• ANSVSA a făcut publice rezultatele unei ample acţiuni de control desfăşurate pe parcursul lunii august • chiar dacă Brăila nu se regăseşte pe lista judeţelor unde s-au găsit efectiv produse contaminate, există totuşi un agent economic care a primit o amendă substanţială, dearece a prelucrat carne contaminată, livrată de un furnizor din Suceava, apoi a introdus preparatele în circuitul comercial, livrându-le în judeţul Tulcea
Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a făcut publice, în dimineaţa zilei de vineri, 9 septembrie, rezultatele unui ample acţiuni de control efectuate în perioada 8 august – 2 septembrie, care a vizat determinarea prezenţei bacteriei Escherichia Coli (E.coli) în produsele alimentare aflate la vânzare. În urma prelevării şi analizării a 171 probe prelevate din carne şi produse din carne, a fost depistată prezenţa Escherichia Coli verotoxigenă la 14 probe prelevate din carcase de oaie şi vită, carne tocată de vită, cârnaţi amestec, telemea de oaie sau lapte vândute în judeţele Vâlcea, Tulcea, Suceava, Sibiu, Caraş Severin, Bistrita Năsăud, Olt şi Prahova.
Chiar dacă Brăila nu figurează pe această listă, avem un operator economic brăilean care a primit o amendă substanţială, deoarece a livrat către un supermarket din judeţul Tulcea cârnaţi contaminaţi cu E-Coli. Pe 18 august, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Brăila a fost sesizată de instituţia similară din Tulcea că la un centru comercial din judeţul vecin au fost depistaţi la vânzare cârnaţi contaminaţi. Inspectorii veterinari brăileni au făcut în aceeaşi zi verificări la unitatea de procesare care livrase cârnaţii respectivi. Concluzia a fost că unitatea în cauză s-a aprovizionat cu carne deja contaminată, de la un furnizor din judeţul Suceava, pe care a prelucrat-o şi a livrat-o mai departe sub formă de cârnaţi. “Probele prelevate la unitatea de procesare din municipiul Brăila nu au determinat prezenţa bacteriei E-Coli. Problema a fost doar cu acel lot prelucrat cu carne provenită din Suceava şi livrat unui beneficiar din judeţul Tulcea. Unitatea brăileană a fost sancţionată contravenţional, cu amendă în valoare de 6.000 lei, pentru nerespectarea normelor sanitar-veterinare privind trasabilitatea produselor din carne”, ne-a informat dr. Caragaţă Niţă, din cadrul DSVSA Brăila. Practic, procesatorul brăilean a fost amendat pentru că nu a verificat temeinic, conform normativelor în vigoare, carnea primită de la furnizorul din Suceava.
Planul Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă, care a fost demarat în data de 16 mai, se desfăşoară până pe data de 31 decembrie 2016 şi presupune prelevarea şi analizarea de probe prelevate de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi ovine, din carnea proaspătă de bovine şi ovine, din carnea tocată şi carnea preparată şi din laptele crud şi produsele din lapte crud, arată oficialii ANSVSA.