Mergi la conţinutul principal

Bugetul şcolilor a crescut de la 1 ianuarie cu doar 2,8%

Şcolile vor avea ceva mai mulţi bani anul acesta, pe ansamblu bugetul instituţiilor de învăţământ fiind mai mare cu 2,8%. Pe capitole bugetare, în 2014 vor fi cu 3% mai mulţi bani pentru cheltuielile de personal şi cu aproape 1,7% mai mulţi pentru cheltuielile materiale. Mai precis, costul standard pe elev pentru cheltuielile cu salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum şi contribuţiile aferente acestora a ajuns anul acesta la 2.492 de lei, de la 2.420 de lei cât a fost anul trecut. Cealaltă componentă a bugetului, costul standard per elev/preşcolar privind cheltuielile cu pregătirea profesională, cheltuielile cu evaluarea periodică a elevilor, precum şi cheltuielile prevăzute la articolul bugetar "bunuri şi servicii", a crescut la 306 lei, de la 301 lei anul trecut. Aceste creşteri, în total de aproximativ 2,8%, vor permite ca numai debutanţii să primească un salariu mai mare cu 10%. Ceilalţi vor primi aceleaşi salarii sau, dacă fac naveta, este posibil să rămână în mână cu şi mai puţini bani. Acest lucru se întâmplă pentru că, în conformitate cu noua lege a bugetului, cheltuielile cu naveta profesorilor vor fi decontate de acum după aceeaşi formulă folosită în cazul elevilor, adică la un nivel minim, restul urmând să fie susţinut de profesor din propriul buzunar. 

Cu toate acestea, ministrul Remus Pricopie a apreciat că promulgarea bugetului pentru 2014 este un lucru extraordinar pentru educaţie. În viziunea sa, este bine că pe lângă creşterea de 10% a salariilor debutanţilor şi asistenţilor universitari şi a subvenţiilor pentru cămine şi cantine în campusurile universitare, vor continua şi investiţiile în infrastructura şcolară.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro