UPDATE: Brăila, fără prefect în pandemie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

UPDATE: Brăila, fără prefect în pandemie

* Guvernul Ludovic Orban a aprobat în ședința din această seară (vineri, 7 august), o hotărâre privind demiterea lui Cătălin Boboc din funcția de prefect al județului Brăila * deocamdată Executivul nu a numit un înlocuitor * Instituția Prefectului Județului Brăila este condusă în prezent de cei doi subprefecți: Vasilica Vîlcu și Simona Drăghincescu * hotărârea privind încetarea mandatului lui Boboc urmează să producă efecte după ce va fi publicată în Monitorul Oficial

 

 

UPDATE: Guvernul Ludovic Orban a aprobat cererea de demisie a prefectului Cătălin Boboc. Potrivit unui comunicat de presă emis de Executiv, decizia a fost luată în cadrul ședinței Guvernului din această seară (vineri, 7 august).

”27.HOTĂRÂRE a Guvernului privind încetarea exercitării, cu caracter temporar, în condițiile legii, a funcției publice de prefect al județului Brăila de către Boboc Cătălin”, se precizează în comunicatul referitor la actele normative aprobate cu această ocazie. Odată cu mandatul lui Boboc, Guvernul a aprobat mai multe demiteri de prefecți și subprefecți. Interesant de precizat este că în ceea ce privește județul Brăila, încă nu a fost aprobată vreo hotărâre privind numirea unui înlocuitor. Instituția Prefectului Județului Brăila va fi condusă de cei doi subprefecți: Vasilica Vîlcu și Simona Drăghincescu. Reamintim că Drăghincescu și-a luat în primire fotoliul de la Prefectură abia la începutul acestei săptămâni, după ce a fost numită în funcție vinerea trecută.

 

ȘTIRE INIȚIALĂ: Cătălin Boboc se pregătește să se retragă de la Prefectura Județului Brăila

 

* asta a anunțat prefectul, Cătălin Boboc, astăzi în cadrul „ultimei conferințe de presă susținute din această calitate” * Boboc a afirmat că a depus pe 5 august o cerere la Ministerul Afacerilor Interne, o solicitare de încetare a exercitării mandatului, în condițiile legii * acesta a explicat că era normal, din momentul în care a luat decizia de a candida pentru președinția Consiliului Județean * Boboc a anunțat că schimbarea ar putea avea loc în ședința de Guvern din această seară, însă nu a putut oferi detalii despre posibilul înlocuitor, precizând doar că Executivul ar putea decide să confere atribuții subprefecților

 

 

Cătălin Boboc se pregătește să își ia la revedere de la fotoliul de prefect al județului Brăila, după ce a decis să candideze la poziția de președinte al Consiliului Județean. Acesta a convocat, astăzi, o ultimă conferință de presă susținută din poziția de reprezentant al Guvernului în teritoriu, făcând un scurt bilanț al activității din ultimele opt luni și discutând despre criticile care i-au fost aduse, legat de faptul că nu de puține ori și-ar fi depășit atribuțiile.

”Este ultima mea conferință de presă în calitate de prefect al Brăilei. Se încheie astăzi un mandat pe care mi l-am exercitat, așa cum v-am spus de la început: mandat al unui prefect care și-a propus să fie implicat în tot felul de probleme. Și gradul meu de implicare, vreau să vă asigur, a fost unul dat de nivelul problemelor sau de mulțimea lor, nicidecum de catalogările unor oameni care au spus în spațiul public faptul că uneori îmi depășesc atribuțiile, că parcă așa era exprimarea. Eu cred că niciodată, atunci când vrei să te implici într-o problemă și să cauți soluții, dacă nu încalci legea, nu îți depășești niciun fel de atribuții. Am încercat să fiu în continuu alături de instituțiile publice din Brăila, care aveau nevoie și de sprijinul meu. Nu m-am ferit de subiecte fierbinți. Am luat decizii, chiar dacă uneori îmi puteam imagina că ar fi nepopulare. Le-am luat pentru că după ce am discutat cu cei care gestionau o anumită situație, am ascultat specialiștii și am luat decizii chiar cu riscul de a fi uneori nepopular, pentru că aveam credința că acele decizii sunt bune și că vor avea efecte benefice”, a declarat Boboc.

Mergând mai departe, sursa citată a ținut să amintească din nou decizia sa de a închide drumurile în perioada de iarnă, în ciuda criticilor primite. Totodată a precizat că nu scria nicăieri că trebuie să se ocupe de transporturile aeriene ale unor brăileni blocați în Italia, însă a făcut și acest lucru. Boboc a mai amintit și că a făcut o vizită la Corpul B al spitalului județean, pentru a discuta cu medicii și cadrele medicale despre ce urma să se întâmple, în perioada când urma transformarea respectivului spital într-unul dedicat COVID-19.

”Mi-am «depășit atribuțiile» și când am solicitat «Nuclearelectrica» un sprijin de 15 miliarde lei pentru Spitalul Județean, care s-a și primit, dar care, din păcate, nu a fost utilizat în totalitate până acum. Dacă toate lucrurile acestea pot fi catalogate ca excese, vă spun că nu aș fi putut și nu pot să îmi exercit un mandat în alt fel, pentru că pur și simplu, așa e stilul meu. Nu pot să am la cunoștință o problemă și să fug de ea, pentru că nu scrie undeva negru pe alb că nu e problema mea”, a mai declarat Boboc.

Prefectul demisionar a mai specificat că a avut zeci de întâlniri de lucru cu mai multe instituții în această perioadă și a ținut să laude personalul Prefecturii Brăila, precizând că a avut ocazia să lucreze cu niște profesioniști. Boboc a afirmat chiar că instituția Prefecturii ar putea funcționa lejer fără un lider, datorită personalului, dacă s-ar pune problema. Acesta a mia subliniat că în opt luni de mandat a fost ”cu mult peste dublu” față de alte cifre din alte mandate ale prefecților Brăilei, chiar dacă a recunoscut că a fost și o perioadă atipică. Boboc a anunțat că în afară de întâlniri și discuții cu reprezentații mass-media, au existat 106 comunicate de presă emise, comparând situația cu întreg anul trecut, până la venirea sa, când instituția ar fi emis doar 43 de comunicate.

Boboc a ținut să precizeze că deși pleacă din funcția de prefect, are de gând să urmărească îndeaproape patru demersuri începute cu această ocazie: proiectul legat de clădirea de la Pașapoarte și Permise; cel cu preluarea și reabilitarea spațiului din Piața Traian - fosta clădire a Finanțelor; deblocarea programului POIM pentru canalizare și apă în Brăila; precum și deblocarea relocării utilităților de la drumul ce leagă podul peste Dunăre de Centura Brăilei.

 

Când pleacă Boboc și cine preia atribuțiile

 

”Acum trei zile am fost la Ministerul de Interne și am făcut această solicitare de încetare a exercitării mandatului meu de prefect, în condițiile legii. Pentru că așa cum și la început spuneam, că nu am să fac nimic decât 100% legal, la fel și acum, după ce a apărut această decizie de a candida la Consiliul Județean, am a avut mare grijă să fac totul 100% legal. Pentru că prestigiul Instituției Prefectului, la construcția căreia am încercat să pun și eu umărul, trebuie să rămână neatins. Astăzi este o ședință de Guvern. Este foarte posibil să fie pe ordinea de zi. Din câte știu eu, se află pe ordinea de zi a Guvernului acest proiect. Dar depinde când se va publica în Monitorul Oficial. Poate să însemne duminică, luni. Dar ideea este că am această solicitare depusă de pe 5 august 2020”, a explicat Boboc demersurile întreprinse pentru a pleca de la Prefectura Brăila.

Acesta a adăugat că a avut grijă să emită un ordin de prefect prin care și-a delegat atribuțiile către cei doi subprefecți: Simona Drăghincescu și Vasilica Vîlcu, astfel încât să nu aibă nicio legătură cu procesul organizării Alegerilor Locale. Chiar și așa, Boboc a precizat că decizia finală în acest sens va aparține Ministerului Afacerilor Interne, care va propune să delege anumite atribuții către unul dintre subprefecții Brăilei, după încetarea mandatului său, poate chiar către ambii subprefecți. Întrebat dacă există varianta numirii unui nou prefect, Boboc a evitat să se pronunțe, însă nu a exclus posibilitatea.

Rămâne de văzut ce decizie va lua Guvernul Ludovic Orban în această situație, mai ales în contextul necesității gestionării pandemiei de coronavirus. Cert este că au existat zvonuri legate de faptul că Simona Drăghincescu ar putea fi numită prefect al județului Brăila.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro