Bursucii care în toamna anului trecut au făcut zeci de galerii în corpul digului din zona Stăncuţa au început să iasă din hibernare şi să îşi reia activitatea distructivă. Asta după ce, în ultimele luni, Sistemul de Gospodărire a Apelor Brăila a făcut eforturi uriaşe pentru astuparea găurilor. "Deocamdată, nu am depistat decât două-trei galerii. Ne străduim să le neutralizăm cât mai repede, pentru a restabili structura digului", ne-a declarat Adrian Turiac, directorul SGA Brăila.
Reamintim că spre sfârşitul anului trecut, angajaţii SGA au dus un adevărat război de gherilă cu bursucii aciuaţi în corpul digului de la Stăncuţa. Zeci de animale din această specie au săpat numeroase galerii, iar îndepărtarea lor s-a dovedit a fi o misiune aproape imposibilă. A fost cerut şi ajutorul vânătorilor, însă aceştia nu au putut împuşca decât un număr limitat de exemplare, după obţinerea unei derogări de la Ministerul Mediului, deoarece specia este protejată prin lege.
Astuparea galeriilor săpate recent de bursuci reprezintă o prioritate maximă, deoarece nivelul Dunării este în creştere în această perioadă, fenomen specific de altfel anotimpului în care ne aflăm. Ieri, cota fluviului înregistrată la mira Brăila a fost de 469 cm, la un debit de 8.790 metri cubi pe secundă. Hidrologii spun că tendinţa de creştere se va menţine şi în perioada următoare. Pentru mijlocul săptămânii viitoare se prognozează o cotă a fluviului de 525 cm, cu multe sectoare de dig intrate în faza a doua de apărare, cu apa urcată la peste un metru pe taluz. Conducerea SGA Brăila dă asigurări, totuşi, că toate digurile, inclusiv cele de la Stăncuţa, "atacate" de bursuci, vor face faţă presiunii crescute exercitate de fluviu.