Braila universitara | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Braila universitara

Visul ca Braila sa devina un important centru universitar al tarii este foarte vechi. Prima data, parea ca se va putea realiza in anii '60, insa din cauza simpatiei pe care Gheorghe Gheorghiu-Dej o avea pentru orasul vecin, Galati, visul s-a spulberat. In timp, la Braila, s-a infiintat o sectie a universitatii din Galati, dar pentru ceea ce doreau brailenii aceasta era doar o palida consolare. Abia dupa 1990, aspiratiile inalte au prins contur, prin infiintarea Universitatii "Constantin Brancoveanu" si transformarea sectiei de subingineri in Facultate de Inginerie, cu un plan complex de scolarizare. In doar citiva ani, ambele institutii au reusit sa-si construiasca si renoveze spatii proprii, sa-si stabileasca strategii pe termen lung, sa acrediteze din ce in ce mai multe specializari. Incet, incet, s-au creat premisele pentru o viata universitara, iar la Braila, in sfirsit, s-a putut simti aerul studentesc. De fapt, atunci cind se dorea ca Braila sa devina centru de invatamint superior nu era ceva de dragul blazonului, ci pentru efervescenta culturala, artistica si stiintifica, pe care o induce existenta unui centru de invatamint superior.
Concret, in prezent, pe listele Ministerului Educatiei cu institutii de invatamint, particular sau de stat, acreditate sau autorizate, figureaza, la Braila, trei facultati: Facultatea de Inginerie Braila, din cadrul Universitatii "Dunarea de Jos" Galati, Facultatea de Management si Marketing in Afaceri Economice si Facultatea de Stiinte Administrative si ale Comunicarii, ambele din cadrul Universitatii "Constantin Brancoveanu". Pe linga acestea, la Braila, mai functioneaza si o serie de centre de inscrieri ale altor universitati de renume din tara, care nu apar, insa, in listele oficiale ale Ministerului, ca puncte distincte pentru Braila. Aceste universitati au aprobate, pe anumite specializari, cursuri de invatamint la distanta.

Dotari de ultima generatie in laboratoarele Facultatii de Inginerie

Facultatea de Inginerie Braila scolarizeaza in domeniile: Inginerie
mecanica (cu specializarile: Utilaje tehnologice pentru Constructii si Echipamente pentru procese industriale); Inginerie si management (specializarile: Inginerie economica pentru domeniul mecanic si
Inginerie economica in constructii); Ingineria mediului (specializarea
Ingineria sistemelor biotehnice si ecologice); si Agronomie - specializarea Agricultura.
Facultatea ofera sali de curs si seminar, laboratoare, sala de lectura
moderna, dotari de un inalt nivel tehnic si acces de banda larga la
Internet. De trei ani, in baza unei colaborari, devenite traditionale, cu Universitatea ESITPA din Ruen, cei mai buni studenti ai institutiei brailene sint trimisi la specializare in Franta.
Decanul facultatii, conf. ec. dr. ing. Adrian Goanta, afirma ca
studentii cu rezultate meritorii atit la admitere, cit si pe parcursul
anilor, obtin burse de studiu, burse de merit si de licenta,
iar cei cu situatie financiara dificila, demonstrata prin documente,
obtin burse sociale. In fiecare an se organizeaza sesiuni de
comunicari stiintifice iar unitatea participa la festivalul "Estudiantina" organizat impreuna cu Universitatea "Brancoveanu", actiuni care impulsioneaza viata studenteasca.

Burse in Europa de la Universitatea "Brancoveanu"

La Universitatea "Constantin Brancoveanu" functioneaza doua
facultati, de Management si Marketing in Afaceri Economice
(MMAE) si de Stiinte Administrative si ale Comunicarii (SAC). La
MMAE se scolarizeaza pentru domeniile: Management, la zi si fara
frecventa, Economie agroalimentara, numai la zi, Contabilitate si
informatica de gestiune, atit zi, cit si cu frecventa redusa, si Finante-
Banci, numai la zi. La cealalta facultate, SAC, se scolarizeaza, la zi,
pentru domeniile: Jurnalism, Administratie publica, Asistenta
Sociala, Relatii Internationale si studii europene, Comunicare
sociala si relatii publice si Drept.
Studentii au la dispozitie trei laboratoare de informatica, 14 sali de seminar, cinci sali de curs, o aula, si sala de lectura.
"Avem conventii de colaborare cu universitati din opt state europene, in virtutea carora se realizeaza anual schimburi de studenti si cadre didactice. In anul universitar urmator avem 70 de astfel de burse. Mai acordam burse de merit, scutiri si reduceri de taxe pe motive sociale. Se acorda si premii pentru cercetarea stiintifica. Absolventii nostri, care au hotarit sa se angajeze in Europa sau in SUA, au ocupat posturi prin concurs fara alte examene suplimentare", a explicat decanul Facultatii de Stiinte Administrative si ale Comunicarii, conf. univ. dr. Dorian Rais.
Pentru timpul liber al tinerilor se asigura diferite activitati in cadrul Clubului studentilor, coordonat de un tinar cadru didactic, Alina Serbanescu. Ea a povestit ca activitatile organizate depind foarte mult de interesul si entuziasmul generatiilor de studenti, insa bine indrumati, studentii au o viata studenteasca frumoasa.

Invatamintul la distanta prin trei universitati particulare

Universitatea Ecologica din Bucuresti ofera, prin invatamint la distanta, specializarile: Drept si Finante-banci, Ecologie si
protectia mediului, Psihologie si Stiinte ale comunicarii. Cursurile se desfasoara doar in week-end, cu cadre universitare din capitala, in spatii inchiriate de la Liceul "Iorga". Pe viitor, directorul centrului, George Coman, a spus ca se intentioneaza construirea unui sediu. Cercetarea stiintifica aici inseamna aprofundarea unor materii cu profesorii, iar pentru timpul liber studentii apeleaza tot la intilniri cu cadrele didactice pe diferite teme.
Situatia se repeta in cazul Universitatii "Danubius" din Galati care ofera specializari in Drept, Finante si banci si Economia comertului. Predarea se face cu profesori de la Galati, intr-un spatiu inchiriat la Liceul "Cerna". Si aici exista intentia inchirierii unui sediu permanent, insa, directorul centrului de studii, Gheorghe Chiru, a spus ca deocamdata nu a gasit intelegere de la administratia locala sau Inspectoratul Scolar.
O alta universitate care scolarizeaza braileni este "Spiru Haret". Oferta acestei institutii cuprinde doar invatamint la distanta pentru o gama larga de specializari.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro