Câinii din adăpostul Primăriei Brăila nu mai sunt eutanasiați | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Câinii din adăpostul Primăriei Brăila nu mai sunt eutanasiați

* niciun medic veterinar sau societate de profil nu și-a manifestat interesul, de la începutul anului 2020 până în prezent, de a încheia un contract de prestări servicii eutanasiere cu SUPAGL * în acest context, consilierii municipali au aprobat recent un proiect de hotărâre privind modificarea și completarea regulamentului privind organizarea Serviciului specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân din Municipiul Brăila * pe scurt, s-a prelungit termenul în care animalele pot fi cazate în centru, dar s-au și relaxat regulile privind modul în care asociațiile de protecție a animalelor pot adopta câinii ajunși în adăpostul Primăriei

 

Primăria Municipiului Brăila «îndulcește» regulile privind adopțiile câinilor comunitari de către asociațiile de protecție a animalelor. Mai exact, plecând de la faptul că în momentul de față Serviciul de Utilitate Publică de Administrare și Gospodărire Locală (SUPAGL) nu mai are încheiat niciun contract de prestări servicii de eutanasiere a câinilor, deoarece nicio firmă nu s-a arătat interesată de acest serviciu începând cu 2020 și până în prezent, municipalitatea a decis să schimbe puțin regulile jocului. Astfel, consilierii municipali au aprobat în cadrul celei mai recente ședințe ordinare a CLM Brăila un proiect de modificare și completare a regulamentului privind organizarea Serviciului specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân din Municipiul Brăila. Această propunere a venit chiar de la nivelul SUPAGL.

După cum reiese din raportul Seriviciului atașat la mapa consilierilor, Regulamentul privind organizarea Serviciului specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân din Municipiul Brăila a fost aprobat inițial în 2014 și modificat undeva în 2019. În luna ianuarie 2021 a fost emisă o hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea normelor metodologice de aplicare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 155/2001 privind programul de gestionare a câinilor fără stăpân aprobat prin HG 1059/2013. Astfel, consilierii au considerat că se impune actualizarea/modificarea regulamentului Serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân. OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, prevede: ”Câinii nerevendicați și neadoptați vor fi eutanasiați, în baza unei decizii emise de către o persoană împuternicită în acest sens de către primar, în termenul stabilit prin această decizie. Termenul va fi stabilit avându-se în vedere capacitățile de cazare și disponibilitățile bugetare. Acest termen poate fi modificat motivat”.

În acest context, SUPAGL Brăila a explicat că în prezent nu are încheiat un contract de prestări servicii eutanasiere câini, deși procedura de achiziție s-a desfășurat în permanență pe parcursul anului 2020, precum și în anul 2021. Practic, niciun prestator, cabinet medical veterinar individual sau societate comercială de profil, nu a fost interesat de prestarea acestor servicii.

”SUPAGL a depus în acestă perioadă eforturi susținute pentru promovarea adopțiilor, astfel încât perioada de cazare a câinilor în adăpost să fie cât mai mică. În anul 2020 au intrat în adăpost 883 câini, din care 666 au fost revendicați/adoptați. Numărul mediu al câinilor cazați în adăpost a fost, în anul 2020, de 140 capete/zi”, se arată în raport.

SUPAGL a propus, până la achiziția serviciilor de eutanasiere, modificarea prevederilor Regulamentului privind organizarea Serviciului specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân din Municipiul Brăila, în sensul prelungirii termenului de cazare a câinilor în adăpost până la adopția lor.

”Primăria Brăila și SUPAG au primit din partea unor organizații de protecția a animalelor propuneri de a steriliza pe cheltuiala proprie câinii adoptați din adăpostul public al Municipiului Brăila. Conform prevederilor legale, câinii de rasă comună și metișii acestora, pentru care se înregistrează o solicitare de adopție, trebuie sterilizați. Totodată s-a constatat ca o mare parte dintre câinii care vin în adăpost sunt slăbiți, cu probleme de sănătate, având nevoie de o perioadă de refacere/tratament până la sterilizare, preluarea câinilor nesterilizați fiind astfel un beneficiu pentru câini. În aceste condiții, asociațiile vor să își asume responsabilitatea sterilizării lor ulterioare și transmiterea dovezii de sterilizare în termen de 30 de zile de la data adopției. Sterilizarea câinilor adoptați pe cheltuiala organizațiilor de protecție a animalelor ar constitui un beneficiu pentru bunăstarea câinilor, ar contribui la scăderea nemulțumirilor/sesizărilor ONG-urilor și iubitorilor de câini privind modul de tratare al animalelor, ar conduce la scăderea cheltuielilor bugetare, dar și la creșterea numărului de câini adoptați de organizațiile și asociațiile de profil”, se mai precizează în raport.

Aceeași sursă punctează că HG 1059/2013 de aprobare a Normelor metodologice de aplicare a OUG 155/2001 prevede că: ”Serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, respectiv operatorii serviciilor de specialitate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, pot încheia parteneriate cu organizațiile de protecție a animalelor interesate de promovarea adopțiilor și sterilizarea câinilor”.

 

Care sunt noutățile din Regulament

Proiectul prevede mai multe modificări ale articolelor componente ale Regulamentului însă cele mai multe fac referire la simplificarea modalității în care asociațiile de protecție a animalelor pot proceda pentru găsirea unor stăpâni pentru câinii ce ajung în adăpostul Primăriei, precum și la termenul de cazare al patrupedelor. Dar să le luăm pe rând. Iată care sunt noutățile:

În cazul în care există câini cu condiții medicale ce necesită îngrijiri medicale de specialiate, asociațiile și fundațiile de profil îi pot prelua fără a aștepta termenul legal de adopție, cu obligativitatea acestora de a nu mai da animalele spre adopție înainte de împlinirea termenului legal de revendicare; Asociațiile și fundațiile de profil pot prelua din adăpostul public al Municipiului Brăila un număr de maxim 20 de câini lunar; Acestea pot prelua câinii adoptați din adăpostul public al Municipiului Brăila nesterilizați, în vederea asigurării investigațiilor/tratamentelor/recuperării lor până la operația de sterilizare, cu obligația de a prezenta dovada sterilizării în termen de 30 de zile de la data adopției. Asociația sau fundația pentru protecția animalelor care nu prezintă dovezile de sterilizare în termenul stabilit nu va mai putea prelua nesterilizați câinii pentru care depune documente de adopție; Asociațiile și fundațiile pentru protecția animalelor care dețin adăposturi autorizate și persoanele fizice și juridice cu sediul sau domiciliul în străinătate, care intenționează să adăpostească animale adoptate din adăpostul public pentru câinii fără stăpâni din Municipiul Brăila în afara țării, sunt exceptate de la obligația prezentării acordului vecinilor; În situația în care asociațiile și fundațiile pentru protecția animalelor nu dețin un adăpost sau nu au un contract cu un adăpost autorizat, reprezentanții acestora au obligația de a declara adresa la care câinii pot fi transferați până la adopția lor; Dacă operatorul Serviciului pentru gestionarea câinilor fără stăpân din Municipiul Brăila nu poate încheia un contract de servicii eutanasiere câini din motive independente de voința sa, câinii vor fi menținuți în adăpostul public al Municipiului Brăila până la adopție. De asemenea, a fost abrogat un articol care prevedea că reprezentanții asociațiilor și fundațiilor pentru protecția animalelor care participă la examinarea medicală trebuie să aibă studii de specialitate în acest domeniu.

Modificarea regulamentului de gestionare a câinilor fără stăpân din municipiu a fost aprobată, fără discuții, cu unanimitate de voturi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro