Lovitură de graţie pentru gruparea din Radu-Negru, al cărei lider a fost condamnat de autorităţile spaniole la 18,5 ani de închisoare, pentru torturarea şi asasinarea unui cetăţean de origine chiliană. Crima nu a fost comisă din răzbunare, ci a avut ca scop final jefuirea unei agenţii imobiliare pe care victima o avea în grijă, de unde au dispărut bani şi bijuterii în valoare de aproximativ 70.000 euro. Pe lângă Costică Buricea, în proces au mai fost judecate şi alte trei persoane, două dintre ele fiind achitate. Anchetatorii sunt convinşi că la comiterea faptelor au mai participat încă două persoane, pe care însă nu au reuşit să le identifice. Interlopul, în vârstă de 37 de ani, mai are o condamnare şi în România, pentru că l-a ameninţat cu moartea pe fostul şef de la Intervenţie Rapidă, şi îşi aşteaptă acum sentinţa şi în dosarul scandalului din 2006, din incinta Palatului de Justiţie. În acest sens, la sfârşitul săptămânii trecute el a fost extrădat din Spania, pentru a putea fi judecat.
Deşi acuzarea a cerut pentru inculpaţi pedepse cuprinse între 28 şi 32 de ani de închisoare, Curtea de la Girona l-a condamnat pe Buricea la cincisprezece ani de închisoare pentru crimă, doi ani şi şase luni pentru tâlhărie şi tortură şi şase luni pentru fals. De asemenea, instanţa a dictat 2 ani şi6 luni de detenţie pentru Costel Duhaliu, cel care l-a ajutat pe Buricea să dea lovitura. În plus, cei doi au fost obligaţi şi la plata unor despăgubiri în valoare de aproximativ 60.000 de euro, bani furaţi din agenţia imobiliară, la care se adaugă peste 6.400 de euro reprezentând valoarea bijuteriilor sustrase - mărcile "Cartier" şi "Versace" -, precum şi 2.590 de euro - pagube materiale. În proces au mai fost judecaţi şi Ana Maria Duhaliu şi Iulian Ţugui, care au fost achitaţi. Sentinţa a stabilit că Buricea, însoţit de două persoane ce au rămas neidentificate, au decis să jefuiască o agenţie imobiliară aparţinând lui Oscar Ortuño M., situată într-o clădire a complexului rezidenţial "Illa de Roses" - Girona. Pe 4 octombrie 2008, în ziua în care au fost comise faptele, patronul s-a simţit rău şi l-a desemnat să aibă grijă de firmă pe Victor Miguel G., care era bucătar într-un bar de-al acestuia şi locuia în aceeaşi clădire în care funcţiona agenţia. Anchetatorii spun că despre tot acest aranjament a aflat Duhaliu care, la rândul său, l-a informat pe Buricea. Practic, intenţia lor era să-i ia chilianului cheile de la agenţie, pentru a o putea jefui în linişte. Inculpaţii au negat că ar avea vreo legătură cu crima şi au sugerat că există alţi posibili autori. Interesant este că presa spaniolă menţionează că procesul s-a derulat în condiţii de maximă securitate, având în vedere faptul că Buricea a fost implicat în scandalul din incinta Tribunalului Brăila.
- Costel Duhaliu, Costică Buricea, Ana Maria Duhaliu şi Iulian Ţugui (de la dreapta la stânga) în timpul procesului. Foto: David Borrat Planul de atac
Potrivit acuzării, inculpaţii au pus la cale un plan de a se apropia cât mai mult de omul de afaceri, pentru a-l putea jefui. Lovitura ar fi fost planificată cu câteva luni în urmă şi a fost dată atunci când cele două persoane infiltrate în afacerea bărbatului, fraţii Duhaliu, au spus care este momentul cel mai potrivit. Acela a fost ales în data de 4 octombrie 2008, atunci când patronul a fost bolnav şi şi-a lăsat firma în grija angajatului său. Procurorul care a instrumentat cazul a precizat că Duhaliu a fost cel care l-a anunţat pe Buricea când chilianul a închis agenţia şi s-a dus în cameră să se odihnească. El s-a întâlnit apoi cu interlopul, ce era însoţit de cele două persoane necunoscute, la intrarea în clădire şi apoi i-a condus pe aceştia la un apartament situat la etajul 6, vizita lor fiind surprinsă de camerele de supraveghere din imobil. Potrivit publicaţiei "El Mundo", în declaraţia sa, Buricea a recunoscut că a intrat în acea zi în apartamentul victimei, dar a spus că a fost acolo pentru a recupera o datorie de 150 de euro, pe care aceasta i-a achitat-o în droguri. În plus, a explicat că, într-un apartament alăturat, se aflau patru bărbaţi - doi marocani şi doi moldoveni -, prieteni cu şeful victimei, pe care l-a indicat ca aflându-se de fapt în spatele crimei. În întărirea acestor afirmaţii interlopul a subliniat că ştie că patronul agenţiei face trafic cu droguri şi mituieşte poliţişti şi crede că a făcut în aşa fel încât să fie el bănuit de crimă, deoarece nu erau în relaţii bune din cauza unor datorii, spunând chiar că bărbatul l-ar fi ameninţat de câteva ori.
Din anchetă reiese că, în după-amiaza zilei de 4 octombrie, Costică Buricea şi cele două persoane neidentificate au ajuns la locuinţa chilianului, iar când acesta a deschis uşa s-au năpustit asupra lui şi l-au imobilizat, legându-i mâinile şi picioarele. Suspecţii l-au lovit apoi cu putere în repetate rânduri, în special în zona feţei, a gurii şi a capului, şi i-au lipit pe gură bandă adezivă, raportul medico-legal efectuat în cauză concluzionând că moartea s-a datorat asfixiei mecanice. Intrând astfel în posesia cheilor de la agenţie, Buricea l-a sunat pe Duhaliu, pentru ca, după aproximativ un sfert de oră, suspecţii să se întâlnească din nou cu acesta. Ulterior, bărbatul i-a condus la uşa firmei, pe care tot el a deschis-o şi a dezactivat alarma, din interior suspecţii reuşind să fure banii şi bijuteriile.
Cadavrul lui Victor Miguel G., ucis pentru aproximativ 70.000 euro Buricea a fost arestat la patru luni de la comiterea faptei
La două zile de la crimă, autorităţile spaniole au reţinut un suspect, însă după mai multe investigaţii au ajuns la concluzia că cel pe care îl caută este, de fapt, Costică Buricea, care între timp fugise din Spania. Aşa s-a făcut că, în luna noiembrie, el a ajuns în Austria, unde a fost reţinut şi eliberat după doar câteva ore, şi mai apoi a venit în România, unde le-a scăpat printre degete lucrătorilor de la Punctul de Trecere al Frontierei "Petea" - Satu Mare. Urmărit din toate părţile, Buricea a decis să se întoarcă în Spania unde, în februarie 2009, a fost prins în baza informaţiilor furnizate de poliţiştii brăileni, care aflaseră între timp şi de isprăvile sale de acolo. Când a fost reţinut, interlopul avea asupra sa o carte de identitate şi un permis de conducere false, pe numele "Marius Tunes".
În acelaşi dosar au fost arestaţi şi Ana Maria Duhaliu - bănuită că era concubina patronului agenţiei imobiliare -, fratele acesteia şi Iulian Ţugui. Acesta din urmă, despre care procurorul susţine că ar fi fost cel care a stat "de şase" în zona imobilului, a spus că în ziua crimei a fost tot timpul acasă şi nu îşi aminteşte conţinutul celor 47 de convorbiri avute cu Buricea, ce s-au derulat pe parcursul mai multor ore. Iniţial, apărarea a cerut anularea interceptărilor telefonice efectuate de poliţie, dar apoi s-a limitat la a solicita graţierea suspecţilor.
Presa spaniolă a prezentat permanent stadiul procesului Pe Buricea îl paşte închisoarea şi în România
Pe lângă pedeapsa primită în Spania, Costică Buricea mai are de executat o condamnare şi în România, iar încă una este aproape de pronunţare. Liderul grupării din Radu-Negru era urmărit din primăvara anului 2007, având un mandat de arestare în lipsă şi unul de executare a unei pedepse cu închisoarea. Primul dintre ele a fost emis deoarece se sustrăgea cercetărilor în dosarul scandalului de la Palatul de Justiţie, din decembrie 2006, iar celălalt după ce a fost condamnat la o pedeapsă rezultantă de 1 an şi 9 luni de închisoare, cu executare în penitenciar, pentru ultraj la poliţist. Potrivit dosarului, în august 2006, Buricea l-a insultat pe comisarul Ionel Ştirbu - pe atunci şeful DPIR - şi l-a ameninţat cu moartea.
În ceea ce priveşte dosarul scandalului de la Tribunal, acesta nu a fost soluţionat nici până la această dată, deşi a ajuns în instanţă încă de acum patru ani. Cei 13 suspecţi de participare la acel incident au fost trimişi în judecată pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea gravă a liniştii şi ordinii publice. Arestat în lipsă, întrucât, împreună cu Marin Sima, zis "Martin" (n.r. - pentru care s-au disjuns cercetările), s-a sustras de la cercetări, Costică Buricea a fost şi el ulterior pus sub acuzaţie şi trimis în judecată pentru port ilegal de armă albă, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea gravă a liniştii publice şi lovire. Înainte de a se ascunde, interlopul le-a declarat anchetatorilor că nu a participat la încăierarea de la Palatul de Justiţie pentru simplul fapt că se afla la subsolul clădirii şi că i-a văzut ulterior pe cei "ai lui Caţali" înarmaţi şi violenţi. La sfârşitul săptămânii trecute, interlopul a fost extrădat în România pentru a putea fi judecat în acest dosar, după şase luni urmând a fi din nou trimis în Spania, pentru a-şi executa pedeapsa. De abia după ce îşi va încheia socotelile cu autorităţile spaniole, Buricea va ajunge iar în România, unde îl aşteaptă alte condamnări.