Mergi la conţinutul principal

Cafeaua "curăţă" arterele şi fereşte de boli cardiace

Persoanele care beau zilnic mai multe ceşti de cafea au artere mai "curate" şi evită astfel blocajul arterial - factor de risc cunoscut pentru bolile cardiovasculare -, arată un studiu semnat de cercetătorii sud-coreeni. Este o concluzie la care oamenii de ştiinţă asiatici au ajuns după ce au monitorizat 25.000 de voluntari - femei şi bărbaţi - care au acceptat să participe la o serie de verificări medicale de rutină, desfăşurate la locurile lor de muncă.
În cazul angajaţilor care consumă o cantitate moderată de cafea - de la trei până la cinci ceşti pe zi - specialiştii au observat un risc mai mic de maladii cardiace.
Studiul redeschide, practic, dezbaterile legate de efectele benefice ale cafelei asupra inimii, în condiţiile în care, alte lucrări similare au asociat consumul de cafea cu factorii de risc cardiac, precum hipertensiunea şi nivelul crescut de colesterol, în timp ce alte cercetări au sugerat că această băutură oferă o anumită protecţie contra bolilor cardiace.

Depozite de calciu

Totuşi, nu există o dovadă cu rol de verdict definitiv pentru cele două curente de opinie. În studiul lor, publicat în revista Heart, savanţii asiatici au folosit scanări medicale pentru a analiza starea de sănătate a inimii. Mai precis, ei au căutat orice semn de îmbolnăvire a arterelor care aprovizionează inima cu sânge - arterele coronare. În cazul bolilor coronariene, arterele coronare se colmatează printr-o acumulare progresivă de depozite de grăsime pe pereţii lor. Scanările medicale au fost făcute pentru a depista micile depozite de calciu din pereţii arterelor coronare, care oferă un fel de semnal timpuriu în privinţa posibilităţii de declanşare a bolilor cardiace. Niciunul dintre angajaţii sud-coreeni nu a prezentat semne clare ale unor boli cardiace, însă mai mult de o zecime dintre ei au prezentat depozite vizibile de calciu.

Stimulent cardiac

Apoi, cercetătorii au comparat rezultatele acelor scanări cu răspunsurile oferite de angajaţi referitoare la consumul lor zilnic de cafea. Savanţii asiatici au luat de asemenea în calcul alţi factori de risc, precum fumatul, exerciţiile fizice şi istoricul medical referitor la bolile cardiace din familiile fiecărui angajat. Persoanele care beau câteva ceşti de cafea pe zi au prezentat mai puţine depozite de calciu pe arterele coronare în comparaţie cu persoanele care fie beau cafea în cantităţi mari, fie nu beau cafea deloc. Cafeaua conţine un stimulent cardiac denumit cofeină, alături de mulţi alţi compuşi, însă nu este clar deocamdată dacă aceştia sunt benefici sau dăunători pentru organism. În Statele Unite, experţii recomandă adulţilor sănătoşi să consume până la 400 de mililitri de cafea pe zi. În Marea Britanie nu există o limită zilnică recomandată în privinţa consumului de cafea, cu excepţia recomandărilor pentru femeile însărcinate. Aceste persoane trebuie să îşi limiteze consumul zilnic de cafea la 200 de mililitri - echivalentul a două ceşti de cafea instant.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro