"Sintem terorizati de grupuri de fosti elevi"
La ora 17.45, in Chiscani este intuneric ca-ntr-o nuca. Pe strada, am dibuit scoala datorita unui bec palid, care lumina firma institutiei. Curtea institutiei si terenul de fotbal sint si ele cufundate in intuneric. Joi seara, cind redactorii nostri au ajuns la scoala din Chiscani, profesorii incepusera sa iasa din clase si sa mearga in cancelarie, unde isi faceau curaj sa plece acasa.
Directoarea Didina Tiganus ne-a povestit ca se lovesc de agresivitatea derbedeilor din sat seara de seara, de la inceputul anului scolar. In ultima vreme, problemele s-au agravat odata cu infiintarea echipei de fotbal a comunei. Cind termina antrenamentele, tinerii, in loc sa isi vada de treaba, vin la scoala si deranjeaza orele: bat in ferestre, asculta manele sau vorbesc urit. Uneori se ascund in intuneric pe terenul de fotbal din curtea scolii si arunca obscenitati profesorilor care merg spre casa. "Am sesizat Politia. Anul trecut, in noiembrie, le-a dat amenda, insa nu s-au potolit. Am schimbat si programul muncitorului, ca sa poata supraveghea ultimele ore ale zilei, dar ne este teama. Am ajuns sa ne rugam sotii sa faca rondul in jurul scolii la ultima ora, ca sa avem liniste. Sintem de 20 de ani in aceasta comunitate si nu stiu ce se intimpla. Noi nu avem bani sa platim paznici pentru ca parintii elevilor sint saraci", s-a plins directoarea scolii, Didina Tiganus.
Profesorii spun ca nici elevii nu sint in siguranta. Chiar daca dupa sase se aprind luminile, acesti golani ii pindesc, le iau banii, mincarea, ii bat. "Intr-o seara au venit la geam citiva fosti elevi cu chef de scandal si am vrut sa pun mina pe telefon sa chem Politia. Cum m-au vazut ca am luat telefonul in mina, au disparut. Ce sa mai faca Politia? Sintem sistematic terorizati - si nu ma joc cu vorbele - de grupuri de fosti elevi sau tineri. In fiecare seara, la ora 18.00, cind in sat e bezna, avem de traversat terenul de sport al scolii si de asteptat un mijloc de transport spre oras. In tot acest timp, grupuri de tineri ne interpeleaza cu cuvinte mai mult decit obscene, ascunsi la adapostul intunericului. Plecam de la scoala si nu mai avem nici o siguranta ca vom ajunge nebatute acasa, la familiile noastre. Personal, nu sint o fricoasa, dar am ajuns sa ma tem in fiecare seara pentru integritatea mea fizica. Si singura noastra vina este ca, probabil, cindva, am lasat corigenti sau repetenti pe unii dintre acesti tineri care acum, cind nu mai au de-a face cu scoala, considera ca a venit vremea sa se razbune", ne-a declarat o profesoara care a preferat sa-si pastreze anonimatul.
In curtea scolii exista o lampa, instalata acum doi ani de directoarea scolii, tocmai pentru a lumina curtea si a micsora posibilitatea ca golanii sa faca legea la adapostul intunericului si in curtea scolii. Lampa nu era legata la sistemul stradal de iluminat, ci la scoala. Directoarea, Didina Tiganus, a povestit ca anul trecut, intr-o seara, becul a fost uitat aprins si ziua, iar primarul a dat dispozitie sa fie desfiintat acel bec. Acum, primarul Ion Craciun s-a declarat surprins cind a vazut ca lampa nu mai este si a spus ca este vina directoarei ca nu a pus un bec.
Fanel Cuti a vrut sa vada cum este sa bati un profesor
Problemele aparute privind nesiguranta in care profesorii isi desfasoara activitatea au culminat cu agresiunea asupra profesorului Octavian Marila. Acesta face zilnic naveta, din oras in comuna Chiscani, cu autobuzul Braicar. In seara zilei de 24 ianuarie a ramas in scoala mai tirziu de ora 18.00, pentru ca a fost Consiliu Profesoral. Cind s-a terminat sedinta, in jurul orei 19.30, a plecat spre casa cu autobuzul nr. 9. La un moment dat, a ramas singur in autobuz cu cinci tineri. La una dintre statiile din Braila, doi tineri au coborit in fata usii autobuzului, alti doi au ramas in fata usii la interior, iar cel de-al cincilea, Fanel Cuti, a venit linga profesor, l-a injurat si l-a intrebat daca este profesor. Cind profesorul a confirmat, agresorul i-a zis ca-i arata lui si i-a tras doua palme zdravene. A coborit impreuna cu ceilalti si dusi au fost. Cei patru, care l-au pazit pe agresor, sint fosti elevi ai scolii din Chiscani. Pe doi dintre ei, profesorul i-a recunoscut: Daniel Mindroiu si Ilie Turiac. "A doua zi am fost la Politie, am facut plingere, am certificat medical pentru 5 - 7 zile ingrijiri medicale, dar la audiograma au aparut probleme grave la urechea dreapta. Am inteles ca la Politie a spus ca a vrut si el sa vada cum e sa bati un profesor. Si pe mine m-au deranjat golanii la ore, in special cind am la a VII-a A si B. Tinerii astia vin si ii instiga. Este greu sa ii prinzi, pentru ca afara este intuneric si dupa aceea nu recunosc. Nu stiu de ce am ajuns aici. Eu nu am lasat niciodata corigenti, chiar daca unii ar fi meritat. Am facut in asa fel incit sa fie bine pentru toata lumea", a spus suparat profesorul Marila.
Seful de post din Chiscani, subinspector Marian Petrache, cunostea ce i s-a intimplat profesorului Marila in drum spre casa, dar considera ca nu are nici o legatura cu scoala faptul ca a luat bataie de la fosti elevi pentru ca nu s-a intimplat in scoala. "A fost agresat de un tinar, Fanel Cuti, care nu a fost elev al scolii, nici nu a fost scolarizat vreodata. Au fost identificati si martorii care au asistat la scena, insa ei nu l-au agresat. Am audiat doi martori, pe ceilalti doi i-am identificat, dar nu i-am gasit. Ei spun ca nu au stat in usa. S-a intocmit dosar de cercetare penala lui Fanel Cuti, dosar care in momentul de fata a ajuns la Parchet ca sa se continue cercetarile. Exista si un certificat medico-legal si fapta se incadreaza la lovire. Agresorul este cercetat si in alte cauze penale, furturi. Este de etnie rroma si are 21 de ani", a spus subinspector Marian Petrache. Cit despre necazurile profesorilor de la ultimele ore sau de pe drumul spre casa, seful de post si-a aratat disponibilitatea, facind apel la profesori sa sune oricind au probleme.
Primarul: "De vina sint profesorii!"
Primarul din Chiscani, Ion Craciun, are, la rindu-i, micul sau razboi cu scoala care i-a refuzat oferta de a preda ecologie. El ne-a declarat ca toata comuna este luminata, de la ora 18.00, pina dimineata, inclusiv scoala. "Cum sa nu fie lumina? In curtea scolii este lumina. Putem merge in curtea scolii sa vedem ca este lumina. Daca aseara nu era lumina, sa puna doamna director bec, ca sa fie lumina. La nivelul scolii am asigurat toate conditiile, am asigurat iluminat, am asigurat conditii cum nu au multi acasa. Ar fi bine ca profesorii sa mearga pe strada. E iluminat in toata comuna", a spus primarul Ion Craciun. Cit despre agresiunile fostilor elevi impotriva profesorilor, primarul spune ca de vina sint profesorii ca nu au stiut sa-i educe cind au fost in scoala. "Si eu am vazut ca in invatamintul din comuna Chiscani exista o problema. Eu o pot rezolva. Daca o tot tin asa, o sa incepem cu masuri coercitive impotriva profesorilor care nu-si fac datoria. Ce e mare lucru? De ce fumeaza profesorii cind ii vad elevii? Am fost suprins cind am vazut ca profesorii vor sa atace fondul Consiliului Local pentru acele tichete, cind le-am spus ca este ilegal sa se dea acele tichete. Profesorii trebuie sa educe copiii. Ce vad acum in invatamintul romanesc nu-mi miroase a bine. Ii sprijin, vreau sa-i ajut. Le-am cerut in Consiliul de Administratie al scolii unde sint membru, sa predau la catedra de ecologie, neretribuit, pentru ca peste tot sint aruncate hirtii, pet-uri, PVC. Liderul de sindicat a spus ca nu se poate. Pai nu se poate, pentru ca daca intram intre ei si predam, stiam tot ce se intimpla in scoala, si m-au refuzat. E si vina profesorilor pentru situatia asta. Cum se poate ca eu, cadru didactic, sa fac greva? Sa-l invat pe asta micu' sa faca greva, sa nu munceasca? Pe banii cui? Sint banii nostri. Sa facem grevisti la scoala? Eu cer proces instructiv-educativ. Ei isi apara drepturile, dar cind muncim? Am cerut eu catedra de ecologie sa fie in locul catedrei de tehnologia materialelor. Profesorul care a fost trimis pe acele ore sa mearga la reconversie. Trebuie sa ne adaptam la economia de piata. Cadrele didactice trebuie sa faca proces instructiv-educativ pentru ca sint platite extraordinar de bine fata de alte categorii din Romania. Sint alte categorii chiar napastuite. Eu iau 18 milioane de lei, iar un institutor ridica 25 de milioane de lei. Eu stiu, pentru ca eu vizez salariile. Daca mai exista cineva care spune ca nu sint retribuiti asa, voi afisa salariile pe site", a spus suparat primarul Ion Craciun.
Declarind ca il preocupa siguranta cetatenilor comunei, primarul a infiintat in urma cu citeva zile Politia Comunitara, care va avea opt angajati, insa acest lucru nu va ajuta cu nimic scoala, pentru ca Politia Comunitara va avea program de la ora 19.00 pina dimineata. Singura solutie ar fi ca la solicitarea Politiei, angajatii de la Politia Comunitara sa faca pinde.