Când e soare şi cald, iar secţiile de votare sună a pustiu | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Când e soare şi cald, iar secţiile de votare sună a pustiu

• vremea frumoasă n-a reuşit să-i scoată la vot pe alegătorii brăileni din mediul rural • secţiile de votare, vegheate discret de primari, indiferent de culoarea politică, i-au atras parcă mai puţin ca oricând pe săteni • speranţa în mărirea pensiilor a fost atracţia care i-a adus la urne pe cei care au vrut totuşi să voteze, în marea lor majoritate persoane ajunse la vârsta senectuţii

 

Natura sau voinţa divină, depinde de cum priveşte fiecare lucrurile, le-a dat brăilenilor în duminica votării o vreme de uns la suflet. Cer însorit de dimineaţă până seara şi căldură de-au înviat muştele, de parcă n-ar mai fi doar două săptămâni până la Crăciun! N-a fost nici vânt, n-a fost nici ceaţă. Cu alte cuvinte, o zi perfectă de ieşit din casă şi, de ce nu, de mers la vot.  Marea masă a alegătorilor brăileni a ales, însă, să rămână inertă şi de data asta. Aşa că secţiile de votare au rămas mai mult pustii. Iar asta se întâmpla inclusiv în mediul rural, ieri după-amiază, când reporterii noştri au făcut un mic tur prin câteva localităţi, pentru a lua pulsul alegerilor.

La Şuţeşti, una dintre cele mai mari comune din judeţul Brăila, l-am găsit pe primarul penelist Cristian Codreanu chiar în faţa secţiei de votare, supărat şi resemnat. Supărat că, de dimineaţă, pe mai toate posturile de televiziune erau “torpilaţi” preşedintele Iohannis şi premierul Cioloş. “Îi toacă continuu, fără nicio jenă. Numai de rău vorbesc de ei... Aşa înţelegem noi, românii, să ne respectăm preşedintele. De parcă ar fi preşedintele Ungariei, nu al României”, spunea dezgustat primarul Codreanu. Cât priveşte prezenţa la vot, edilul se resemnase deja, deşi abia era trecut de ora 13.00: “Dacă o să avem 30% prezenţă până la sfârşitul zilei o să fie bine. La locale am avut 70%, dar niciodată nu s-a putut compara prezenţa la locale cu cea de la parlamentare”, ne-a explicat edilul. Iar realitatea îi dădea dreptate: până la 13.30, la secţia din centrul comunei votaseră doar 201 alegători, din cei 1.185 înscrişi pe liste. Cât priveşte categoria de vârstă, preşedintele secţiei ne-a spus că predominau vârstnicii. Iar vârstnicii, ca de obicei, ieşiseră la vot în speranţa că noii aleşi le vor mai sălta niţel pensiile. Ştefan Negoiţă doar ce băgase buletinele de vot în urne, când l-am abordat, în faţa secţiei. L-am întrebat cu ce gânduri a mers la votare. “Să fie mai bine să trăim şi noi, moşii, că suntem aproape la 80 de ani, poate ne mai măreşte şi nouă oleacă pensia, că e mică. După 42 de ani de vechime am doar 8 milioane de lei (vechi n.n.), iar parlamentarii au salarii de zeci de milioane. Preşedintele are 170 de milioane. Păi, ne potrivim? Am lucrat la brutărie aici în comună. Am fost 42 de ani brutar, am făcut mii şi milioane de covrigi şi pâine şi toate alea”, ne-a declarat nea Ştefan.

 

“La închisoare cu trădătorii de neam!”

O prezenţă minusculă la vot se prefigura şi în comuna Râmnicelu. La ora amiezei, când au ajuns acolo reporterii noştri, în secţia de votare nu era niciun alegător. “Am fi vrut să pozăm şi noi pe cineva cum bagă buletinul în urnă!”, i-am mărturisit dezamăgiţi preşedintelui de secţie. “Da?! Păi staţi că votez eu, că şi-aşa nu apucasem să votez până acum!”, s-a oferit unul dintre reprezentanţii partidelor din secţia respectivă. Omul şi-a luat buletinele de vot şi ştampila şi a purces la treabă. După ce a ieşit din cabină, când să introducă primul buletin, în prima urnă, alt membru al comisiei s-a văzut dator să intervină: “Păi, ce faci dom'le, vezi că acolo e pentru Cameră, nu-l băga pe ăla de la Senat!”. “Vedeţi, dacă îl pozaţi să-l daţi la ziar, s-a fâstâcit”, a aruncat o săgeată altcineva din comisie, probabil de la vreun partid rival. Calm, împricinatul şi-a corectat greşeala şi a răspuns şi el cu o glumă, pe care reportofonul n-a reuşit să o înregistreze. În atmosfera liniştită şi relativ destinsă, toţi membrii comisiei au continuat să-i aştepte pe alegători. Care, probabil, au început să vină mai spre seară. “Au fost mai devreme copiii pe la noi. Eu abia am venit de la muncă, fiindcă lucrez la un magazin din sat. Sunt pensionară, dar ce să fac cu 400 de lei pe lună, cât am pensia?! De-aia mi-am luat servici. La vot o să ne ducem, până la 9.00 seara avem timp. Ne ducem, că poate va fi o schimbare”, ne-a spus localnica Olimpia Neamţu, pe care am găsit-o în faţa porţii, după ce şi-a condus copiii la maşină. Soţul acesteia, Ion Neamţu, era, de asemenea, ferm hotărât să meargă la vot. Din câte ne-a spus, tot la o schimbare speră şi el. “Ne-am săturat de cei care prăduiesc România. Cum să fim mulţumiţi când pădurile se vând şi pământul la fel? Înaintaşii noştri s-au luptat pentru pământul ăsta şi pentru ţară, să nu acapareze turcul, să nu intre tătarul, au murit pentru asta. Şi ăştia ce fac? Vând totul la grămadă, pentru bani. Dar ei nu se gândesc că ne rămân copiii în urma noastră, că le rămân şi lor copiii în urmă şi ce fac? Cui rămâne ţara asta dacă el ca un ticălos, ca un nenorocit, a vândut tot? Da' copilul rămâne şi ce spune: Ce a făcut tata, a vândut? Nu se mai poate în ţara asta cu ticăloşi din ăştia şi cu laşi şi cu trădători. Ar trebui să se dea o lege pentru trădătorii de ţară: închişi pe viaţă”, ne-a spus Ion Neamţu. Dat fiind că votarea încă nu se terminase, nu l-am întrebat de la cine aşteaptă schimbarea în bine. Am reţinut, însă, că, printre cei care îl supăraseră cu trădările lor l-a enumerat şi pe fostul premier Boc.  

 

“Le-am dat mereu în cap cu ştampila, da' n-a prea ieşit nimic bun!”

La Gemenele, votanţii cam lipseau din secţii, la fel ca peste tot în judeţ. “Până la ora 13.00, au votat 300 dintre cei 1.600 de alegători înscrişi pe liste. Cei mai mulţi dintre aceştia au fost vârstnici”, ne-a spus preşedintele secţiei de votare, o doamnă care n-a mai fost atât de amabilă când i-am cerut permisiunea să facem fotografii în interiorul secţiei. “Păi nu ştiu dacă aveţi voie. Se poate?”, a întrebat-o pe o colegă care probabil avea rolul de locţiitor al preşedintelui. “Nu ştiu ce să zic!”, i-a replicat aceasta. În concluzie, la Gemenele s-a stabilit că fotografiatul este interzis, chiar dacă acreditările primite de la Biroul Electoral Judeţean ne dădeau acest drept legal. Primarul comunei, Petrică Calu, pe care l-am găsit în faţa secţiei de votare nu şi-a putut explica atitudinea preşedintelui. “Oamenii manifestă o anume reticenţă, am observat şi eu acest lucru. Se tem să îşi asume răspunderea...”, ne-a spus primarul care, la fel ca şi omologul său de la Şuţeşti, se declara dezamăgit de prezenţa scăzută la vot. “Până la ora asta au fost 300 de votanţi, la locale aveam deja 600 până acum. Or să mai vină, câte unul, doi rătăciţi. În multe cazuri, vine doar câte o persoană dintr-o familie. Dacă i-am întrebat de ce au venit singuri, fără soţie sau soţ, mi-au zis ba că sunt bolnavi, ba că nu vor”, ne-a spus primarul Calu. Întâmplător, tocmai atunci în faţa secţiei de votare a oprit o maşină din care au coborât părinţii săi. “Mama şi tata, l-am rugat pe cumnatul meu să îi aducă la vot, că eu mai stau pe aici să văd cum merg lucrurile”, ne-a mărturisit edilul. Tatăl său, deşi se deplasează greu, sprijinindu-se într-un baston, a ţinut neapărat să voteze. “N-am lipsit niciodată. Le-am dat mereu în cap cu ştampila, da' n-a prea ieşit nimic bun”, ne-a spus bătrânul pe un ton şugubăţ, probabil ca să îl “înţepe” puţin pe fiul său primar pesedist, având în vedere că, de fiecare dată, cam PSD-ul a ieşit din mâna alegătorilor brăileni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro