Braila s-a lasat de sport | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Braila s-a lasat de sport

La Braila, a face sport este o adevarata aventura: nu sint sali de sport, terenuri adecvate, nu sint cluburi private suficiente cu o varietate de sporturi, iar cele existente nu sint cunoscute caci nu exista nici o institutie care sa poata oferi o situatie despre acestea. Concret, nici cei mici, nici cei mari nu au unde sa practice un sport pentru intretinere, pentru placerea de a se misca.
"Spatiile de joaca pentru copii, locurile in care tinerii sa faca miscare
sint putine si prost intretinute, dar aceasta este o problema
nationala", considera directoarea Directiei de Sport a Judetului, Elisabeta Aron. Cu alte cuvinte, pentru petrecerea timpului liber sint putine alternative in opinia reprezentantei DSJ, reprezentanta in teritoriu a Autoritatii Nationale pentru Sport. Poti sa alergi prin parcuri sau pe faleza, dar in aceste ipostaze risti sa fii atacat de ciini sau apostrofat de diferiti indivizi certati cu legea, sau sa mergi pe o baza sportiva unde se plateste o taxa. Alternativele cu plata sint tenis de masa, tenis de cimp, culturism si fitness, inot, dans sportiv. In afara de sporturile individuale, tinerii ar mai avea ca varianta jocurile de echipa, unde de asemenea pentru a le putea practica tebuie platita o taxa. Cel mai adesea se practica fotbalul pe teren redus unde spatiile amenajate sint in numar destul de mare, iar printre ele se numara sala Polivalenta si Complexul Carantina. Insa si pe aceste baze accesul este restrictionat pentru ca ele se afla in proprietatea unor cluburi care au si activitate de performanta. "La Braila nu exista cadrul adecvat in care sa faci miscare. Nu avem nici macar o pista pentru biciclete, care ar fi reprezentat o solutie ideala pentru multi tineri, cum de altfel ar fi fost foarte bine daca mai aveam stadionul de atletism. Noi am incercat cite ceva in acest domeniu, cum ar fi amplasarea unor panouri de baschet in diferite zone ale orasului dar cum acele zone apartin domeniului public totul depinde de Primarie", a mai precizat Elisabeta Aron.
Viceprimarul Lucian Tilea sustine ca de trei ani se discuta despre acele cosuri de baschet montate in oras, dar nu s-a facut nimic. "Terenuri de sport in oras nu putem amenaja pentru ca in 24 de ore nu ar mai fi acolo piatra pe piatra. Uitati-va ce se intimpla cu bancile de pe bulevard sau cu cosurile de gunoi. Aceste terenuri ar trebui pazite si nu avem cum. Solutia pe care o vad eu este incredintarea terenurilor de joaca, a celor pentru sport firmelor si acestea sa le asigure dotarea si paza", a mai spus viceprimarul Lucian Tilea.

Educatia fizica nu ar trebui sa lipseasca din nici o zi a elevilor

Desi dupa ce termina scoala sau cind sint mai mici copiii si tinerii sint dornici sa faca sport, atita timp cit sint in scoala unii nici nu vor sa auda. De pilda, pina anul trecut erau inregistrati foarte multi elevi scutiti total de Educatia fizica. La Scoala "Mihai Eminescu" peste 5% dintre copii erau scutiti. Pentru ca numarul bolilor pentru care se puteau da asemenea scutiri a scazut anul acesta, a scazut si numarul scutitilor.
La Colegiul "Balcescu" profesorii pun aceasta atitudine pe seama tentatiilor si a preocuparilor diferite ale elevilor de acum fata de cei de acum 20 de ani. "Trebuie eliminata militarizarea de pe vremuri de la orele de sport. Acum, dupa incalzire, fiecare elev opteaza pentru un joc. La noi elevii sint preocupati de scoala foarte mult si este mai greu sa-i atragem catre sport. Cele mai multe probleme le avem la competitii. Noi facem antrenamente cu anumiti elevi, iar la competitii trebuie sa jucam cu rezervele pentru ca unii dintre titulari merg la olimpiade la alte discipline. Sintem la dispozitia elevilor si simbata si duminica, totul e ca ei sa ne solicite. Oricum nu mai merge cu militaria. Cind le dadeam comanda “Inainte, mars!”, se revoltau ca le spunem mars ca la ciini", este de parere prof. Doru Dewald. "Sala de sport trebuie intretinuta pentru ca mereu se dezlipeste cite ceva, trebuie facuta curatenie si asta inseamna bani. Daca nu am avea venituri extrabugetare ar fi foarte greu", a spus prof. Traian Pintiliescu, directorul adjunct al colegiului, care crede ca este necesar ca salile sa fie si inchiriate pentru a putea fi intretinute, pentru ca oricum, in oras nu sint suficiente sali de sport pentru persoanele din afara sistemului de invatamint.
In oras sint sapte sali noi, insa unele licee se descurca si cu unele vechi. Sala de sport de la Liceul Pedagogic este veche, dar a fost bine intretinuta si face fata solicitarilor, chiar este si inchiriata in week-end pentru unele activitati sportive particulare. Nici aici nu sint multi elevi scutiti la sport, iar scoala le ofera posibilitatea de a practica mai multe sporturi: rugby, tenis de cimp, fotbal. Curtea unitatii este tot mereu plina de copii si tineri care se joaca. Profesorii incearca sa-i convinga pe elevi de faptul ca miscarea este esentiala pentru viata si ca trebuie sa faca acest lucru toata viata. "In 2000 se spunea ca va creste numarul de ore de educatie fizica. Din nefericire acest numar chiar a scazut. In Europa sint patru ore de educatie fizica pe saptamina, in Suedia sint chiar sase, iar la noi, cei mari, au doar o ora si dau si bacalaureat. Educatia fizica nu ar trebui sa lipseasca din nici o zi a elevilor", spune suparat prof. Constantin Condrea.
Inchirierea salilor de sport este o chestiune foarte complicata. Trebuie ca scoala sa obtina aprobarea Inspectoratului, a Ministerului, si a Consiliului Local Municipal. In acest context, multe sali nu se pot inchiria pentru ca Inspectoratul nu a aprobat acest lucru, in ideea ca elevii ar putea sa faca sport si dupa ora 19.00.

Cel mai mare grup scolar nu are sala de sport

O situatie disperata este la Grupul Scolar "Edmond Nicolau", care nu are sala de sport. Iarna, sportul se face intr-o sala mica, improvizata, in care daca intra doua clase, iar elevii nici nu se mai pot misca. Vara, terenul de sport este impropriu, ori este plin de praf, ori noroi. "Nu avem cum sa incurajam elevii sa faca sport. Cind vad conditiile altora nu avem argumente sa-i aducem la sport. Si ei au aceleasi conditii la bacalaureat ca toti ceilalti elevi. Mai iesim in parc, dar aceasta nu e o solutie, se poate intimpla orice si noi, profesorii sintem vinovati. Noi facem selectii, copiii vor, dar nu avem conditii", au spus prof. Nicusor Baldovin si Sorin Datcu. Datorita acestei situatii ISJ a hotarit ca elevii de aici sa aiba acces gratuit dupa ora 19.00 in sala de sport a Scolii "Spiru Haret", insa inca acest program nu se deruleaza.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro