Mergi la conţinutul principal

Cablistii, nemultumiti de nivelul taxelor pe care le au de platit

Asociatia de Comunicatii prin Cablu (ACC) critica modificarile aduse de curind legilor privind drepturile de autor si cinematografiei si sustine ca finantarea Fondului Cinematografic printr-o contributie lunara de 1% din veniturile cablistilor intra in contradictie cu reglementarile europene.
Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, industria de cablu se confrunta cu "schimbari neanuntate" ale sistemului de taxare a serviciilor sale, determinate de Ordonanta de Urgenta a Guvernului pentru modificarea Legii privind drepturile de autor si drepturile conexe si de Ordonanta de modificare a Legii cinematografiei.
ACC considera ca finantarea industriei cinematografice ar trebui sa se faca, la fel ca in cazul Televiziunii Publice, prin taxe impuse pe detinerea de receptoare si nu pe abonamentul la cablu.
?In masura in care se considera ca receptionarea prin intermediul televizoarelor a operelor audiovizuale poate constitui un motiv de taxare in favoarea industriei cinematografice, finantarea acesteia, ca si in cazul Televiziunii Nationale, ar trebui sa se faca prin taxe impuse pe detinerea de receptoare si nu pe abonamentul la cablu. Serviciile audiovizuale sint disponibile publicului romanesc nu doar prin cablu, ci si prin receptia terestra si prin platformele digitale?, se arata in comunicatul mai sus citat.
In plus, ACC sustine ca eliminarea plafonului maxim de 2% al remuneratiilor pe care operatorii de cablu le platesc organismelor de gestiune colectiva pentru drepturile de autor si conexe va determina cresteri majore ale pretului abonamentelor la cablu pentru cei peste 3,5 milioane de clienti.
?Aceste sume sint colectate de la abonatii de cablu pentru a plati prin intermediul societatilor de gestiune colectiva drepturile de autor si conexe aferente emisiunilor cuprinse in canalele TV difuzate care sint peste 95% provenite din alte tari. Nu sint sume de care artistii romani sau cultura nationala sa poata beneficia, in afara cazului unei deturnari a scopului definit de lege pentru aceste plati?, se mai arata in comunicat.
Potrivit comunicatului, cele doua initiative legislative au fost promovate ?extrem de rapid si fara consultarea industriei?, activitatea mediului de afaceri din domeniu fiind ?in mod dramatic? afectata.
Astfel, sustine ACC, este afectata activitatea a 500 de companii care ofera servicii de comunicatii electronice la peste 3,5 milioane de clienti, in peste 10.771 de retele din 10.546 de localitati, prin munca a peste 12.000 de angajati.
Potrivit presedintelui ACC Radu Petric, Asociatia "poate sa demonstreze cu date si cifre ca mentinerea prevederilor legale anterioare ordonantelor de modificare, atit in ceea ce priveste Legea cinematografiei, cit si Legea dreptului de autor si drepturilor conexe sint benefice atit pentru statul roman, colector de taxe si impozite, cit si pentru cetatenii care trebuie sa aiba acces la informatie in conditii economice corelate cu puterea lor de cumparare".
Reprezentantii ACC vor discuta in zilele urmatoare cu institutiile chemate sa valideze aceste modificari legislative, dar si cu cele care au promovat cele doua initiative legislative, respectiv: Comisia de cultura, arte si mijloace de informare in masa, Comisia juridica, de disciplina si imunitati din Senat, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Ministerul Culturii si Cultelor si Ministerul Administratiei si Internelor.
Potrivit lui Radu Petric, ?cresterea pretului abonamentului la cablu prin modificarea acestor legi loveste in primul rind in abonati, in posibilitatea acestora de a cumpara servicii audiovizuale care le ofera informare si divertisment". "Ca la fiecare majorare de pret, se va reduce numarul clientilor si va creste numarul conectarilor ilegale. Nu doar operatorii de cablu vor inregistra pierderi, ci si statul, care va colecta mai putine taxele si impozite?, a declarat Radu Petric.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro