultat un cost mediu lunar, pentru un apartament cu doua camere pentru incalzire cu centrala proprie, de 1,7 milioane pe luna, iar pentru un apartament racordat la incalzirea centralizata - dar contorizat individual, un cost de 1,4 milioane. Daca adaugam la asta si faptul ca, in cazul celor racordati la sistemul centralizat ajutoarele sint la aceeasi transa cu 30% mai mari, se pot trage concluziile de rigoare", a declarat in conferinta de presa Bajan.
Mai trebuie adaugat ca efectul maxim in privinta majorarii pretului gigacaloriei va fi resimtit de o familie care nu va beneficia de ajutorul pentru incalzire, aici costurile urmind a fi mai mari cu circa 40%. Fata de astfel de cazuri, directorul CET a explicat ca, in urma unor estimari a rezultat ca doar circa 30% dintre brailenii racordati sistemului centralizat de termoficare s-ar incadra la acest capitol. "70% vor beneficia de ajutoare. Adica, daca anul trecut au fost 11.500 de familii, anul acesta vor beneficia 15.000 de familii", a punctat Bajan. El a atras atentia ca familiile care au beneficiat anul trecut de ajutoare pentru incalzire, dar care nu au redus la zero datoriile la acest capitol, nu vor beneficia in acest sezon rece de ajutorul statului, singura lor solutie fiind achitarea datoriilor vechi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro