Câte Guverne au căzut prin moțiune de cenzură | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Câte Guverne au căzut prin moțiune de cenzură

În ultimii 26 de ani, au fost depuse în Parlament 33 de moțiuni de cenzură, excluzându-o pe cea inițiată acum de PSD și ALDE împotriva propriului Guvern. Din moțiunile depuse, doar două au fost și adoptate. Una împotriva Guvernului Boc 2, alta împotriva Guvernului Ungureanu.

 

Singura legislatură în care nu au fost depuse moțiuni de cenzură a fost 1990-1992.

În perioada 1992-1996, Camerele reunite ale Parlamentului au dezbătut și votat cinci moțiuni de cenzură, semnate de reprezentanții PNȚCD, PER, PNL-CD, PD, UDMR, PL '93, PSDR, PAC, PL și FSN. Toate moțiunile au fost respinse.

În legislatura 1996-2000, au fost depuse patru moțiuni, două în 1997, una în 1998 și una în 1999. Toate moțiunile au fost respinse.

În timpul guvernării Năstase, au fost depuse doar două moțiuni de cenzură, în 2001 și 2003, de către aleșii PRM, PD și PNL. Ambele moțiuni au fost respinse cu un covârșitor vot „împotrivă”.

În legislatura 2004-2008, în Parlament au fost depuse șase moțiuni de cenzură. Cinci au fost respinse, iar una (inițiată de PRM și PDL și susținută de câțiva parlamentari de la minorități, PSD și PC) nu a mai fost dezbătută, după ce doi inițiatori și-au retras semnăturile.

Cele mai multe moțiuni de cenzură, 11 la număr, au fost depuse în legislatura 2008-2012. Din acestea, una nu a mai fost dezbătută (în octombrie 2010, moțiunea intitulată „Legea Educației Naționale, o lege anti-educație și anti-românească”, inițiată de PSD și PNL, nu a mai intrat pe ordinea de zi după ce 72 de parlamentari și-au retras semnăturile), alta nu a mai fost votată (în decembrie 2010, moțiunea intitulată „Legea salarizării guvernului iresponsabil”, inițiată de PSD și PNL, nu a mai fost votată după ce un bărbat s-a aruncat, în semn de protest, de la un balcon al sălii de plen), șapte au fost respinse, iar două au fost adoptate.

Prima moțiune adoptată, pe 13 octombrie 2009, a fost depusă de parlamentari PNL, UDMR și PSD, după ieșirea social-democraților de la guvernare. Intitulată „11 împotriva României”, moțiunea a primit 254 voturi „pentru” și 176 de voturi „împotrivă”. În urma căderii Guvernului Boc 2, în prag de campanie electorală pentru prezidențiale, președintele de atunci, Traian Băsescu, i-a propus drept premieri pe Lucian Croitoru (respins de Parlament) și pe Liviu Negoiță (procedura de învestire fiind înghețată în Parlament până la alegeri). După scrutinul prezidențial și câștigarea alegerilor de către Traian Băsescu, a fost propus drept premier Emil Boc, iar validarea acestuia s-a produs pe 23 decembrie 2009.

A doua moțiune de cenzură adoptată l-a vizat pe Mihai Răzvan Ungureanu. Depusă de PNL și PSD și intitulată „Opriți Guvernul șantajabil! Așa nu, niciodată!”, moțiunea a primit 235 voturi „pentru” și nouă voturi „împotrivă”. După căderea Guvernului Ungureanu, a urmat instalarea Guvernului Ponta.

În legislatura 2012-2016, Guvernele Ponta au rezistat la patru moțiuni de cenzură. Două depuse în 2014, două, în 2015, de către parlamentari PDL, PNL, PSRO și PPDD (ultimele două, formațiunile lui Mircea Geoană, respectiv Dan Diaconescu).

În actuala sesiune parlamentară, moțiunea depusă de PSD și ALDE este a doua, după cea a PNL și USR de la începutul lunii februarie, moțiune considerată respinsă, după ce a adunat doar 161 de voturi „pentru” și 8 voturi „împotrivă”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro