Sufocați de gunoaie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
În ciuda amenzilor și a confiscării atelajelor

Sufocați de gunoaie

• la marginea cartierului ANL Lacu Dulce, câmpul s-a umplut din nou de gunoaie, după ce, cu doar jumătate de an în urmă, locul fusese curățat ca-n palmă, pe cheltuiala Primăriei, adică a noastră, a tuturor • costul operațiunii s-a ridicat la 125.371 lei • căruțașii din Lacu Dulce au avut grijă însă să pună munții de gunoaie la loc, în ciuda amenzilor aplicate de Poliția Locală și a faptului că, anul trecut, au fost confiscate două căruțe folosite la transportarea ilegală a deșeurilor • nu s-a aplicat, însă, și o altă prevedere legală: cei prinși aruncând gunoaie pe domeniul public trebuie forțați să plătească operațiunile de curățare a terenului • urmează să se facă o nouă salubrizare a terenului, tot pe banii noștri, iar astfel de halde ilegale sunt și în alte zone din municipiu

 

Haldă de gunoi menajer, cauciucuri și resturi provenite din construcții la doi pași de blocurile ANL și de părculețul din cartierul Lacu Dulce, exact pe locul unde se află amplasată, de către municipalitate, o pancartă mare cât toate zilele: „Abandonarea deșeurilor este strict interzisă”. Situația ne-a fost sesizată, săptămâna trecută, de locatari din zonă, care au fotografiat grămezile de gunoi împrăștiate pe mai multe zeci de metri - adevărat focar de infecție pentru oameni și animale deopotrivă. Reclamanții se plâng că nu este pentru prima dată când unii concitadini, ignorând avertismentele Poliției Locale și ale municipalității, depozitează deșeurile menajere sau provenite din demolări la câțiva metri de blocurile de locuit. Unii chiar au fost depistați și amendați, însă obiceiul persistă. Cu toate că, potrivit OUG nr. 92/2021, depozitarea deșeurilor în zonă se sancționează cu amendă de până la 70.000 de lei, confiscarea mijlocului de transport și curățarea întregii zone pe cheltuiala contravenientului, muntele de gunoi se mărește pe zi ce trece.

Începând cu 1 martie 2023, de monitorizarea colectării selective a deșeurilor în municipiul Brăila se ocupă Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ECO DUNĂREA Brăila, care urmărește activitatea noului operator unic de salubrizare, la nivel de municipiu și județ, firma RER Brăila. Contactat de un reporter al cotidianului nostru pentru un punct de vedere referitor la situația din zona ANL Lacu Dulce, directorul ADI Eco Dunărea, Steluța Zainea, ne-a transmis că va face verificări și va reveni cu informații. Ulterior, aceasta a precizat că situația se confirmă și că respectiva haldă ilegală de deșeuri va fi desființată de operatorul unic, pe cheltuiala municipalității, adică a tuturor contribuabililor din Brăila. Teoretic, costul operațiunilor de curățare a zonei ar trebui să fie suportat de cei prinși că aruncă gunoaie pe domeniul public, însă dacă aceștia nu sunt identificați va plăti Primăria, în numele tuturor cetățenilor. ”Referitor la deșeurile abondonate, în conformitate cu documentația de atribuire, operatorul de salubrizare Asocierea RER va colecta deșeurile abandonate pe domeniul public al UAT-urilor din zona de colectare deservită, inclusiv anvelopele uzate. După identificarea generatorului/deținătorului de deșeuri, acesta este obligat să suporte atât cheltuielile efectuate de administrația publică locală cât și sancțiunile contravenționale conform art. 62 alin. 1 lit. b și art. 64 din OUG 92/2021. În cazul în care generatorul/deținătorul deșeurilor nu poate fi identificat, cheltuielile legate de curățarea și refacerea mediului, precum și cele de transport, valorificare, recuperare/reciclare, eliminare vor fi suportate de autoritatea administrației publice locale de pe teritoriul căreia au fost colectate, pe baza unei situații exacte transmise de operator privind locația, tipurile și cantitățile de deșeuri colectate.

Pentru deșeurile abandonate pe domeniul public operatorul va face o notă de constatare care trebuie aprobată de reprezentanții Delegatarului, respectiv unitatea administrativ teritorială de pe teritoriul căreia au fost colectate deșeurile abandonate (în cazul de față Primăria Brăila n.n.)”, ne-a transmis directorul Zainea.

 

125.371 lei a costat curățarea zonei, anul trecut

Nu este prima dată când în acea zonă de lângă ANL Lacu Dulce se adună un ”munte” de gunoaie. La fel s-a întâmplat și în anii trecuți, iar locul a fost curățat periodic de operatorul de salubritate care avea sector în zonă, tot pe cheltuiala Primăriei. Ultima campanie de salubrizare în zona ANL Lacu Dulce a fost făcută anul trecut, în perioada august-septembrie, spațiul fiind curățat ca-n palmă. Doar pentru această haldă ilegală, costurile s-au ridicat la 125.371 lei, bani de la bugetul local. Primăria a plătit, însă, sume similare și pentru salubrizarea altor halde din municipiu...

La scurt timp după salubrizarea din Lacu Dulce, au început să fie aduse din nou gunoaie, de unii locatari ai cartierului, care folosesc inclusiv căruțe pentru transportarea ilegală a deșeurilor, în special a celor inerte, provenite din demolarea unor construcții. Conform Primăriei, anul trecut, pentru depozitarea necontrolată a deșeurilor s-au aplicat, de către polițiștii locali, 23 de amenzi, în valoare totală de 30.500 lei, și au fost confiscate două atelaje care transportau ilegal deșeuri în acea zonă. Cu toate acestea, după cum se poate vedea la fața locului, grămezile de gunoi au continuat să crească, până au ajuns la dimensiunile actuale. Rămâne de văzut dacă, odată cu preluarea serviciului de salubrizare de către un operator unic, se vor aplica mai strict regulile conform cărora cei prinși că aruncă deșeuri pe domeniul public sunt obligați să acopere costurile de curățare a terenului în cauză. Aceste reguli, împreună cu aplicarea unor amenzi drastice, ar putea ajuta la desființarea definitivă a haldelor ilegale de deșeuri care există nu doar în zona ANL Lacu Dulce ci și în alte cartiere din municipiu, cum ar fi Chercea sau Catanga, ca să dăm doar două exemple...

Până una-alta, la fel ca în toate cartierele din municipiu, și în Lacu Dulce, respectiv ANL Lacu Dulce au fost distribuite pubele pentru colectarea selectivă a deșeurilor, astfel încât locatarii să aibă toate condițiile pentru un comportament civilizat. Astfel, după cum au precizat reprezentanții ADI Eco Dunărea, pentru locuitorii de la blocurile din zona Lacu Dulce există patru module de colectare dotate cu containere de 1,1 metri cubi pentru depozitarea deșeurilor, inscripționate fiecare cu tipul de deșeu care se colectează. Frecvența de colectare este: deșeuri menajere reziduale –7 ori/săptămână; deșeuri reciclabile de plastic/metal – 2 ori/săptămână;

deșeuri reciclabile de hârtie /carton – 2 ori/săptămână; deșeuri reciclabile de sticlă – o dată pe săptămâna în perioada 01.05 - 30.09 a anului, de două ori pe lună în restul anului.

Locuitorii de la case au fost dotați cu pubele de 120 litri maro pentru deșeuri menajere reziduale și galbene pentru deșeuri din plastic și metal, precum și saci pentru colectarea deșeurilor din hartie și carton. Frecvența de colectare este: deșeurile menajere reziduale – 1 dată/săptămână, din poartă în poartă; deșeuri reciclabile de plastic/metal – 2 ori /lună, din poartă în poartă; deșeuri reciclabile de hârtie /carton -  2 ori/lună, din poartă în poartă; deșeuri reciclabile de sticlă – o dată /lună în puncte colectare deșeuri biodegradabile (deșeuri vegetale) din curți și grădini – din poartă în poartă o dată pe lună cu asigurarea de către utilizatori a sacilor de colectare.

”Până la data de 01.03.2023, locuitorii au fost dotați cu echipamentele necesare pentru colectarea deșeurilor, au primit ghiduri de colectare separată a deșeurilor și graficele de ridicare a deșeurilor, pe fiecare tip de deșeu în parte, iar începând cu 01.03.2023 operatorul de salubrizare a respectat graficele de colectare”, au transmis cei de la ADI Eco Dunărea.

Vestea bună este că, spre deosebire de zona ANL Lacu Dulce, unde sunt depozitate tonele de gunoi menajer, există străzi și cartiere ale orașului care pot fi date ca model de bun simț și corectitudine. În Călărași IV, spre exemplu, aproape de gardul Șantierului Naval, se află ghene pentru colectarea selectivă - deșeuri menajere (reziduale) și deșeuri reciclabile (hârtie/carton și plastic/metal) - frumos aliniate, curate și bine întreținute, semn că locatarii de aici au înțeles că e mult mai bine să depozitezi gunoiul menajer la locul potrivit, în mod selectiv, în loc să-l arunci pe jos sau „la grămadă”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro