Câini periculoși pe străzile Brăilei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Adăpostul de la Unirea este arhiplin

Câini periculoși pe străzile Brăilei

* la Unirea sunt cazate în prezent 300 de exemplare, dublu față de capacitatea autorizată a adăpostului * eutanasieri nu se pot face pentru că niciun medic veterinar nu vrea să își asume acest lucru, iar adopțiile au scăzut drastic de când cu pandemia * în acest context, se mai fac foarte rar capturări în municipiu, astfel că numărul câinilor fără stăpân de pe străzi începe din nou să fie scăpat de sub control * deseori, autoritățile sunt depășite de situație, oameni fără apărare reușind cu greu să-și scoată animalele de companie la plimbare fără a risca atacuri violente

 

În ultima vreme, Brăila a început din nou să fie invadată de câini fără stăpân, după ce, timp de câțiva ani, numărul acestora începuse să fie ținut relativ bine sub control, prin campanii dese de sterilizare dar și prin acțiuni frecvente de capturare, în paralel cu o creștere semnificativă a adopțiilor practicate atât de persoane fizice cât și de ONG-uri specializate în protejarea animalelor. Numai că, după pandemie și în actualul context economic dificil, adopțiile au scăzut drastic. În primele șapte luni ale anului în curs, au fost adoptați, din Adăpostul de lângă comuna Unirea, închiriat și administrat de Primăria Brăila, doar 207 câini. Prin comparație, în anul 2018 au fost adoptate, din același adăpost, 1.476 de exemplare, iar în 2019 și-au găsit stăpâni, prin aceeași metodă, 926 de câini. Cifre la care este foarte puțin probabil să se mai ajungă până la sfârșitul anului în curs. Cu adopții atât de puține, adăpostul de pe raza comunei Unirea este acum arhiplin, fiind cazați acolo 300 de maidanezi, dublu față de capacitatea autorizată a adăpostului. Conform legii, câinii care nu sunt adoptați în două săptămâni după ce au fost capturați ar trebui eutanasiați. În ultimii doi ani nu s-au mai făcut, însă, eutanasieri în adăpostul de la Unirea, deoarece niciun medic veterinar nu își asumă acest lucru. Primăria a încercat în 2021 să găsească o firmă specializată care să se ocupe de eutanasieri, dar nu a primit nicio ofertă, deși a postat de opt ori anunțul pe SEAP. De la începutul anului în curs, anunțul a mai fost postat de patru ori, însă tot nu s-a prezentat niciun ofertant.

”Gradul actual de ocupare al adăpostului de la Unirea face ca Primăria Brăila să depună eforturi serioase pentru asigurarea bugetului necesar funcționării: hrană, medicamente, utilități, personal”, ne-a informat conducerea Serviciului de Utilitate Publică, Administrare și Gospodărire Locală, instituția din subordinea Primăriei care gestionează efectiv adăpostul de la Unirea.

 

Adăpostul fiind plin, capturări se mai fac din când în când

Potrivit sursei citate, una dintre consecințele directe ale suprasolicitării adăpostului este imposibilitatea de a mai captura mulți câini de pe străzi. Intervenții se fac, totuși, zilnic, în baza unei planificări realizate la începutul lunii pentru diferite zone ale orașului, dar capturează, în medie, doar trei câini pe zi. Punctual, se mai acționează în cazul unor sesizări primite de la cetățeni, referitoare la existența unor câini agresivi pe domeniul public. ”Trebuie să ținem cont de faptul că nu putem suprapopula adăpostul în care cazăm câinii capturați. Totodată, trebuie să ne încadrăm în bugetul aprobat. SUPAGL întreprinde măsuri de promovare a adopțiilor prin intermediul presei, a site-ului propriu dar și prin propuneri făcute mai multor ONG-uri ale iubitorilor de animale”, ne-a declarat directorul instituției, Dumitru Munteanu.

Din păcate, unii dintre cei care iau câini din adăpost sub pretextul adopțiilor îi eliberează înapoi pe domeniul public, contribuind astfel la fenomenul înmulțirii acestor patrupede pe raza municipiului. Fiind luați din adăpostul public, câinii sunt microcipați, astfel că persoanele care și-au asumat pe semnătură că vor avea grijă de ei pot fi identificate foarte ușor. De la începutul anului în curs, SUPAGL a găsit 28 de câini abandonați pe domeniul public după ce fuseseră scoși din adăpost. Adoptatorii au fost somați să vină să îi ia, în caz contrar riscând amenzi destul de mari. De frica amenzilor, toți cei 28 de câini au fost preluați din nou de aceleași persoane, care au promis că de data asta nu le vor mai da drumul pe străzi. Pentru perioada în care câinii aflați în această situație sunt ținuți în adăpost pe cheltuiala statului, adoptatorii care nu se grăbesc să-i recupereze trebuie să plătească 26,31 lei/zi.

 

Autoritățile nu găsesc nicio soluție pentru haita de câini de pe strada Ștefan cel Mare

Lipsa locurilor în Adăpostul de la Unirea le oferă, probabil, autorităților locale o scuză pentru a nu acționa în cazul bărbatului în vârstă de 74 de ani domiciliat pe strada Ștefan cel Mare, despre care vecinii spun că ține în curtea proprie mai mulți câini cărora le dă drumul noaptea pe domeniul public, lăsându-i să atace tot ce le iese în cale - pisici, alți câini și chiar oameni. Din 2016, respectivul a fost amendat de Poliția Locală de șapte ori, pentru zgomotul făcut de câinii săi și fiindcă îi lasă liberi pe domeniul public, ca să se hrănească, fără a lua măsuri pentru ca patrupedele să nu atace alte animale sau oameni. Amenzi a aplicat și o altă instituție a statului, mai exact Biroul Protecția Animalelor, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila. În 2021, brăileanul A.N. a fost sancționat cu 300 lei, iar de la începutul anului în curs i s-a mai dat două amenzi, una de 5.000 lei și una de 900 lei. Reprezentanții Poliției Naționale ne-au informat că stăpânul respectivilor câini nu le-ar fi permis agenților să intre pe proprietatea sa și că amenzile au fost date deoarece acesta nu a putut face dovada că le asigură animalelor condiții de trai decente. În ciuda reclamațiilor primite în mod repetat de la vecini, autoritățile statului nu au luat până acum măsura capturării și mutării câinilor în adăpostul public. Adăpost care, oricum, este supraagolomerat!

Cert este că, după ce cotidianul nostru a publicat, zilele trecute, un articol referitor la situația existentă pe strada Ștefan cel Mare, părerile au fost împărțite. O cititoare ne-a transmis că bătrânul în cauză are posibilități materiale reduse și că ar trebui ajutat de autorități să-și îngrijească patrupedele. O altă cititoare ne-a transmis, însă, că animalele continuă să atace tot ce prind pe domeniul public, inclusiv alte animale de companie scoase la plimbare de stăpânii lor. ”Vă rog din suflet să mă ajutați, sunt disperată pur și simplu de ceea ce se întâmplă, nimeni nu ia nici o măsură concretă să prindă această haită. M-au încolțit și pe mine încercând să-mi apăr animăluțul cu prețul vieții! Parcă trăim în Vestul Sălbatic! Efectiv fără apărare!, ne-a transmis Mirela M.

Un alt cititor susține că a filmat câinii lăsați liberi de A.N., în toiul nopții, pe Calea Galați, în apropiere de intersecția cu strada Ștefan cel Mare. ”Am citit ieri un articol despre omul cu mulți câini de pe strada Ștefan cel Mare. Eu locuiesc pe Calea Galați și în fiecare noapte în jur de ora 3 scoate toții câini pe stradă și se plimbă cu ei. Va atașez două filmulețe făcute azi noapte la ora 3”, ne-a transmis brăileanul Daniel B. Unul dintre cele două filme poate fi văzut pe site-ul cotidianul nostru, atașat la articolul de față.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro