Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bustul de pe B-dul Independenței, vandalizat

* bustul marelui om de cultură albanez Naum Vechilargi, inaugurat în urmă cu 10 ani, a fost murdărit și inscripționat cu obscenități * nu este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru * la doi pași de monument, lângă banca din dreapta, se afla, ieri, o grămadă de coji de semințe de floarea soarelui * promotor al Renașterii Naționale Albaneze, Naum Vechilargi a fost avocat la Brăila, în perioada 1832-1839 și a militat pentru emanciparea poporului albanez

 

Bustul marelui cărturar albanez Naum Vechilargi, de pe B-dul Independenței, profanat de derbedei fără pic de respect pentru istoria urbei noastre și a poporului albanez.

Aceștia au mâzgălit soclul monumentului atât în partea din față, cât și în lateral, cu majuscule, inscripționându-l cu obscenități. Nu este pentru prima dată când bustul de pe bulevard este vandalizat, el a mai fost mâzgălit cu grafitti și în urmă cu un an, ceea ce înseamnă că monumentul de bronz a devenit ținta predilectă a huliganilor care-și fac veacul în zonă. La doi pași de monument, în dreapta, se afla, ieri, o grămadă consistentă de coji de semințe de floarea soarelui, împrăștiate lângă bancă, precum și PET-uri goale, aruncate în spațiul verde. 

Bustul omului de cultură Naul Vechilargi (Vechilhargi) este amplasat în apropiere de intersecția Bulevardului Independenței cu Strada Școlilor. Zona ultracentrală ar fi trebuit să-l pună la adăpost de distrugeri, dar se pare că nu a fost așa. Festivitatea de dezvelire a bustului a avut loc în ziua de 19 mai 2011, la eveniment fiind prezent și Excelența Sa Edmont Haxhinasto, vicepremier și ministru de Externe al Republicii Albania. În după-amiaza aceleiași zile, la ora 17.30, la Biblioteca Județeană "Panait Istrati", a avut loc vernisajul expoziției documentare dedicată cărturarului Naum Vechilhargi.
Născut în anul 1797, la Vithkuq, în districtul Korcea - Albania, Naum Vechilargi (Vechilhargi) este unul dintre promotorii Renașterii Naționale Albaneze. Familia lui s-a stabilit la Brăila în anul 1829, imediat după eliberarea orașului de sub ocupație otomană, iar Vechilargi a activat în oraș ca avocat (în perioada 1832-1839). În paralel, a desfășurat o susținută activitate culturală și de emancipare națională. Primul primar al Brăilei după plecarea turcilor, la 1830, pare să fi fost Constantin Vechilargi, albanez din familia marelui cărturar Naum Vechilargi.

Naum Vechilargi este autorul unui alfabet original al limbii albaneze și al unui abecedar (Evetor) pe care le-a tipărit și le-a expediat în teritoriile albaneze (1844-1845). Tot el este autorul unui manifest adresat conaționalilor, în care susține ideea emancipării poporului albanez prin cultură. Naum Vechilargi a trecut la cele veșnice în anul 1846.

 
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii