Mergi la conţinutul principal

Brambureala tichetelor cadou

In numai citeva zile, guvernantii au dat si au luat de citeva ori tichetele cadou, in conditiile in care, cel putin in judetul nostru, 95% dintre cadrele didactice primisera deja tichetele cadou. Auzind ca au fost interzise printr-o ordonanta, si profesorii braileni s-au aliat cu cei din tara in greva japoneza.
Potrivit unui document al Federatiei "Spiru Haret", salariatii din invatamint ar fi urmat sa primeasca tichete cadou pentru opt evenimente pe an, la fiecare eveniment suma fiind de 350 de lei, adica sapte tichete, fiecare tichet avind o valoare de 50 de lei. Documentul respectiv insa nu a fost aprobat de Primarie, a ramas doar o dorinta a sindicatelor. Legea conform careia se pot da tichete cadou nu precizeaza nicaieri nici cite tichete se dau si nici cu ce ocazii. Ca urmare, este o intreaga brambureala. Fiecare director a prins in buget cit a crezut de cuviinta, cum s-a descurcat, cit i-a aprobat Primaria. Si in decembrie au fost neintelegeri pe aceasta tema. In tara, majoritatea scolilor au dat tichete cadou pentru doua evenimente, adica 700 de lei, pentru 1 Decembrie si Craciun. In Braila, aceste tichete nu s-au dat in decembrie decit in citeva scoli, iar dupa negocierile ulterioare s-au dat doar pentru un eveniment, adica 350 de lei. In acelasi timp, in sectorul cinci din Bucuresti cadrele didactice au primit tichete pentru trei evenimente, adica 1.050 de lei.

Tichete cadou de 700 de lei sau de 150 de lei

Brambureala tichetelor cadou continua. Acum angajatii din scolile brailene au primit tichete cadou. La unele scoli nu s-a dat nimic, iar la altele s-au dat cite sapte tichete de 50 de lei pentru un eveniment, cum s-a intimplat la Scoala "Mihail Sadoveanu", "George Cosbuc" sau "Mihail Kogalniceanu". La unele institutii de invatamint s-au dat opt tichete pentru eveniment, de exemplu, Liceul "Sebastian", in timp ce la Grupul Scolar "Moisil" s-au dat doar doua femeilor, adica 100 de lei, si unul barbatilor, adica 50 de lei, pentru ziua de 8 Martie. "Am citit atent Codul Fiscal si am constatat ca orice prima care trece de 150 de lei se impoziteaza, asa ca am hotarit sa dam prime astfel incit oamenii sa nu plateasca impozit. Noi am cerut si pentru Pasti, sa mai dam cite trei tichete, de 150 de lei, insa nu stim daca se vor aproba sau nu. In buget mai avem prevazute si pentru alte evenimente tot asa, cite unul sau cite doua. La ziua de nastere nici nu am indraznit sa ne gindim. O sa vedem ce se hotaraste la Bucuresti si vom proceda in consecinta", a spus directorul Ani Gagu. La Scoala "Cosbuc" s-au dat sapte tichete, adica 350 de lei, pentru sarbatorile din martie, iar directorul Marita Breaban a spus ca are prevazute in buget sume si pentru celelalte sapte evenimente de peste an, dar deocamdata a dat aceste tichete pentru trimestrul I. "Numai pentru ele am avut bani. Dimineata, chiar discutau colegii ca ar fi trebuit sa primeasca tichete si pentru Pasti, dar acum nu mai avem bani. O sa vedem ce se va hotari", a explicat prof. Marita Breaban. La "Sebastian" angajatii au primit opt tichete, adica 400 de lei. Directorul Georgeta Rusu a declarat ca atitia bani au avut aprobati pentru tichetele cadou in acest trimestru si atitia a dat. Pentru restul evenimentelor de peste an nu stie ce se va intimpla. Cei mai fericiti sint angajatii de la Grupul Scolar "Brancoveanu", care au primit tichete pentru doua evenimente din luna martie si din luna aprilie, adica 700 de lei. "Ne-am bucurat ca am luat aceste tichete, ne-am speriat cind am auzit ca se interzic, apoi am rasuflat usurati cind am auzit ca se se vor da, totusi. Pentru celelalte evenimente de peste an nu stiu ce vom face, pentru ca bani nu mai avem", a spus directorul Eugenia Dan.

13,5 miliarde de lei vechi repartizati proportional scolilor brailene, dupa numarul de angajati

Reprezentantul Sindicatului Invatamint Braila, Valeriu Partene, a spus ca greva japoneza si protestele vor continua pina cind Guvernul va emite un act normativ egal ca valoare cu ordonanta de urgenta prin care sa se acorde tichete cadou. "La nivelul municipiului s-au primit 13,5 miliarde. Acestea au fost puse in bugetele unitatilor de invatamint in proportie egala cu numarul de salariati. Suma a fost de aproximativ 4,5 milioane de lei vechi pentru un salariat. Acum au mai ramas cam doua tichete peste tot. La invatamintul special au mai mult pentru ca ei au sporuri specifice care au crescut fondul de salarii. Eu am un document la Curtea de Conturi, prin care am cerut opinia institutiei daca sumele primite pe cheltuieli sociale trebuie sa se incadreze strict in prevederea Legii 571 a Codului Fiscal cu privire la cuantum si la impozitare, iar daca se impoziteaza, pina la ce plafon? Am inteles ca orice venit peste 1,5 milioane este impozabil si noi ne vom regla de asa natura lucrurile, ca sa nu mai cerem si impozit oamenilor, dupa ce ca o sa le dam cit o sa le dam", a precizat presedintele SIB, Valeriu Partene.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro