Deşi se spune că marile capturi vin mai spre toamnă, pentru pescarii "sportivi" brăileni sezonul a început de când a dat firul ierbii. Undiţarii împătimiţi şi-au pus sculele la lucru imediat cum s-a încălzit un pic vremea. În general, lumea "bate" cele câteva canale de irigaţii care încă mai au apă - la Comăneasca, Măxineni, Cazasu, Urleasca, Chiscani sau Gropeni. La sfârşit de săptămână sau în zilele nelucrătoare, cum a fost cea de ieri, de Rusalii, malurile canalelor în cauză sunt pline de maşini şi pescari care, seara, pleacă acasă mai mult sau mai puţin mulţumiţi, lăsând în urmă grămezi de PET-uri şi ambalaje de plastic. Pentru că aşa e la noi: gunoaiele se aruncă unde dă Dumnezeu, iar tot ce pică în cârlig este luat acasă, chiar dacă este vorba despre peştişori de doar câţiva centimetri, abia ieşiţi din icre. Poate de aceea, rar mai prinzi pe canale peşti mai mari "de-o palmă". Plus de asta, fiindcă nu se mai oboseşte nimeni să le cureţe, plantele subacvatice s-au întins excesiv, făcând aproape imposibilă încercarea de a găsi pe canalele de irigaţii un loc de pescuit decent, fără "agăţători". Marele atu al pescuitului pe canalele de irigaţii este faptul că e gratis. Teoretic, chiar dacă aceste canale sunt neamenajate şi pline de buruieni, trebuie plătită o taxă anuală de 35 lei, la Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi. Prea puţini sunt, însă, brăilenii care se achită de această obligaţie legală. Dacă sunt prinşi, ei riscă să li se confişte sculele. Cum controalele se fac extrem de rar spre deloc, toată lumea profită fără nicio grijă de existenţa canalelor, aşa îmburuienate şi cu peşti mici, cum sunt ele.
Cine vrea la baltă privată plăteşte
Cine vrea mai mult de la o partidă de pescuit are alternativa bălţilor private. Accesul la luciile de apă unde există şanse crescute pentru capturi mai mari se face, însă, contra cost. La balta Albina, situată la doar câţiva kilometri de municipiu, tariful este de 30 lei pe zi, pentru pescuit cu două undiţe, în limita a 5 kg de peşte. La Albina, experienţa pescuitului poate fi una plăcută, în măsura în care administratorii au amenajat câteva pontoane ce pot fi folosite de clienţi. Lângă fiecare ponton a fost amplasat şi câte un umbrar. Din păcate, stuful de pe câteva din acest umbrare a dispărut, suflat probabil de vântul de astă iarnă. Acesta este, însă, un aspect care ar putea fi remediat fără mari probleme. Peşte să fie, că pescarii pot rezista pe baltă şi fără umbrar... Pentru cine nu vrea doar pescuit, la Albina există posibilitatea închirierii unui teren de fotbal, contra a 60 lei/oră, în timpul zilei sau 80 lei/oră, în nocturnă. De asemenea, se pot închiria şi căsuţe, cu 50 lei/noapte.
Situată ceva mai departe, la circa 30 km de municipiu, balta Seaca, de lângă Movila Miresii, practică tarife diferenţiate: 50 lei pe zi şi 30 lei pe noapte. Aici, pescarii pot păstra 3 kg de crap şi 4 kg de caras. Ce este peste această cantitate, fie se eliberează, fie se plăteşte, cu 6 lei/kg carasul şi 10 lei/kg crapul. Şi aici există posibilitatea închrierii de căsuţe, contra a 50 lei/noapte. La Seaca nu sunt amenajate pontoane, însă drumul de acces are o stare acceptabilă.
Tot lângă Movila Miresii se află şi balta Esna. Aici se percepe un tarif de 40 lei/zi. Angajaţii acestei amenajări piscicole ne-au precizat, însă, că există posibilitatea plăţii a doar 20 lei, pentru o partidă de pescuit care să dureze doar câteva ore, de dimineaţa până după-amiaza sau de după-amiză până seara. Şi cei de la Esna oferă locuri de cazare, tot cu 50 lei/noapte. Balta oferă locuri destul de bune de pescuit, însă partea proastă este că drumurile de acces sunt sub orice critică. Pe vreme ploioasă, e bine să nu te aventurezi acolo, dacă nu dispui de un autoturism de teren cu tracţiune integrală.
În anii trecuţi, balta Lutul Alb avea tarife destul de mari, ceea ce dădea de înţeles că şi partidele de pescuit sunt promiţătoare. Sezonul acesta, însă, la Lutul Alb nu sunt primiţi pescari sportivi. Pe poarta amenajării piscicole se află un anunţ mare, pe care scrie că pescuitul sportiv este închis, pentru perioada 2011-2012. Şi alte bălţi cu care se obişnuiseră brăilenii sunt închise anul acesta. La Gropeni, de exemplu, una dintre cele două amenajări private existente lângă localitate este secată. Cealaltă are apă, însă nu primeşte clienţi. Administratorul acestora, Stelică Dobrotă, ne-a spus că nu mai vrea să aibă de-a face cu pescarii "sportivi". "Nu am avut experienţe tocmai bune, în anii trecuţi. Am făcut populări cu sturioni şi i-am rugat să nu ia acasă exemplarele mici, însă ei le luau, ziceau că vor să le împăieze. Nici crapii care n-au atins anumite dimensiuni nu trebuie luaţi din apă, însă lumea nu înţelegea. Şi erau oameni cu pretenţii, doctori, procurori... În condiţiile astea, am zis că e mai bine fără pescuit sportiv", ne-a declarat administratorul amenajării piscicole de lângă Gropeni.