Mergi la conţinutul principal

Brailenii nu raman in urma cu plata energiei electrice

* in ultimele patru luni, 377 de consumatori casnici au fost debransati pentru ca intarziasera prea mult cu plata facturii la curentul electric * ca termen de comparatie, in urma cu un an, erau in aceeasi situatie 370 de casnici *

De la inceputul anului, mai multe societati comerciale au anuntat intentia de a efectua concedieri colective, sute de braileni urmand a ingrosa randurile somerilor. Cu toate ca se anunta vremuri grele pentru multe familii, unde nenorocirea disponibilizarii bate la usa, oamenii fac eforturi disperate pentru a nu acumula restante la utilitati. De exemplu, un studiu al Agentiei de Furnizare a Energiei Electrice Braila arata ca numarul cazurilor de debransare a datornicilor la plata facturilor se mentile relativ constant in comparatie cu anul trecut. Concret, in perioada noiembrie 2008 - februarie 2009 s-a procedat la sistarea furnizarii energiei electrice din cauza restantelor pentru 377 consumatori casnici, in timp ce cu 12 luni in urma, aceeasi situatie indica 370 debransari. Relativ constant s-a mentinut si numarul de debransari pentru micii consumatori, 88 de cazuri in noiembrie 2008 - februarie 2009 comparativ cu 92 de cazuri in perioada similara in urma cu 12 luni calendaristice. Totusi, o crestere semnificativa s-a inregistrat in cazul marilor consumatori, unde incidenta unor astfel de cazuri a crescut de la 1 la 101. Potrivit "Electrica" Braila, explicatia este simpla si nu are legatura cu criza economica: "La marii consumatori, in perioada lunii noiembrie 2008, a fost deconectat un numar important de locuri de consum ale utilizatorilor de apa pentru irigatii din judet de tipul AUAI, OUAI, ANIF etc. Situatia a fost cauzata de neplata datoriilor acumulate pe perioada de vara si a intarzierii subventiei de la bugetul de stat, care a venit la finele lunii decembrie". De mentionat este ca, potrivit legislatiei in vigoare, statul s-a angajat sa suporte integral contravaloarea energiei electrice utilizate pentru functionarea sistemelor de irigatii. Din cauza unor proceduri extrem de birocratice, precum si a intarzierii alocarii sumelor de la bugetul de stat, s-a ajuns in situatia in care utilizatorii de apa din judet, beneficiarii subventiei pentru irigatii, au acumulat datorii impresionante la plata facturilor. In acel context, in cursul lunii noiembrie 2008, "Electrica" a dispus sistarea furnizarii energiei electrice catre OUAI datornice din Braila. Situatia a fost remediata dupa interventia autoritatilor locale la Guvern, pentru achitarea in parte a datoriilor catre "Electrica", astfel incat sa fie reluata furnizarea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro