Renovarea monumentalei clădiri a Teatrului "Maria Filotti" este aproape de finalizare. Reprezentanţii Primăriei spun că, în luna decembrie, lucrările vor fi gata. După cum v-am mai informat, teatrul a intrat în reabilitare în luna februarie 2014, iar proiectul a vizat mai multe aspecte, de la consolidarea structurii de rezistenţă a imobilului, până la refacerea instalaţiilor termice, sanitare şi electrice. S-a luat în calcul repararea acoperişului, reabilitarea cupolei de sticlă din interior, schimbarea tapetului de pe pereţii sălii mari, înlocuirea podelei scenei şi multe alte aspecte.
Contractul de reabilitare a clădirii Teatrului "Maria Filotti" a fost câştigat, în urma licitaţiei derulate pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, de firma brăileană "Concivia" SA, având ca subcontractori firmele brăilene "Pancronex" şi "LEN Co Electronic" SRL. Valoarea contractului este de 15,6 milioane de lei, din care 80,35% reprezintă fonduri europene nerambursabile, 17,65% bani de la bugetul de stat şi 2% contribuţie de la bugetul local.
La ora actuală, mai este mult de lucru la învelirea acoperişului cu tablă. În rest, lucrările sunt pe ultima sută de metri. Inclusiv faţada exterioară a trecut printr-o reparaţie complexă.
Din păcate, în ciuda proiectului de reabilitare în valoare de milioane de lei, există detalii care aruncă în derizoriu toată strădania responsabililor locali de a reîmprospăta aspectul teatrului brăilean. De exemplu, un aspect care se potriveşte, efectiv, ca nuca în perete ţine de cablurile "pozate" pe faţadă, pentru alimentarea celor câteva proiectoare ce asigură iluminarea arhitecturală a clădirii. Firele respective au fost montate, zilele trecute, de o echipă a firmei "Luxten". Întrebată de ce nu au fost prinse în tencuială, ca să nu mai strice aspectul estetic, dacă tot s-a lucrat la reabilitarea faţadei, Iuliana Neagu, directorul Direcţiei Programe Europene din cadrul Primăriei Brăila - instituţia care s-a ocupat de implementarea proiectului de reabilitare a teatrului - ne-a spus că montarea spoturilor luminoase nu a făcut obiectul proiectului original. "Proiectul nu a prevăzut spargerea tencuielii pentru îngroparea cablurilor de alimentare a proiectoarelor respective. De fapt, nici iluminarea arhitecturală nu a făcut obiectul acestui proiect. Iluminarea clădirilor de patrimoniu din centrul istoric face parte dintr-un proiect aparte, derulat de Direcţia Tehnică din cadrul Primăriei", ne-a lămurit directorul Iuliana Neagu. Aceasta ne-a mai spus că, pentru "ascunderea" cablurilor inestetice, o soluţie ar putea fi acoperirea lor cu var.
Directorul Direcţiei Tehnice a Primăriei Brăila, Marinela Dafina, afirmă că firma "Luxten" a montat proiectoarele pe faţada teatrului în virtutea unei obligaţii pe care o avea în cadrul vechiului contract de asigurare a serviciilor de iluminat public. "Montajul de pe faţada teatrului are un caracter provizoriu şi se va căuta o soluţie pentru ca acele cabluri să nu mai fie aparente", a căutat o justificare directorul Dafina.