Mergi la conţinutul principal

Căldură mare, monșer! Vara la Brăila, cu sucuri fierte la soare și pește la gheață gata stricat

Capricioasă vară! De zile bune, Brăila trece printr-o caniculă nemaiîntâlnită. Și ce! Autoritățile nu dau semne să le pese.

De exemplu, nici până acum nu s-au instalat acele puncte de prim-ajutor din piețe și unele instituții, sau de  pe stradă. O fi rău, n-o fi... oricum și ultima dată s-au dovedit a fi mai mult o parodie. Și de-ar fi doar asta! Un alt exemplu. În vreme ce în alte orașe s-au instalat “pânze” de aer rece la intrarea în magazine sau în locuri precum stațiile de autobuz, iar oamenii au unde să se apere de soarele nemilos, la noi, ți-ai găsit!, faci insolație așteptând chiar și 20-30 de minute un mijloc de transport, evident sub cerul liber... căci coșmeliile de prin stații au fost demolate în așteptarea mult promiselor stații smart. Și uite așa, ca-n filmele cu proști, te minunezi cum oamenii în toată firea stau înșirați, ca rândunelele pe sârmă, la umbra vreunui stâlp. Și vine autobuzul... alt calvar, nu mai insistăm.

Dar, am ajuns în piață, hai să ne răcorim, totuși! Cu un suc! Iar acesta este un alt aspect ce frizează absurdul. Pentru că nu puține sunt locurile în care  vezi stive mari cu sucuri și alte băuturi răcoritoare expuse  direct la soare sau, pardon, tot pe asfaltul încins. Ce spun comercianții? "Sunt sub umbrelă, domnule!". Îți trece setea instant și te apuci de cumpărături. Cum ar fi peștele, ceva ușor, de vară. Îl cumperi din loc special amenajat, de cele mai multe ori fără bon de casă, dar... de la gheață. Culmea însă, acasă constați că unul din doi este gata stricat. Reiei calvarul dogoritor, te duci înapoi și, fără comentarii, ți se dă altul corespunzător calitativ. Cum a pățit cineva în Piața Mare (între noi fie vorba... înconjurată  de diverse organisme de control). Și dacă tot vorbim de Piața Mare, mai semnalez un aspect. În toată înghesuiala aceea, pe soarele de foc, mai trebuie să ocolești și terasele cu mese neocupate - evident, nimeni nu vine să bea o bere chiar de-ar fi rece într-un spațiu neventilat, în care te împiedici de  ambalaje și gunoi, iar persoana care te servește de după bar este înconjurată de saci cu resturi alimentare, farfurii și pahare de unică folosință etc. Apropo, tot în această piață, măcar grație intervenției DSVSA, încă  de anul trecut, o terasă a renunțat la practica răcirii halbelor în lăzile frigorifice la grămadă cu bucăți de carne mirosind suspect.

Părăsim orașul, dar, să vezi surprize și în județ! De exemplu, pe drumul ce duce la mare, dai destul de des peste "comercianți" ce vând, printre altele, și ouă expuse fix la "marginea șanțului", chiar dacă e vremea prânzului. De curiozitate am oprit să întreb: "Sunt proaspete?". "E proaspete mamă, doar ce le-am luat din cuibar!", mi-a răspuns de fiecare dată câte o bătrânică, foarte sigură pe ea. Ce să mai comentezi!? "Vezi să nu facă pui, mamaie…".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro