1,3 milioane ha exploatate cu finantare "Sapard"
Programul "Sapard" a insemnat pentru Romania 4.477 de proiecte in valoare totala de 1,5 miliarde de euro. Prin intermediul lor, in Romania, se asigura, anual, capacitati de productie de peste 3,8 milioane tone de carne, peste, produse din carne, piscicole si din lapte si 9,3 milioane hectolitri de lapte si vin. Prin realizarea investitiilor in exploatatii agricole, se asigura exploatarea unei suprafete de aproximativ 1,3 milioane de hectare. Cantitatea de carne abatorizata si procesata in fabricile realizate prin "Sapard" pentru industria agroalimentara (Masura 1.1) ajunge la aproximativ 993.000 tone, in timp ce colectarea si procesarea laptelui atinge capacitati de peste 9 milioane hectolitri pe an. Beneficiarii "Sapard" proceseaza si ambaleaza aproximativ 32.000 tone pe an de peste si produse piscicole si proceseaza peste 2,5 milioane tone de cereale. Prin proiectele din industria vinului se obtin anual aproximativ 300.000 hectolitri de diverse sorturi de vin. In cadrul investitiilor in exploatatiile agricole (Masura 3.1), au fost achizitionate 8.476 utilaje si masini agricole cu care sint exploatate peste 521.000 ha de teren agricol. In cadrul acestei masuri s-au procurat de catre beneficiari peste 9.000 de animale: vaci de lapte, bivolite, porcine, ovine si capre. De asemenea, APDRP finanteaza infiintarea a 1.637 ha de plantatii pomicole si viticole. Pe alte 882 ha de teren au fost construite grajduri, ferme de pasari si sere. Prin investitiile "Sapard" se realizeaza, anual, aproximativ 10.000 tone de produse specifice sericiculturii, apiculturii, cultivarii si procesarii ciupercilor, cresterii melcilor si procesarii fructelor de padure, domenii regasite in Masura 3.4. Prin fermele piscicole infiintate sint produse peste 1.100 de tone de peste pe an. In sfirsit, prin dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale (Masura 2.1), 1.300.000 de locuitori din spatiul rural beneficiaza de lucrarile de infrastructura pentru drumuri, canalizare si alimentare cu apa potabila.
2% din proiectele "Sapard" au ajuns la Braila
In ceea ce priveste judetul Braila, valoarea investitiilor "Sapard" este de aproape 30 milioane de euro. Este vorba despre 88 de proiecte "Sapard" pentru agricultura si industrie agroalimentara, finalizate sau aflate in curs de finalizare. Din aceste sume, jumatate reprezinta fonduri nerambursabile "Sapard", iar cealalta jumatate, contributia proprie a beneficiarului, iar acolo unde au fost respectate cerintele, fonduri alocate prin Programul "Fermierul".
Concret, pe Masura 1.1, la nivelul judetului Braila, au fost aprobate 9 proiecte de investitii prin finantare "Sapard", in valoare totala de 12,4 milioane de euro. Cele 9 investitii se refera la modernizari de abatoare, depozite de cereale, fabrici de procesare lapte, extindere capacitati de productie carne si preparate din carne.
Masura 3.1 "Investitii in exploatatii agricole" si Masura 3.4 "Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice pentru generarea de activitati multiple si venituri alternative", cunoscute drept Programul "Sapard" pentru agricultura, au atras si ele sume importante la Braila, circa 16 milioane de euro. Ca numar de proiecte, 75 sint pe Masura 3.1 iar 5 pe Masura 3.4.
Ele se refera la: constructia unei statii de procesare seminte, modernizare hale de gaini, modernizare complexe de porci, a unei ferme de ovine, constructia de sere, modernizare ferme de vaci si ferme viticole si pomicole. Restul proiectelor reprezinta achizitii de masini, utilaje si echipamente agricole necesare modernizarii activitatii din fermele vegetale. Valoarea lor totala 15,7 milioane de euro.
In cazul Masurii 3.4, la nivelul judetului au fost aprobate 5 proiecte, in valoare totala de 0,3 milioane euro. Este vorba despre o stupina, o ferma piscicola, 2 ferme de melci si un popas turistic.
Mai trebuie spus si ca din judetul Braila, au fost depuse la Agentia "Sapard", dar fara contracte incheiate, inca 49 de proiecte. Ele au fost depuse in termen, insa spre sfirsitul perioadei cind fondurile alocate tarii noastre se epuizasera.
In ceea ce priveste Masura 2.1 "Dezvoltarea si diversificarea infrastructurii rurale", in judetul Braila au fost finalizate, in 2004, cind s-au epuizat si fondurile alocate, 6 proiecte, trei pentru drumuri si trei pentru alimentarea cu apa.