Noul Plan de Urbanism General al Municipiului Brăila, despre care se tot vorbeşte de vreo cinci ani, abia a ajuns la faza primirii avizului de mediu. Agenţia pentru Protecţia Mediului Brăila a încadrat proiectul de PUG elaborat de Primărie în colaborare cu Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" Bucureşti în procedura de evaluare de mediu. Astfel, va trebui ca Primăria să elaboreze un raport de mediu din care să reiasă ce impact vor avea reglementările noului PUG asupra factorilor naturali. Respectivul raport va fi analizat de o comisie, apoi va fi supus dezbaterii publice, iar la final se va lua o decizie în privinţa acordării sau nu a avizului de mediu.
Deocamdată, decizia de încadrare în procedura de evaluare de mediu este supusă consultării publicului. Astfel, oricine este interesat poate consulta documentaţia din care reiese motivaţia fundamentării acestei decizii luate de APM. Documentele pot fi citite fie la sediul APM, de pe bulevardul Independenţei, nr. 16, fie pe internet, pe site-ul APM Brăila, secţiunea Reglementări. Observaţiile publicului se primesc în scris la sediul APM Brăila, între orele 9.00 - 13.00, în termen de 10 zile calendaristice de la data de 2 februarie. "Dacă în termen de 10 zile calendaristice nu există observaţii sau contestaţii din partea publicului, Agenţia pentru Protecţia Mediului Brăila va emite decizia finală a etapei de încadrare", se arată într-un comunicat al Primăriei Brăila. Cu alte cuvinte, de la jumătatea lunii februarie, ar putea fi demarat lungul proces al evaluării de mediu, astfel că ne putem aştepta ca punerea în aplicare a noului PUG al Brăilei să mai întârzie cel puţin un an, poate doi.
Plan Urbanistic General reprezintă documentul fundamental ce stă la baza dezvoltării urbanistice a unei localităţi. În principiu, PUG-ul stabileşte în ce zone se pot acorda autorizaţii de construcţie pentru clădiri noi, în ce zone nu se poate construi, care sunt zonele rezervate pentru spaţii verzi, pe ce criterii se dezvoltă reţeaua stradală etc. Arhitectul şef al Primăriei Brăila, Marian Ion, spune că noul PUG va veni cu schimbări majore.
"Se schimbă fundamental structura vechiului PUG, atât ca mod de reglementare, cât şi ca strategie de dezvoltare a municipiului. Noul PUG oferă o strategie coerentă de dezvoltare, odată cu creşterea coeficientului de utilizarea a terenului la nivelul întregului oraş", ne-a declarat arhitectul şef.
Nu se poate spune, însă, cu certitudine, de când va putea fi aplicat acest nou PUG, în contextul în care va fi supus evaluării de mediu. În principiu, deoarece are un impact major asupra dezvoltării unei localităţi, PUG-ul trebuie elaborat după ce este supus dezbaterii publice. Primăria Brăila a organizat mai multe dezbateri pe tema noului PUG, însă participarea publicului a fost extrem de redusă. La ultima dezbatere, ce a avut loc în luna martie 2014, nu au fost prezente decât 30 de persoane. Prin comparaţie, dezbaterea pentru PUG Cluj Napoca s-a făcut în mai multe şedinţe, pe durata a trei zile, numărul total al participanţilor ridicându-se la 3.000 de persoane.
După dezbaterea din martie 2014, au existat voci care au acuzat Primăria Brăila că nu a făcut o publicitate corespunzătoare, astfel încât publicul să fie informat despre existenţa respectivei şedinţe.
Forma finală a PUG-ului a ajuns acum în atenţia Agenţiei pentru Protecţia Mediului Brăila, care trebuie să decidă, parcurgând paşi prevăzuţi de legislaţia în vigoare, dacă îi acordă aviz de mediu sau nu.