"Bugetul pe 2010 e bugetul relansării economice şi al ieşirii din criză" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

"Bugetul pe 2010 e bugetul relansării economice şi al ieşirii din criză"


"Anul 2010 va fi mai bun decât 2009, dar cu creştere economică mică, care va pregăti o viitoare relansare economică. (...) Anul 2010 e unul al ieşirii din criză şi al pregătirii creşterii economice, bugetul pe 2010 e un buget al relansării economice şi al ieşirii din criză", a spus Boc, precizând că bugetul a fost construit astfel încât să asigure că pensiile şi salariile pot fi plătite la valoarea care a fost stabilită. "Nu suntem aici să vindem iluzii românilor", a spus premierul, arătând că a ales să nu mărească salariile şi pensiile, deşi orice premier şi-ar dori acest lucru, pentru a nu induce false speranţe populaţiei.

Boc este încrezător că bugetul va trece de Parlament cu votul coaliţiei guvernamentale

Premierul Emil Boc a declarat luni, înaintea dezbaterilor din plenul Parlamentului pe marginea Legii bugetului pentru anul 2010, că are încredere în capacitatea coaliţiei guvernamentale de a sprijini adoptarea actului normativ.
"Am încredere în coaliţia care susţine Guvernul, coaliţie care va sprijini adoptarea de către Parlament a bugetului de stat", a declarat Boc înaintea dezbaterilor din plenul Legislativului.
Plenul Parlamentului începe luni discuţiile asupra bugetului de stat şi a celui de asigurări sociale pe anul 2010, după ce acestea au fost avizate de comisiile parlamentare de buget-finanţe în urma dezbaterilor care au durat trei zile.
Una din cele mai importante modificări aduse de comisiile parlamentare proiectului bugetului de stat a fost suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii cu 2,1 miliarde lei, de la 9,3 miliarde lei anterior, la propunerea comisiilor reunite pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală ale Parlamentului.
Şi bugetul Ministerului Justiţiei a fost suplimentat cu 2,7 milioane lei pentru cheltuieli de personal care să asigure drepturile salariale sau în natură ale angajaţilor din Administraţia Penitenciarelor, iar Ministerul Public a primit 500.000 lei suplimentar pentru închirierea spaţiilor necesare funcţionării parchetelor din Târgu Mureş.
Au mai primit suplimentări Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) - un milion de lei pentru salarizarea angajaţilor - şi Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), instituţie al cărei buget a fost majorat cu 900.000 lei pentru plata salariilor.
Pe de altă parte, parlamentarii nu au votat bugetul Institutului Cultural Român (ICR), care prevedea o majorare de 30% a fondurilor faţă de anul anterior, la 55 milioane lei. Comisiile au aprobat ulterior un buget similar celui din 2009 pentru această instituţie.
ÎCCJ şi Curtea de Conturi au primit acordul comisiilor pentru noi angajări de personal. În cazul ÎCCJ, preşedintele interimar Lidia Bărbulescu a solicitat finanţarea a 50 de posturi rămase neocupate după pensionarea magistraţilor. Curtea de Conturi va putea angaja 150 de auditori externi.
Curtea Constituţională (CCR) a rămas fără buget, acesta fiind respins după ce parlamentarii au considerat că alocările pentru CCR, majorate cu 59%, sunt exagerate.
Bugetul asigurărilor sociale a creat cele mai mari dispute şi probleme parlamentarilor, acesta fiind iniţial respins de cele două comisii reunite. Primele dispute asupra bugetului asigurărilor sociale au fost iscate de majorarea punctului de pensie. Amendamentul grupurilor parlamentare PSD-PC şi PNL, de majorare a punctului de pensie la 45% din valoarea salariului mediu brut, respectiv de la 732,80 lei la 826,20 lei, a fost respinsă vehement atât de ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, cât şi de cel al muncii, Mihai Şeitan, pe motiv că măsura ar duce la inflaţie. Conform calculelor Ministerului Finanţelor Publice (MFP), impactul unei asemenea măsuri asupra bugetului de stat ar fi de circa 5 miliarde lei.
Cel de-al doilea vot al comisiilor a dus însă la aprobarea bugetului asigurărilor sociale.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro