Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Brailean trimis in judecata pentru fals in declaratii si trecere ilegala a mai multor frontiere

In virsta de 31 de ani, Marcel Catalin C. - individ cu antecedente penale, aflat de mai multa vreme in atentia anchetatorilor -, pare sa detina recordul la treceri ilegale ale frontierelor romanesti si ale altor state europene. El a fost deferit justitiei pentru fals in declaratii, trecere frauduloasa a frontierei de stat a Romaniei si trecerere ilegala a frontierelor altor state.
Potrivit Parchetului de pe linga Tribunalul Braila, aventurile braileanului au inceput in anul 1994, cind a calatorit (legal) in Franta. Dupa doi ani si jumatate - mai precis in anul 1997 -, Marcel Catalin C. a ajuns ilegal in Elvetia. Pierduse pasaportul in Franta, insa nu a catadicsit sa anunte autoritatile. In Elvetia, invinuitul a fost prins la furat si a fost silit sa stea in puscarie 2 ani si 4 luni. La sfirsitul perioadei de detentie, el a fost returnat in Romania, pe baza unui pasaport consular, avind interdictie pe o perioada de un an.
In loc sa respecte legea, braileanul a recurs la siretlicuri: a intrat in Republica Moldova - pe baza buletinului de identitate - si, de aici, a trecut fraudulos granitele mai multor state europene, ajungind in cele din urma in Spania. Dupa cinci luni, el s-a adresat Ambasadei Romaniei la Madrid, solicitind eliberarea unui pasaport consular, pe motiv ca "a pierdut pasaportul in metrou".
In aceste imprejurari, in iulie 2001, Marcel C. a reusit sa se intoarca in tara. Citeva luni mai tirziu, el s-a adresat SEIP Braila - Biroul Pasapoarte, pentru obtinerea unui pasaport nou, in locul celui declarat pierdut la Ambasada Romaniei din Elvetia. I s-a spus ca are interdictie de a parasi tara dar, din momentul declansarii cercetarilor, s-a sustras urmaririi penale. Suspectul a fost audiat abia pe data de 22 noiembrie 2004.

Turul Iugoslaviei fara pasaport

Potrivit anchetatorilor, in jurul datei de 16 iulie 2004, Marcel Catalin C. a parasit ilegal Romania, reusind sa ajunga in Iugoslavia (prin zona orasului Resita). Din Iugoslavia, el a trecut ilegal in Croatia, unde a ramas pina la data de 19 august acelasi an. A doua zi, a fost returnat in Romania, de catre autoritatile croate. In loc sa se linisteasca, in octombrie - noiembrie 2004, invinuitul a trecut din nou (ilegal) frontiera Romaniei - de data aceasta pe jos, prin zona Timisoarei -, ajungind in mod fraudulos in Slovenia. Luat "la bani marunti" de politie, el a fost inchis intr-un lagar, timp de trei saptamini, pentru ca nu avea acte de identitate. In final, Ambasada Romaniei din Liubljana i-a eliberat fugarului un titlu de calatorie, acesta fiind escortat in Ungaria. Dupa citeva zile, precizeaza anchetatorii, braileanul si-a pierdut titlul de calatorie si a mers la Ambasada Romaniei din Budapesta, pentru a obtine un nou document. Asa se face ca, in ziua de 18 decembrie 2004, Marcel Catalin C. s-a prezentat la Punctul de Trecere a Frontierei Nadlac, cu intentia vadita de a se intoarce acasa.
Mai trebuie precizat faptul ca invinuitul a mai fost condamnat, in anul 2000, iar la ora actuala mai este cercetat intr-o cauza penala. Instanta de fond a Judecatoriei Braila urmeaza sa se pronunte.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii