Brailenii serbeaza hramul bisericii "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Brailenii serbeaza hramul bisericii "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil"

Crestinii dreptmaritori din Braila, alaturi de fratii lor din Rasarit, ii praznuiesc miine pe "Voievozii ostilor ceresti" - Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil -, slujitorii Lui Dumnezeu, aparatorii credintei si ocrotitorii bisericii cu acelasi nume din Centrul Vechi. Hramul celei mai vechi ctitorii din Braila, lacas de inchinaciune ridicat de turci in timpul vremelnicei lor stapiniri, ii aduce laolalta pe credinciosi pentru ca este unul din simbolurile orasului, alaturi de statuia lui Traian (de la a carei inaugurare se implineste 100 de ani) si de fostul teatru "Rally". Actual monument istoric, continuatoare a vechii Mitropolii a Proilaviei, biserica "Sfintii Arhangheli" a fost la un pas de a fi demolata pe timpul dictaturii comuniste. Miine este si hramul parohiei I de la Tichilesti, al carei lacas sfint a fost ridicat intre anii 1853 - 1856, cu binecuvintarea Episcopului Filotei al Buzaului. Deseara, preotii braileni vor participa la slujba religioasa oficiata la biserica din Centrul Vechi si vor rosti Acatistul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, iar miine preotul paroh Victor Tugui va oficia Sfinta Liturghie de hram. Evenimentul va aduce laolalta, ca in fiecare an, sute de braileni.
Biserica a fost construita la sfirsitul secolului XVII - inceputul secolului XVIII, spun istoricii - pe vremea domnitorului Constantin Brancoveanu -, in vecinatatea redutelor turcesti ce aparau citadela. Trebuie precizat faptul ca, desi s-au aflat sub administratie otomana aproape trei secole (1540 - 1828), crestinii din Braila s-au inchinat liberi Mintuitorului. Aici s-a aflat vechea Mitropolie a Proilaviei. Se spune ca, la 1828, in urbea dunareana existau deja trei biserici crestine, cu carti de slujba tiparite in greceste, la Venetia. Dupa plecarea administratiei otomane, marele duce Mihail Romanov, conducatorul ostilor rusesti biruitoare, a hotarit darimarea citadelei (fortului) si transformarea geamiei din actuala Piata Traian (fosta "Sfintii Arhangheli", fosta "Dumitru Ionescu") in biserica crestina. Trei mii de salahori, spun documentele, au muncit timp de trei ani ca sa faca una cu pamintul vechea fortareata. La ora actuala, numai hrubele ce impinzesc Centrul Vechi mai amintesc de turci.
In anul 1831, fosta casa de rugaciune turceasca a devenit biserica cu hramul "Sfintul Arhanghel Mihail", dupa numele printului Romanov. Binefacatorul a impodobit sfintul lacas cu icoane si carti de cult. Icoana Sfintului Mihail, imbracata in aur si argint - realizata in Rusia si donata bisericii in anul 1834, de marele duce -, poate fi admirata si astazi, in dreapta catapeteazmei. Biserica a avut nevoie de nenumarate lucrari de consolidare, intrucit a fost ridicata de catre turci din caramida nearsa si pe sol instabil, fiind afectata, deopotriva, de cutremure si umiditate. In anul 1883, a ars clopotnita din lemn a sfintului lacas, fiind atunci distruse si cele trei clopote de bronz turnate la Sankt Petersburg, in anul 1832. Clopotnita actuala, precum si clopotele, au fost realizate pe cheltuiala sotilor Nedelcu si Ana Chercea, mari filantropi, in anul 1922. Alte lucrari importante de consolidare s-au realizat in anii 1935 si 1966.
Dumnezeu a scapat biserica "Sfintul Mihail" de la demolare, in anii prigoanei comuniste. Incercarile autoritatilor atee din anii '50 au esuat lamentabil datorita preotului paroh Alexandru Mateescu, devotat slujitor al altarului, trecut acum la Domnul. Ctitoria din Centrul Vechi a fost restaurata intre anii 1995 - 2000, cu sprijinul Ministerului Culturii si Cultelor. Cu acest prilej, in zona au fost efectuate ample investigatii arheologice, coordonate de prof. univ. dr. Ionel Candea, directorul Muzeului Brailei. Istoricul a reusit sa descopere printre altele o necropola crestina din veacul XV, cu aproape 50 de morminte de inhumatie, dovedind astfel ca biserica este ridicata pe un vechi de aproape sase sute de ani.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro