Bulevardul Artelor Vizuale începe să prindă contur la Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Bulevardul Artelor Vizuale începe să prindă contur la Brăila

• după ce au fost ţinute direct pe pământ până au început să mucegăiască, statuile de la simpozionul “Nicăpetre” vor avea, în sfârşit, câte un postament • Primăria a finalizat procedura de atribuire a contractului de execuţie pentru platformele expoziţionale necesare sculpturilor în cauză • este vorba despre o firmă brăileană, care s-a angajat să execute lucrarea contra sumei de 71.120 lei, fără TVA • în total, vor fi făcute 14 platforme din beton, placate cu plăci de granit • acestea vor fi amplasate pe bulevardul Independenţei, ce va deveni astfel Bulevardul Artelor Vizuale, despre care vorbea conducerea CJ încă din 2015 • termenul de execuţie a celor 14 platforme este de 5 luni, din momentul emiterii ordinului de începere a lucrărilor

 

La aproape trei ani de la prima ediţie a Simpozionului Internaţional de Sculptură Monumentală “Nicăpetre”, Primăria Brăila a reuşit să găsească o firmă care să amenajeze platformele necesare pentru o expunere decentă a statuilor realizate de artiştii participanţi. Este vorba despre SC “Mladimar” SRL Brăila, care a câştigat procedura de achiziţie directă organizată de Primărie, pe criteriul preţului cel mai mic. Astfel, firma în cauză s-a angajat să realizeze 14 platforme expoziţionale, contra sumei de 71.120 lei, fără TVA. Platformele vor fi făcute din beton şi placate cu plăci de granit. Ele vor fi amplasate pe bulevardul Independenţei, pe tronsonul cuprins între Calea Călăraşilor şi Str. 1 Decembrie 1918. Astfel, se va face un prim pas către “Bulevardul Artelor Vizuale”, despre care vorbea, în 2015, conducerea de atunci a Consiliului Judeţean Brăila. Viceprimarul Alexandru Jantea ne-a informat că, pe 28 februarie, a fost semnat raportul selecţiei de oferte şi că urmează ca zilele acestea, astăzi sau mâine, să se semneze şi contractul de execuţie, de conducerea Primăriei şi de reprezentantul firmei câştigătoare. “După semnarea contractului şi depunerea garanţiei de bună execuţie, se va emite ordinul de începere a lucrărilor. Termenul de finalizare este de 5 luni”, ne-a declarat viceprimarul Alexandru Jantea mulţumit că, în sfârşit, această problemă care trenează de atât timp şi-a găsit rezolvarea. Jantea a precizat că la deblocarea situaţiei a contribuit din plin actualul arhitect şef interimar al municipiului, Emil Gherman, asta după ce fostul arhitect, Ion Marian, ar fi lăsat lucrurile nerezolvate anul trecut, când şi-a încetat colaborarea cu Primăria Brăila.

După cum v-am mai informat, până acum au avut loc două ediţii ale Simpozionului “Nicăpetre”, la iniţiativa consilierului judeţean independent Marian Căpăţână şi cu sprijinul Consiliului Judeţean şi Muzeului Brăilei. În total ar trebui organizate 5 ediţii, însă cea de anul trecut a fost anulată din cauză că nu prea au fost artişti interesaţi să participe la tematica aleasă de organizatori: statui ale personalităţilor brăilene - eroi căzuţi în Primul Război Mondial. Se intenţionează, totuşi, ca anul acesta să fie reluat simpozionul, cu o temă care să atragă mai mulţi participanţi.

Reamintim că, în 2015, sculptorii participanţi au avut de realizat opere de artă pe tema mitului pescarului brăilean, iar în 2016 statuile au trebuit să se încadreze în tema legendei Chirei Chiralina. În total, s-au făcut 14 statui, care au fost transferate din patrimoniul Consiliului Judeţean - principalul finanţator al simpozionului - în cel al Municipiului Brăila. Aşadar, Primăriei îi revine sarcina de a expune operele de artă respective pe domeniul public. Deocamdată, însă, bietele sculpturi, unele evaluate de un expert al Ministerului Culturii la o valoare de patrimoniu de câteva miliarde de lei vechi, stau tot în curtea Colegiului Tehnic “Neniţescu”, acolo unde s-au derulat cele două tabere de sculptură în care au fost realizate. Cu alte cuvinte, în aproape trei, respectiv doi ani de zile, autorităţile locale nu au reuşit să le aducă în faţa publicului. În primăvara anului 2016, doar patru statui cu tema mitului pescarului au fost amplasate pe bulevardul Independenţei. Amplasarea acestora s-a făcut, însă, în regim provizoriu, fără a exista socluri corespunzătoare. De altfel, şi în momentul de faţă respectivele statui stau tot direct pe pământ sau pe porţiunea asfaltată a aleilor, unele dintre ele fiind folosite pe post de bănci de brăilenii insensibili la valoarea lor artistică, sau poate doar prea obosiţi ca să le privească şi altfel decât ca pe un loc de aşezat cu fundul. Mai rău este că, din cauza umezelii, pe suprafaţa celor patru statui au început să se dezvolte microorganisme care le dau o tentă verzuie.

Restul statuilor realizate în timpul primei şi celei de-a doua ediţii a Simpozionului “Nicăpetre”, din 2015, respectiv 2016, încă se mai află depozitate în curtea Colegiului “Neniţescu” de pe Şos. Buzăului (fostul Liceu de Chimie n.n.), acoperite cu folii de plastic pentru a fi ferite de intemperii. Asta în contextul în care pentru fiecare ediţie s-au cheltuit câte 250.000 lei (2,5 miliarde de lei vechi n.n.), bani cu care au fost plătiţi artiştii participanţi, materia primă folosită şi utilităţile necesare pe perioada de desfăşurare a taberelor de sculptură.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro