Un cal mutilat de atacul unui roi de albine a băgat zâzanie între două familii din comuna Vădeni. Proprietarii cabalinei, care par a se baza exclusiv pe căruţa din ogradă pentru a-şi asigura traiul de zi cu zi, vor să primească o despăgubire bănească de la proprietarii stupilor, care trăiesc într-o frumoasă casă cu etaj. Apicultorii nici nu vor să audă, spunând că dreptatea este de partea lor şi că vina pentru atacul albinelor le aparţine stăpânilor calului, pentru că l-au lăsat să pască nesupravegheat, în apropierea locului unde se aflau stupii. Niciuna dintre părţi nu vrea să cedeze, iar în mijlocul acestui conflict cel care are cel mai mult de suferit este calul, ale cărui răni necesită o lungă perioadă de tratament.
Nenorocirea s-a întâmplat în urmă cu două săptămâni. Pe 22 aprilie, calul păştea pe un teren neîmprejmuit, proprietate a unui localnic din Vădeni. La un moment dat, albinele din stupii ţinuţi în spatele unei curţi din apropiere au devenit agitate şi s-au năpustit asupra animalului. Alături de cal păşteau şi două vaci, însă stăpâna acestora se afla în preajmă şi s-a grăbit să le elibereze. Insectele au atacat-o, iar femeia a avut nevoie de câteva zile de spitalizare pentru a-şi reveni. Din fericire, acum se află în afara oricărui pericol. Pentru că pe el nu l-a dezlegat nimeni din frânghia cu care era priponit, calul a fost înţepat de sute de albine. În urma reacţiei alergice care a urmat, capul i s-a umflat foarte tare, însă intervenţia imediată a medicului veterinar din comună i-a salvat viaţa.
Animalul se află încă sub tratament, dar mai are nevoie de mult timp pentru a se vindeca. În momentul de faţă, porţiuni din piele îi sunt desprinse de pe cap, lăsând în loc rană deschisă.
"Fără calul acesta noi nu avem nicio sursă de venit. Cu el mă duceam la pădure după lemne, mai căram un gunoi, mai adunam fier vechi, făceam şi noi un ban. Am patru copii de îngrijit. Proprietarul stupilor ar fi trebuit să îmi plătească despăgubire că m-a lăsat fără muncă, dar nu-l interesează. Mi-a zis că nu se atinge nimeni de el, că are bani, e bogat. Dar mie nu mi-a dat nimic", ne-a spus Ionel Miron, stăpânul calului mutilat. Acesta se declară indignat de faptul că stupii sunt ţinuţi în curte de către vecinul său, Simion Condurache, iar autorităţile nu iau nicio măsură. "Ar trebui să-i ducă în câmp, nu să-i lase aici, în sat. Albinele sunt periculoase, cred că nu e vreo persoană de pe strada asta care să nu fi fost înţepată până acum. Dar nimeni nu-i zice nimic, Primăria, Direcţia Veterinară... El cică are autorizaţie, dar ce fel de autorizaţie o fi aia nu ştiu, că e doar o bucată de hârtie, fără ştampilă, fără nimic. Aşa ceva pot să fac şi eu la xerox şi să zic că am autorizaţie", acuză Ionel Miron.
"Nu sunt vinovat, nu le dau niciun ban!"
Proprietarul stupilor, Simion Condurache, nu îşi reproşează nimic faţă de cele întâmplate. "Ei vor bani de la mine, asta vor, dar nu le dau nimic. Păi aşa, oricine poate să îşi aducă lângă gardul meu calul sau vaca şi să îmi ceară să îi dau bani dacă îi atacă albinele. Vina e a lui, că a lăsat calul nesupravegheat, fără să-i dea apă ore în şir. Din cauza asta animalul s-a agitat şi l-au atacat albinele. Eu am stupi de când eram copil, dar până acum nu mi s-a mai întâmplat niciodată un asemenea atac. Stupii sunt la mine în curte, pe proprietatea mea, am toate autorizaţiile în regulă şi mai mult de atât nu am ce să zic. Dacă mă găseşte cineva vinovat, Poliţia, Primăria, Autoritatea Veterinară, atunci plătesc, până atunci nu dau niciun ban. Oricum, am fost om de omenie şi am achitat eu tratamentul calului, deci nu se poate spune că n-am dat nimic", ne-a declarat Condurache. Bărbatul a evitat, însă, să ne arate autorizaţiile deţinute, schimbând vorba atunci când reporterul i-a solicitat acest lucru. Cât despre femeia spitalizată după ce a fost atacată de albinele sale, Condurache spune că nu ar fi trebuit să încerce să îşi apere singură vitele. "Dacă venea să mă cheme, mă duceam imediat cu mască şi cu echipament adecvat şi nu se întâmpla nimic. Dar ea s-a dus singură şi nu am avut cum să o ajut. M-am oferit să o transport la spital, dar băiatul ei nu a fost de acord", afirmă proprietarul albinelor. Acesta a recunoscut că ţine în curte 60 de stupi, cu care urmează să plece în pastoral după ce vor înflori salcâmii. "Deocamdată i-am lăsat aici, fiindcă avem un lan de rapiţă chiar lângă sat şi au avut de unde culege polen. Oricum, albinele sunt benefice pentru tot satul, fiindcă polenizează pomii oamenilor", ne-a zis Simion Condurache.
Din punctul de vedere al Direcţiei Sanitar Veterinare Brăila, incidentul de la Vădeni nu li se poate imputa proprietarilor stupilor. "Familia Condurache deţine certificat de înregistrare a unei exploataţii apicole familiale. Proprietarii stupinei nu au încălcat prevederile Legii 383 din 2013, potrivit căreia stupii trebuie amplasaţi la cel puţin 5 metri de un drum public sau de o cale ferată, sau mai puţin dacă există un gard despărţitor. Stupii respectivi se aflau în curtea familiei Condurache, în spatele unui gard înalt de 2 metri", ne-a declarat Caragaţă Niţă, directorul DSV Brăila. Problema e, potrivit directorului Caragaţă, că apicultorul nu a achitat tratamentul calului, deşi şi-a luat angajamentul că va face acest lucru. "Medicul veterinar de liberă practică din comuna Vădeni aplică în continuare un tratament adecvat, iar calul are toate şansele să îşi revină complet. Până în momentul de faţă, medicului nu i s-a achitat niciun ban, deşi proprietarul stupilor i-a promis că îşi asumă plata tratamentului", ne-a spus directorul DSV.