Calatorii, expusi bolilor infectioase | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Calatorii, expusi bolilor infectioase

In functie de destinatie, calatorii pot fi expusi unor boli infectioase. Riscul de a fi infectat depinde de locul exact al calatoriei in tara respectiva, de anotimp, de standardele de civilizatie, de conditiile de igiena si de obiceiurile calatorului. Uneori bolile pot fi prevenite prin vaccinare, dar exista multe boli pentru care nu sint vaccinuri. In aceasta perioada a sarbatorilor de iarna, multi aleg sa-si petreaca timpul in locuri exotice. O serie de boli pot fi transmise prin vectori (tintari, alte insecte). Calatorii trebuie sa se informeze despre riscurile din zona inainte de a pleca si sa-si ia masurile de protectie necesare. Alte boli se pot transmite prin apa sau alimente. Recomandam sa se consume doar produse verificate, in locuri cunoscute, sa nu se accepte oferte de alimente vindute in locuri murdare sau de catre persoane necunoscute pe strazi. Apa este bine sa fie consumata doar imbuteliata, deoarece frecvent sursele de apa locale pot fi folosite doar ca apa menajera, nu si de consum.
Cea mai frecventa imbolnavire este "diareea calatorului", o afectiune digestiva de obicei nu de natura infectioasa, datorita modificarii alimentatiei curente. Tratamentul consta in regim alimentar si odihna. Aceasta boala se rezolva de obicei de la sine in 24 ore de la sosirea in zona. Atragem atentia si asupra bolilor cu transmitere sexuala care pot fi prevenite prin utilizarea mijloacelor de protectie fizica (prezervativ). Pentru tarile din Africa, Asia de Sud si de Sud-Est recomandam insistent consultarea autoritatilor competente inainte de a calatori in zona, deoarece in multe tari evolueaza diverse epidemii cu risc mare de imbolnavire la om (febre hemoragice, gripa aviara etc.).
Tentatia unor tinuturi exotice este mare. Calatorii pot afla informatii despre afectiunile existente de la medicul de familie, de la Autoritatea de Sanatate Publica sau de pe site-ul Organizatiei Mondiale a Sanatatii la adresa de web www.who.int. in limbile de circulatie internationala. Acest site cuprinde informatii actualizate si masuri recomandate pentru prevenirea imbolnavirilor in orice zona de pe glob. Le dorim tuturor o calatorie placuta si fara probleme medicale, impreuna cu urarea de sarbatori fericite si la multi ani!

Dr. Delia Rasnoveanu, director executiv adjunct Autoritatea de Sanatate Publica.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro