Pina la inchiderea editiei, doua lucruri se stiau cu certitudine: operatiunea va debuta cu o asa-numita vaccinare de control, cu momeli, iar apoi porcii vor fi tranchilizati prin impuscare, euthanasiati si incinerati. Vaccinarea urma sa se faca prin imprastierea de momeli impregnate cu medicamente, ca o ultima masura de asigurare pentru eventualitatea ca unele exemplare vor scapa de urmaritori. Cine va fugi efectiv dupa porci, nu se stia, insa. "Asta se va stabili in functie de ceea ce ni se va comunica de la Comandamentul Antiepizootic", ne-a spus prefectul Mihaela Marcu. In ceea ce priveste conducerea Directiei Sanitar Veterinare, exista speranta ca nu se va intimpla ca la gripa aviara, cind veterinarii au alergat dupa gaini, prin curtile satenilor. "De data asta, ar fi normal ca noi sa supervizam operatiunea din punct de vedere tehnic, asa cum se intimpla peste tot in Europa in astfel de situatii. Porcii trebuie prinsi de echipe asigurate de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, iar de euthanasiere se ocupa personalul specializat al Directiei Veterinare", ne-a declarat Gicu Dragan, directorul DSV. Concret, potrivit acestuia, munca "de jos" le-ar reveni pompierilor si jandarmilor, precum si echipelor pentru situatii de urgenta de la nivelul comunelor, adica a taranilor coordonati de primariile locale.
Pompierii braileni nu sint, insa, prea incintati de perspectiva alergarii porcilor prin Balta Brailei. "Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta “Dunarea” are misiunea de a centraliza datele si a monitoriza evolutia situatiei. Pina acum, nu ne-a transmis nimeni ca trebuie sa asiguram echipe pentru capturarea porcilor", ne-a declarat capitanul Cristian Ion, ofiterul de relatii publice al ISU "Dunarea".
La rindul lor, jandarmii sint circumspecti, dar spun ca, daca vor primi astfel de dispozitii, vor intra in dispozitiv pentru capturarea porcinelor. "La gripa aviara, efectivele noastre au asigurat protectia echipelor de veterinari. Deocamdata, in ceea ce priveste criza pestei porcine, avem misiunea de a supraveghea zona tinuta sub carantina. Daca ni se va da o alta misiune, vom actiona, desi nu ne-am mai intilnit pina acum cu o situatie de acest gen", ne-a spus capitanul Iulian Timofei, purtatorul de cuvint al Inspectoratului de Jandarmi Judetean Braila.
Incineratorul inca n-a plecat spre Braila
Ce va urma, vom vedea in zilele urmatoare. Cert este ca, nici pina ieri, incineratorul mobil destinat incinerarii porcilor euthanasiati nu plecase spre Braila, de la Timisoara. "Au fost probleme de comunicare cu proprietarul instalatiei, dar s-au rezolvat si o vom aduce aici cit mai curind posibil", ne-a declarat directorul Gicu Dragan.
Criza pestei porcine a aparut in rindul turmelor de porci crescute in semisalbaticie de locatarii satelor invecinate cu Parcul Natural "Balta Mica a Brailei". Autoritatile veterinare brailene estimeaza ca in Balta Mica exista circa 2.500 de porci trecuti peste Dunare de tarani si lasati in voia Domnului, sa creasca in padure pina la Craciun. Dupa ce trei exemplare au fost diagnosticate cu pesta, intr-o zona din parcul natural din apropierea comunei Marasu, s-a instituit carantina veterinara de gradul II. Asta inseamna ce echipe de jandarmi patruleaza la limita parcului pentru a-i impiedica pe posesorii porcilor sa si-i recupereze. Totodata, a fost demarata o campanie de vaccinare antipestoasa a porcilor din gospodariile satelor limitrofe. Pina ieri, fusesera vaccinati 6.513 porci, in comuna Marasu, iar actiunea continua in localitatile Frecatei, Chiscani, Stancuta, Bertestii de Jos, Mircea Voda, Tufesti, Viziru si Vadeni.