Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cadavru putrezit intr-un apartament

Destin tragic, pentru un brailean de 57 de ani. Cadavrul acestuia a fost gasit, ieri, in apartament, la circa doua saptamini de la deces, si a fost nevoie de interventia viceprimarului Tilea, pentru ca trupul neinsufletit sa nu mai zaca acolo, inca o noapte. Descoperirea a fost facuta dupa ce unul dintre locatari, exasperat de mirosul ingrozitor de pe scara, a alertat politia. Oamenii spun ca au sesizat acest miros urit din data de 8 iulie, si fiecare a crezut ca este vorba despre vreun cadavru de animal, aflat pe undeva, prin verdeata din apropierea scarii. Cum, timp de doua saptamini, duhoarea a devenit din ce in ce mai puternica, si se simtea pina la etajul IV, oamenii si-au dat seama ca trebuie sa fie vorba despre un alt gen de problema. Ei s-au sesizat ca unul dintre vecinii lor, Ion Cinjan, nu a mai fost vazut de mult, au batut la usa, de mai multe ori, fara a primi vreun raspuns, si au decis sa anunte Politia.
"Eu am sesizat acest miros din data de 8 iulie, cind au venit la mine niste rude si mi-au spus ca miroase ingrozitor. Le-am spus ca nu este de la mine, si ca banuiesc ca este vorba despre vreun cadavru de animal, din jurul blocului. Pentru ca asa mirosea, a cadavru. Am zis ca poate trece, dar nu s-a intimplat asa. Dupa doua saptamini, era din ce in ce mai rau. Mi-am facut curat in balcon, am scotocit in casa, era clar, nu era de la mine! Si azi chiar vorbeam cu vecina, sa anuntam Politia, ca trebuie sa fie vorba despre un mort, dar am aflat ca deja anuntase vecinul de vizavi", ne-a declarat o locatara.
"Nu l-am mai vazut pe vecinul de circa doua saptamini. Bine, nici nu il vedeam foarte des, era un om singuratic, nu prea iesea, nu era sociabil, dar il mai vedeam. Acum, nimic! Il mai auzeam noaptea, cind gemea. Fusese operat de hernie de disc si avea dureri. Din cite am aflat, avea probleme si cu tensiunea, dar, in rest, nu se poate spune ca avea vreo boala mai grava. De doua saptamini, insa, nu doar ca nu-l mai vazusem, dar nici nu-l mai auzeam noaptea si, avind in vedere si mirosul, mi-a dat de gindit", ne-a spus si barbatul care a anuntat Politia.
Oamenii legii veniti la fata locului au spart usa cu o ranga, iar cind au intrat, au fost izbiti de mirosul pestilential care venea dinauntru. In sufragerie, aproape de usa, zacea trupul in putrefactie al barbatului, in genunchi, cu capul sprijinit de un fotoliu. Acesta era imbracat intr-un pantalon de stofa, cu bustul gol. In timp ce vecinii au aprins o luminare in fata usii si au agatat o cirpa alba, politistii au chemat medicul legist, care a examinat trupul neinsufletit si a concluzionat ca a fost vorba despre o moarte din cauze naturale, si nu de una violenta.

"Daca murea pe strada, il lasau acolo, ca li s-a terminat programul de lucru?"

De aici incolo, a continuat calvarul locatarilor, care au sperat ca, odata descoperit cadavrul, va fi luat din apartament si se va face o dezinfectie. Lucrurile nu au decurs insa deloc asa, dat fiind ca, in conditiile in care este vorba despre o moarte naturala, Serviciul de Medicina Legala nu mai are nici o competenta, fiind de datoria rudelor sa se ocupe de inmormintare. Cum vecinii nu stiau insa de prea multe rude, ei cunoscind doar ca barbatul are o sotie de care a divortat in urma cu mai multi ani, si doi copii, amindoi plecati din Braila. In aceste conditii, locatarii asteptau de la Directia Serviciilor Publice sa se ocupe de cadavru, in conditiile in care acesta era deja plin de viermi si reprezenta o sursa de infectie pentru intreaga scara. Nici acest lucru nu s-a intimplat asa cum sperau oamenii, dat fiind ca reprezentantii Asistentei sociale, care ar fi trebuit sa se ocupe de aceasta chestiune, au preferat sa umble dupa rude. "Este chiar culmea, acum, sper ca n-o sa ajungem sa mai dormim o noapte cu el, pe scara. Nu se poate chiar asa, sa fie lasat cadavrul plin de viermi, aici, in apartament. Nu ajunge ca am dormit cu el alaturi, timp de doua saptamini? Chiar pe cei de la Primarie nu-i intereseaza? Am fost la serviciul acela care se ocupa de asemenea chestiuni si mi-a spus o femeie de la ghiseu ca ea la ora 16.00 inchide, si nu mai este timp sa se ocupe de problema mea, astazi. Chiar nu-i impresioneaza nici macar un cadavru abandonat intr-un apartament? Daca murea pe strada, il lasau acolo, ca li s-a terminat programul de lucru?", se intreba un locatar, in fata scarii. La circa patru ore dupa descoperirea cadavrului, acesta zacea in continuare in casa si, dupa cum am aflat de la seful Directiei Serviciilor Publice, era foarte posibil sa mai dureze mult si bine, dat fiind ca inca se cautau rudele mortului. Potrivit directorului Directiei Serviciilor Publice, Emilena Huiu, daca ar fi preluat cadavrul din casa, fara acordul rudelor, acestea ar fi putut da in judecata DSP, pe motiv ca nu au avut posibilitatea sa se ocupe de toate cele crestinesti. Locatarii erau deja disperati, la gindul ca, daca nu vor fi gasite rudele acestora, ar fi fost posibil ca autoritatile sa lase cadavrul in casa inca mult timp, iar ei sa fie nevoiti sa suporte in continuare focarul de infectie si mirosul pestilential. Abia dupa ce presa - care a stat si ea ore in sir, in fata blocului, asteptind sa vada cit poate sa dureze pina autoritatile vor lua masuri pentru scoaterea cadavrului din apartament - l-a sesizat pe viceprimar asupra acestei situatii s-a urnit treaba din loc, cei de la Directia Serviciilor Publice au putut lucra peste program, ca sa gaseasca rudele, s-a putut inregistra la "rapid" decesul, a fost sapata si groapa, cadavrul a fost ridicat, urmind ca, in aceeasi seara, sa se faca si inmormintarea.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii