Căutătorii de PET-uri riscă dosar penal | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Căutătorii de PET-uri riscă dosar penal

Persoanele care răscolesc containerele şi pubelele de gunoi, în căutare de PET-uri sau alte tipuri de deşeuri riscă să fie încadrate la infracţiunea de furt. Printre modificările aduse Legii 101/2006, se regăseşte şi cea din articolul 37, care precizează că "Preluarea deşeurilor din recipiente şi/sau containere amplasate în puncte de colectare, de către alte persoane decât operatorii licenţiaţi pentru prestarea activităţii, în aria de delegaţie respectivă, constituie infracţiunea de furt şi se sancţionează potrivit legii". Cu alte cuvinte, doar firmele de salubritate autorizate pot prelua deşeurile din punctele de colectare amenajate la nivelul fiecărei asociaţii de proprietari.
Această măsură este menită să-i descurajeze pe cei care caută în gunoaie pentru a aduna recipiente de plastic, pentru a le valorifica ulterior. Deşi unii cetăţeni spun că respectivele persoane ar trebui lăsate în pace, fiindcă nu au alte surse de venit, există şi voci care consideră noile reglementări ca fiind binevenite. "Pe mine mă deranjează aceşti indivizi care vin la miezul nopţii şi fac gălăgie presând PET-uri de plastic cu piciorul chiar sub fereastra mea. Îi înţeleg că fac asta ca să câştige un ban, dar şi noi, cei care trebuie să ne odihnim pentru a putea merge la serviciu avem dreptul la înţelegere. Ca să nu mai vorbim de gunoiul pe care îl răstoarnă din tomberon şi îl lasă în stradă...", se plânge Diana C., locatar al unui bloc de pe Calea Galaţi.
Rămâne de văzut de când şi cât de bine se va aplica această lege. Operatorii de salubritate spun că este nevoie de ordine în domeniu. "Nu doar că se iau PET-uri din containere, dar se fură containerele cu totul. Nouă ne dispar lunar astfel de recipiente, iar problema e veche, deşi existau reglementări legale şi până acum, poate nu atât de specifice cum sunt cele apărute de când s-a modificat Legea 101. Înainte se spunea că deşeurile sunt proprietatea fiecărei Unităţi Adminsitrativ Teritoriale, deci se subînţelegea că nu e voie să iei nimic din tomberoane. Acum se spune concret că preluarea deşeurilor, de alte persoane decât cele autorizate să facă acest lucru, se consideră infracţiune", este de părere Iulian Staicu, directorul firmei de salubritate RER Brăila.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro