Desi a produs o adevarata isterie la nivel national, anuntul ca anumite loturi de carne de porc importata din Irlanda este infestata cu dioxina, nu i-a descurajat pe brailenii care isi fac aprovizionarea pentru masa de sarbatori. Potrivit informatiilor prezentate de marii retaileri care au deschise magazine in Braila nu au fost inregistrate fluctuatii la vinzarea pe sectorul alimentar, mai cu seama la carnea de porc sau preparate din carne de porc. "Din experienta noastra privind vinzarile in perioada sarbatorilor de iarna la aceste categorii de produse va pot spune ca nu au fost probleme. Ba chiar a fost inregistrata o usoara crestere ceea ce inseamna ca brailenii au avut si au in continuare incredere in produsele pe care le oferim spre vinzare fie la raft fie la vitrinele cu vinzare asistata", a explicat Cristian Cojocaru, directorul Carrefour Armonia. Acelasi punct de vedere este impartasit si de catre conducerea PIC, care a explicat ca nu a sesizat o teama in rindul brailenilor in a cumpara carne de porc sau preparate din carne de porc. In plus, atit Carrefour cit si PIC au punctat ca nici macar nu au avut achizitionata carne din loturile provenite din Irlanda, suspicionate a fi infestate cu dioxina.
Reamintim ca Autoritatea Nationala Sanitar Veterniara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a retras pina in prezent de la comercializare 42,684 tone de carne si preparate din carne de porc, desi nu exista dovada certa a contaminarii cu dioxina a tuturor loturilor de carne provenita din Irlanda, in perioada 1 septembrie - 6 decembrie.
Consiliul stiintific al ANSVSA spune ca, in acest moment, consumul de carne de porc este fara pericol pentru consumatori. Potrivit concluziilor anchetei desfasurate in Irlanda, vinovat de producerea contaminarii cu dioxina este operatorul economic irlandez din domeniul furajelor, care a folosit un ulei mineral neautorizat.