Mergi la conţinutul principal

Buget, deci exist. Sau nu

Dupa tot circul politic de saptamina trecuta, s-au conturat niste cistigatori si niste perdanti. Cei din urma sintem mai multi. Dintre liberali si democrati nu e clar cine s-a scos cel mai bine, ambele grupari se lauda cu performantele si cu realizarile obtinute disecind locurile abandonate de conservatori in coalitia de guvernare, dar restul lumii sigur a avut de pierdut. Cu o groaza de legi restante, Parlamentul a mers in tot acest timp ca Trabantul la deal, cea mai importanta dintre toate - Legea bugetului pe 2007 - intrind in discutii o zi da, doua nu. In acest ritm, probabil ca proiectul legislativ va fi gata abia la sfirsitul anului, conform zicalei “ce poti face azi, nu lasa pe miine. Lasa pe poimiine, ca poate se rezolva de la sine”. Mai dureaza pina se termina amendamentele de discutat, pina se voteaza pe articole si in ansamblu, pina ce iese din Parlament, pina se obtine promulgarea la Cotroceni. Noi sa fim sanatosi, ca daca-i musai, legea poate trece printre parlamentari ca gisca prin apa.
In teritoriu insa, bugetele locale stau la mila bugetului de stat. In unele judete - chiar la propriu. Citeva consilii locale si-au luat inima-n dinti si au decis deja pe ce sume se vor baza anul viitor. Pentru ca - trebuie precizat - feliile din bugetul consolidat acordate judetelor se subtiaza pe an ce trece si fiecare comunitate locala trebuie sa stie exact cit produce, ca sa nu se-ntinda mai mult decit ii este plapuma. Asadar, bucurestenii si-au votat bugetul, iesenii s-au grabit si ei sa impuna cresteri de taxe si impozite, dar la Braila consilierii inca mai stau sa numere zilele ramase pina la vacanta. E greu de inteles toata aceasta pierdere de vreme. Daca acolo sus, in Parlament, lozinca e "timpul trece, leafa merge", de ce trebuie sa fie asa si pe plan local? In loc sa fie alocata o zi intreaga discutiilor pe buget, si inca una daca trebuie, in urmatoarea sedinta - inca neprogramata - se vor inghesui mai multe proiecte de hotariri care nu mai pot sa astepte si care se vor suprapune peste graba alesilor de a pleca acasa sa-si pirleasca porcul pentru ultima data, conform obiceiurilor ne-europene. Mi-e teama ca si anul acesta bugetul local va intra in CLM ca-n brinza, ca si de data asta vistieria se bazeaza pe taxe si impozite impuse populatiei, ca vor lipsi propunerile privind identificarea unor surse noi de venituri si ca, in consecinta, nu vom vedea cine stie ce schimbari in oras in primul an de dupa aderare. Daca va fi asa, poate ca anul viitor ar fi indicata organizarea unei chestionari a locuitorilor orasului privind posibilitatile de crestere a bugetului sau de cheltuire mai judicioasa a acestuia. Sigur ca si acum oricine poate veni cu propuneri, dar citi au facut acest lucru?

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro