Mergi la conţinutul principal

Braila va fi mai bogata cu aproape 2.000 ha de padure

Asa cum a promis la sfirsitul anului trecut ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, Guvernul da bani Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Braila pentru demararea Programului de impaduriri intocmit si depus la minister de specialistii locali in urma cu trei ani. Vestea a ajuns la Braila la inceputul acestei saptamini si a pus pe jar autoritatile locale si specialistii implicati in elaborarea si realizarea proiectului, mai ales ca finantarea a fost deschisa pe ambele componenete: realizarea de perdele forestiere si impadurirea terenurilor degradate.
Pentru obtinerea finantarii, specialistii au avut argumente, printre care, decisive, suprafata extrem de mica acoperita cu paduri la nivelul judetului, 5,41 %, mult sub media pe tara si fapul ca ocupam locul 4 pe tara intre judetele cu cele mai mari suprafete acoperite cu soluri nisipoase, circa 40.000 ha, din care 24.000 ha nisipuri zburatoare. De precizat ca in actiunea de promovare a proiectului, specialistii braileni au avut un sprijin important din partea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice Bucuresti, dar si a Filialei Focsani a Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice.

Impaduriri pe 1.261 ha terenuri degradate si 567 ha perdele de
protectie

In urma cu trei ani, specialistii DADR Braila, ai Oficiului Judetean pentru Studii Pedologice si Agrochimice (OJSPA), Directiei Silvice (DS) si cercetatorii Statiunii de Cercetare si Dezvoltare Agricola (SCDA) au realizat un proiect amplu, extrem de ambitios, care avea drept tinta marirea, la nivel de judet, a suprafetei acoperite cu vegetatie forestiera. Proiectul a fost depus la Guvern la sfirsitul anului 2003, dar in lipsa unei surse de finantare nu a putut fi pus in practica. Pe cind era ministru, Ilie Sirbu a promis ferm brailenilor fondurile necesare infiintarii unor perdele forestiere in localitatile cele mai grav afectate, dar totul a ramas la stadiul de promisiune si la fel s-a intimplat si cu sprijinul promis de cel care i-a succedat, Petre Daea. La sfirsitul anului trecut, insa, problema i-a fost expusa si ministrului Flutur, care, iata, in doar citeva luni, a reusit sa transforme visul agricultorilor braileni in certitudine.
Concret, conform precizarilor directorului DADR, din bugetul pe
2006, Braila va primi bani pentru demararea lucrarilor de impaduriri
pntru 1.261,44 ha terenuri degradate, si pentru realizarea a 567
ha perdele forestiere.

Infiintarea unui hectar de padure costa circa 60 milioane de lei

Pentru impadurirea terenurilor degradate, cele mai mari
suprafete se regasesc pe razele comunelor Movila Miresii - 100 ha,
Maxineni - 82 ha, Sutu - 78 ha, Unirea - 77 ha, Ulmu - 75 ha, Gropeni - 68 ha, Marasu - 68 ha, iar cele mai mici pe razele comunelor Vadeni - 1,14 ha, Surdila Gaiseanca - 6 ha si Rimnicelu - 8 ha. Municipiul Braila, cuprins si el in proiect va beneficia de impadurirea a 49 ha. Infiintarea unui hectar de padure costa circa 60 milioane de lei, suma din care se acopera lucrarile de plantat, materialul saditor si intretinerea timp de patru ani a plantatiei. In ceea ce priveste perdelele forestiere de protectie, realizarea celor 567 ha costa aproape 25 miliarde de lei. De precizat ca infiintarea celor 567 ha de perdele de protectie reprezinta suprafata aprobata pentru anul 2006 din Programul de impaduriri al judetului Braila, program intocmit pentru perioada 2005-2012, care prevede infiintarea a 8.445 ha perdele, in valoare totala de 800 miliarde de lei. Din cele 567 ha, 280 ha sint perdele forestiere pentru protectia culturilor, 94 ha pentru protectie antieroziva, 73 ha pentru protectia cailor de comunicatie, iar pentru protectia localitatilor 120 ha.

"Sintem la faza de organizare a licitatiilor"

"Prin punerea in practica a acestor proiecte se urmareste reducerea
riscului desertificarii, protectia antierozionala, atenuarea
adversitatilor climatice prin reducerea fluctuatiilor mari ale
temperaturii, introducerea In circuitul economic a unor suprafete
importante de teren prin valorificarea terenurilor improprii altor
folosinte sau destinatii, obtinerea de masa lemnoasa In zone
deficitare, ameliorarea conditiilor pedoclimatice pentru culturile
agricole, mai ales In zonele acoperite de perdele forestiere de
protectie, ameliorarea peisajului local si general, protejarea
asezarilor omenesti etc", a precizat Vasile Suraianu, directorul DADR Braila, unul din coautorii proiectului.
Ca amplasamente, perdelele forestiere se vor regasi pe razele
localitatilor: Frecatei - 118 ha, Gemenele - 59 ha, Ianca - 237 ha,
Rimnicelu - 69 ha si Salcia Tudor - 84 ha.
"Sintem la faza de organizare a licitatiilor pentru desemnarea firmei care se va ocupa de punerea in practica. Credem ca in citeva luni va incepe efectiv plantarea copacilor", a declarat Gabriel Let, cercetator in cadrul SCDA Braila, coordonatorul proiectului.
Daca, in ceea ce priveste impadurirea, situatia terenurilor este foarte clara, ele apartin in totalitate consiliilor locale, pentru perdele, sint luate in calcul atit suprafete proprietate publica cit si suprafete private. Pentru particulari exista doua alternative, cumpararea de catre stat, la pretul pietei, a terenurilor propuse pentru infiintarea de perdele, sau pastrarea proprietatii in anumite conditii ce se vor stabili prin hotarire de Guvern.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro