Mergi la conţinutul principal

Brailenii au sarbatorit hramul bisericii "Sfintul Ioan Botezatorul"

Sarbatoarea de ieri a adus bucurie in inimile a sute de braileni, care poarta numele de "Ion", "Ioana" sau "Ionela". Bisericile au inaltat rugaciuni catre Sfintul Ioan Botezatorul, ultimul si cel mai mare dintre prooroci. A fost hramul ctitoriei de pe Calea Galati, ridicata in urma cu 100 de ani prin stradania fostilor lucratori portuari, a hamalilor, functionarilor si proprietarilor din Comorofca, vechiul cartier al Brailei. Sute de credinciosi au venit sa se roage si au adus daruri pentru a fi binecuvintate de preoti, pomenindu-i, totodata, in rugaciunile lor, pe cei raposati intru Domnul si care au purtat numele Proorocului Ioan. Biserica a mai rinduit si alte praznice peste an, inchinate Sfintului Prooroc si Inaintemergator Ioan, dintre care o amintim pe cea din ziua de 29 august, "Taierea capului Sf. Ioan Botezatorul", sarbatorita prin post si rugaciune.
Biserica de pe Calea Galati a fost construita intre anii 1901-1912, pe locul unui mai vechi paraclis, prin stradania unui comitet parohial condus de preotul Radu Ionescu si epitropii Oprisan Chiscaneanu si Pavel Tanase. Ea a fost sfintita in ziua de 29 august 1912, de catre PS Nifon Nicolescu al Dunarii de Jos. Pictura murala a fost realizata de Marincea Stanescu, iar icoanele imparatesti sint opera pictorului brailean Matache Oraseanu. Icoanele au apartinut paraclisului ridicat pe locul actualei biserici si unde s-au rugat credinciosii din Comorofca, in perioada 1896 - 1912.
Ridicata in stil clasic bizantin, in forma de corabie, ctitoria este o constructie solida, care a avut putin de suferit de pe urma calamitatilor, spre deosebire de celelalte lacasuri brailene. Enoriasii parohiei au fost lucratori din port, carutasi, hamali, mici functionari si proprietari din zona cartierului Comorofca, patria lui Panait Istrati si a legendarului Codin. In anul 1927, pe cheltuiala parohiei, s-a restaurat pictura interioara, precum si parchetul edificiului. In anul 1935, s-au facut reparatii exterioare, pentru conservarea lacasului sfint. Interventii au mai fost facute in anul 1947 (restaurarea picturii si reparatii fortuite), urmare a marelui cutremur care a lovit Romania in anul 1940, precum si in anul 1958, glasuieste pisania asezata la intrarea in biserica "Sf. Ioan".
In alta ordine de idei, ieri, credinciosii Bisericii de Rit Vechi (lipovenii) au sarbatorit Craciunul, dupa vechiul calendar. La Braila se afla sediul Mitropoliei Ortodoxe de Rit Vechi, centrul spiritual al crestinilor pravoslavnici din toata lumea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro