Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Brailenii nu se implica in problemele de mediu

Cu foarte rare exceptii, publicul brailean nu se implica in dezbaterea proiectelor cu impact asupra mediului preconizate a se realiza pe teritoriul judetului nostru, lipsa de reactie la nivelul comunitatii fiind unul din multele aspecte ce trebuie corectate in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana. Aceasta idee a fost sustinuta, ieri, intr-o conferinta de presa, de Nicoleta Negru, noul director al Agentiei pentru Protectia Mediului Braila. Potrivit legislatiei in vigoare, realizarea sau nerealizare unui proiect pe amplasamentul ales depinde de rezultatele evaluarii impactului asupra mediului (EIM). In cadrul EIM se identifica, descriu si evalueaza efectele directe si indirecte ale unui proiect public sau privat asupra fiintelor umane, faunei si florei, solului, apei, aerului, climei si peisajului, bunurilor materiale si patrimoniului cultural. La dezbateri poate participa si un public reprezentat din membri ai comunitatilor locale si regionale, organizatii neguvernamentale, comunitati, grupuri, asociatii profesionale de afaceri, institutii educationale si de cercetare, grupuri de interes public, mass-media etc. Luind parte la dezbateri, cetatenii se pot informa asupra proiectului propus, isi pot exprima opinia in legatura cu acesta, furnizind, eventual, informatii suplimentare care sa fie luate in calcul de autoritatile de mediu.
Din pacate, la Braila, dupa cum ne-a informat conducerea Agentiei pentru Protectia Mediului, de cele mai multe ori salile in care se organizeaza dezbateri privind impactul asupra mediului ramin goale. Una dintre exceptiile notabile consemnate in ultimii ani ramine dezbaterea privind construirea unei statii de benzina linga Maternitate, cind un grup de cetateni s-a mobilizat exemplar reusind sa stopeze proiectul. Au fost, insa, multe alte obiective care au trecut neobservate, iar aceasta aparenta indiferenta a publicului ar putea fi explicata si prin faptul ca acesta nu este bine informat. "APM controleaza titularii de proiect, iar procedura de autorizare se blocheaza daca acestia nu fac dovada ca au informat publicul, prin anunturi postate pe internet, publicate in ziare sau afisate la sediile Primariile, in mediul rural. Problema e ca legea prevede ca anuntul sa fie facut cu 30 de zile lucratoare inainte de data la care e stabilita dezbaterea si lumea uita intre timp", a declarat directorul Nicoleta Negru.
Pentru a corecta acest neajuns, conducerea APM si-a propus sa emita comunicate de presa, cu o saptamina inaintea dezbaterii, pentru ca toti cei a caror viata ar putea fi afectata de aparitia unui obiectiv cu impact asupra mediului sa poata lua atitudine. Asta cu atit mai mult cu cit, in perioada imediat urmatoare, se preconizeaza construirea unor ferme axate pe cresterea porcilor, in mai multe localitati din judet.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii