Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Brailenii sint interesati de Programul "Fermierul"

De la inceputul acestui an, numarul persoanelor care au cerut informatii specialistilor din cadrul Biroului unic "Fermierul" a crescut considerabil. Daca in toata luna decembrie numarul fermierilor potentiali beneficiari inregistrati a depasit cu putin 120, in ultimele doua saptamini, zilnic, s-au prezentat circa 15 - 20 de persoane.
Programul "Fermierul" se adreseaza tuturor celor care vor sa desfasoare o afacere profitabila in sectorul agrar, conforma cu standardele impuse de UE. Pentru realizarea acestui program, in 2006, Ministerul Agriculturii a pus la dispozitia bancilor comerciale suma de 7.000 de miliarde lei vechi, adica aproximativ 200 milioane euro, suma pe care bancile sa o dea mai departe celor interesati, sub forma de credite pentru investitii In agricultura. Acesti bani vor fi directionati In special catre Infiintarea de ferme familiale, pentru crearea si modernizarea de unitati de procesare a laptelui si a carnii si pentru diversificarea activitatilor economice In mediul rural. Programul Fermierul da sansa agricultorilor sa obtina in conditii avantajoase partea de cofinantare de 50% necesara pentru un proiect "Sapard", prin Imprumut bancar pe termen lung si cu dobinzi minime, scutindu-i In acelasi timp de prezentarea de garantii la banca.

Investitii care pot beneficia de credite

Daca banii primiti prin "Sapard" sint fonduri nerambursabile, banii primiti prin Programul Fermierul reprezinta credit bancar, deci trebuie returnati, numai ca, in acest caz producatorul agricol are anumite avantaje. In primul rind, creditul este pe termen lung, pina la 10 ani, si se acorda o perioada de gratie de la 1 pina la 5 ani, in functie de domeniul in care se face investitia. Dobinda perceputa este de 5%. Pentru acordarea creditelor prin Programul "Fermierul", pina in prezent au fost agreate doua banci: CEC si BCR.
Investitiile care pot beneficia de credite acordate prin "Fermierul" sint: investitii in unitati de procesare carne, lapte si produse lactate, vin, fructe si legume, peste si produse piscicole si plante textile; in exploatatii agricole din domeniul: horticultura, viticultura, pomicultura, sere, ferme de vaci de lapte/bivolite, ferme de crestere si ingrasare taurine, de oi si capre, ingrasatorii de berbecuti, ferme de porci si pasari; investitii in servicii agricole si acvacultura.
Pentru fiecare tip proiect, Ministerul Agriculturii a stabilit un plafon maxim de creditare astfel: 250.000 euro pentru unitatile de procesare carne si lapte si 150.000 euro pentru submasurile vin, fructe si legume, peste si plante textile; 30.000 euro pentru investitii in horticultura, 50.000 euro pentru viticultura, 150.000 euro pentru sere si 40.000 euro pentru pomicultura si fermele zootehnice. 50.000 euro este plafonul maxim pentru proiectele din domeniul servicii agricole si 100.000 euro pentru cele din acvacultura. Programul Fermierul dispune de fonduri limitate, drept pentru care accesul la aceste sume se va face, exact ca si in cazul Programului "Sapard", pe principiul "primul venit - primul servit".
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii