Încă o veste proastă pentru interlopul Costică Buricea, condamnat deja pentru omor în Spania. Extrădat în luna iunie pentru a putea fi judecat în dosarul scandalului de la Tribunal, din decembrie 2006, liderul grupării din Radu Negru a mai primit o lovitură. Magistraţii Judecătoriei Brăila i-au aplicat o pedeapsă finală de 4 ani şi 3 luni închisoare pentru infracţiunea de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, faptă comisă pe 15 decembrie 2006. Instanţa brăileană a dispus încetarea procesului penal privindu-l pe inculpatul Costică Buricea, pentru infracţiunea de lovire sau alte violenţe, parte vătămată fiind Ioana Doda, cea pe care interlopul a pălmuit-o în timpul încăierării de la Palatul de Justiţie, singura care şi-a menţinut plângerea penală formulată, întrucât a intervenit prescripţia răspunderii penale. În schimb, interlopul nu a scăpat de condamnare pentru scandalul la care a participat activ, alături de ceilalţi membri ai grupării din Radu Negru.
Deşi şansele de a scăpa cu o pedeapsă mai mică erau minime, după ce şi-a primit sentinţa de la Judecătoria Brăila, Buricea a declarat recurs la Curtea de Apel Galaţi. Magistraţii gălăţeni nu i-au dat, însă, câştig de cauză. "Respinge ca nefondat recursul declarat de inculpatul Buricea Costică împotriva sentinţei penale a Judecătoriei Brăila. Menţine starea de arest a inculpatului şi deduce din pedeapsa aplicată perioada arestării preventive de la 17 iunie până la data predării acestuia către autorităţile spaniole, de unde a fost predat condiţionat pe o perioadă de 6 luni în România. Obligă pe inculpat la plata sumei de 250 lei cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 22 noiembrie 2011", se arată pe site-ul Curţii de Apel Galaţi.
În perioada cât a fost extrădat în favoarea autorităţilor române, Costică Buricea a fost "cazat" în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi. Surse din rândul anchetatorilor ne-au informat că, în urmă cu două zile, interlopul brăilean a fost ridicat de la Penitenciarul Galaţi de către lucrătorii IPJ Galaţi care l-au dus la Aeroportul "Otopeni", de unde a fost preluat de o escortă din Spania. Nici acolo nu va avea zile bune, asta pentru că, pe lângă faptul că este deja condamnat la 18 ani şi jumătate închisoare pentru torturarea şi asasinarea unui cetăţean de origine chiliană, se zvoneşte că ar fi mai comis şi alte omoruri, fapte care nu au fost încă probate. Costică Buricea, în vârstă de 37 de ani, mai are o condamnare şi în România, pentru că l-a ameninţat cu moartea pe fostul şef de la Intervenţie Rapidă.
Costică Buricea, condamnat în Spania pentru asasinarea unui bijutier chilian
Liderul grupării din Radu Negru, Costică Buricea, a primit lovitura de graţie anul acesta, el fiind condamnat de autorităţile spaniole la 18 ani şi 6 luni de închisoare, pentru torturarea şi asasinarea unui cetăţean de origine chiliană. Crima nu a fost comisă din răzbunare, ci a avut ca scop final jefuirea unei agenţii imobiliare pe care victima o avea în grijă, de unde au dispărut bani şi bijuterii în valoare de aproximativ 70.000 euro. Pe lângă Costică Buricea, în proces au mai fost judecate şi alte trei persoane, două dintre ele fiind achitate. Deşi acuzarea a cerut pentru inculpaţi pedepse cuprinse între 28 şi 32 de ani de închisoare, Curtea de la Girona l-a condamnat pe Buricea la cincisprezece ani de închisoare pentru crimă, doi ani şi şase luni pentru tâlhărie şi tortură şi şase luni pentru fals. De asemenea, instanţa a dictat 2 ani şi 6 luni de detenţie pentru Costel Duhaliu, cel care l-a ajutat pe Buricea să dea lovitura. În plus, cei doi au fost obligaţi şi la plata unor despăgubiri în valoare de aproximativ 60.000 de euro, bani furaţi din agenţia imobiliară, la care se adaugă peste 6.400 de euro reprezentând valoarea bijuteriilor sustrase, precum şi 2.590 de euro pagube materiale.
Sentinţa a stabilit că Buricea, însoţit de două persoane care au rămas neidentificate, au decis să jefuiască o agenţie imobiliară aparţinând lui Oscar Ortuño M., situată într-o clădire a complexului rezidenţial "Illa de Roses" - Girona. Pe 4 octombrie 2008, în ziua în care au fost comise faptele, patronul s-a simţit rău şi l-a desemnat să aibă grijă de firmă pe Victor Miguel G., care era bucătar într-un bar de-al acestuia şi locuia în aceeaşi clădire în care funcţiona agenţia. Anchetatorii spun că despre tot acest aranjament a aflat Duhaliu care, la rândul său, l-a informat pe Buricea. Practic, intenţia lor era să-i ia chilianului cheile de la agenţie, pentru a o putea jefui în linişte. Inculpaţii au negat că ar avea vreo legătură cu crima şi au sugerat că există alţi posibili autori.
În 2006, interlopii s-au războit de holurile instanţei
Inculpaţii în dosarul "Scandal la Palatul de Justiţie", iniţial în număr de 13, au fost trimişi în judecată pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea gravă a liniştii şi ordinii publice. Potrivit anchetatorilor, în dimineaţa zilei de 15 decembrie 2006, între orele 8.20 şi 8.33, la "112" au sosit nu mai puţin de 5 apeluri, în legătură cu declanşarea unui conflict de proporţii între grupările din Radu Negru şi Vărsătura, în incinta Palatului de Justiţie. Interlopii veniseră la procesul atacului din octombrie 2006, asupra familiei Buricea, şi la cel de ultraj la şeful DPIR, comisarul Ştirbu, şi ajunseseră să se ia la bătaie. În afară de cei veniţi cu citaţie, mai erau în zonă vreo 80 de inşi, 35 dintre aceştia fiind audiaţi ulterior în calitate de martori. Interlopii s-au alergat prin tribunal, au urcat la etajele superioare şi au dat buzna în biroul unei judecătoare, au spart geamurile de la uşile de acces, au blocat intrarea în Tribunal, au sărit unii la alţii cu arme albe şi au intrat în sălile de judecată, dând peste cap activitatea instituţiei. Zeci de martori audiaţi - inclusiv grefiere de la instanţă - au confirmat faptul că în scandal au fost implicaţi indivizi din ambele tabere, inclusiv fraţii Buricea. Cum din ancheta desfăşurată reieşea clar că în încăierare au fost folosite arme albe, pe 27 aprilie 2007, "mascaţii" au descins la domiciliile inculpaţilor şi învinuiţilor, reuşind să găsească săbii, cuţite şi chiar un paşaport falsificat, cu fotografia lui Costică Buricea, aparţinând unui anume "Vlad Răduţ". În afară de Costel Gheorghe, care l-a înjunghiat pe Vasile Tincu, zis "Şaolin", niciunul dintre interlopi nu a recunoscut că a purtat cuţit sau sabie în timpul scandalului din decembrie 2006. Interesant este faptul că, în ianuarie, respectiv martie 2008, interlopii lui "Caţali" şi-au retras plângerile formulate împotriva celor din gruparea "Buricea". A fost momentul în care interlopii din Radu Negru şi cei din Vărsătura s-au împăcat, retrăgându-şi reciproc acuzaţiile în toate dosarele importante aflate pe rolul instanţelor de judecată brăilene.
Interlopii îşi aşteaptă sentinţa de la Tribunalul Harghita
Dosarul scandalului de la Tribunal nu a fost soluţionat nici până la această dată, în ceea ce îi priveşte pe ceilalţi inculpaţi, deşi a ajuns în instanţă de mai bine de patru ani. În vara anului trecut, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au admis cererea de strămutare a dosarului, depusă de unul dintre inculpaţi, respectiv Ionel Marian Comănescu, cauza fiind acum judecată la Tribunalul Harghita. Magistraţii urmează să dea un verdict în acest dosar.
Inculpaţii au făcut apel împotriva condamnării Judecătoriei Brăila, din martie 2010, când 11 interlopi implicaţi în scandal au primit între 3 şi 11 ani de închisoare. Doi interlopi au scăpat atunci de sentinţa magistraţilor brăileni - Costică Buricea, pentru că era arestat în Spania, şi Adrian Bălan, care a decedat. Marin Sima, zis "Martin", unul dintre principalii locotenenţi ai lui Costică Buricea, participant activ la încăierarea din decembrie 2006, pentru care s-au disjuns cercetările, el fiind de negăsit, a fost condamnat la începutul acestei luni, de Judecătoria Brăila, la o pedeapsă rezultantă de 2 ani şi 4 luni închisoare.