Mergi la conţinutul principal

Braila, pe ultimul loc

Braila a ajuns ultima din tara la bacalaureat, cu 32% promovabilitate, fiind urmata la diferente mari de judetele Maramures - 37% si Brasov - 40%, conform unei statistici publicata de Ministerul Educatiei dupa solutionarea contestatiilor.
Rata medie de promovabilitate pe tara, inregistrata in aceasta sesiune, a fost de 59%. Cele mai ridicate promovabilitati s-au inregistrat in judetele Valcea - 94% si Suceava - 91%. Cele mai multe note s-au obtinut in intervalul 6.00 - 7.99. Numai 240 de candidati din 32.024 promovati au avut note peste 9.00 si nimeni nu a reusit sa ia nota maxima. Situatia este o continuare a trendului din vara, cind Braila a fost a sasea din coada in clasamentul national realizat de Ministerul Educatiei. Referitor la aceasta situatie, inspectorul scolar general Iulian Danielescu a precizat: "Asta inseamna ca noi ne-am facut datoria la acest examen si elevii mai au de invatat. Trebuie sa se pregateasca pentru urmatoarea sesiune si sa nu se gindeasca la faptul ca pot invata pe de rost toate cele 300 de variante sau ca pot frauda examenul folosind alte mijloace. In acest sens, atrag atentia celor care nu au promovat in aceasta sesiune si viitorilor absolventi din 2009 ca trebuie sa invete ca sa promoveze examenul de bacalaureat, sa-si demonstreze cunostintele".

Nota 3,95 la matematica

La Braila au fost doar doua medii peste noua, obtinute de Oana Burlacu - 9,46, de la Grupul Scolar Insuratei, si Tiberiu Tureac - 9,23 de la Grupul Scolar "Brancoveanu". La ei proba cea mai dificila s-a dovedit a fi ultima. Oana Burlacu a dat in prima sesiune examen la Biologie vegetala si animala si nu a reusit, iar in sesiunea a doua a renuntat la aceasta in favoarea educatiei fizice. La fel si Tiberiu Tureac, si el a renuntat la Geografia de clasa a XII-a in favoarea educatiei fizice. Surpriza acestei sesiuni a fost faptul ca eleva Colegiului "Balcescu" picata in prima sesiune a picat si in sesiunea a doua. In prima sesiune, Alina Necula nu s-a mai prezentat dupa ce a dat-o in bara la proba de matematica, iar acum a picat tot din cauza matematicii, la care a obtinut, dupa contestatii, 3,95. Ea a urmat cursurile colegiului la profilul matematic-informatica, intensiv informatica si are atestat in informatica. Directorul scolii, prof. Carmen Botea a spus ca aceste probleme le are din cauza ca a lipsit foarte mult de la scoala. "A lipsit foarte mult, chiar am discutat in Consiliul Profesoral daca sa o exmatriculam sau nu. E drept ca multe absente erau motivate, dar faptul ca lipsea de la scoala s-a vazut la rezultate. Noi nu am avut nici sprijinul familiei, atunci cind am incercat sa vedem ce se intimpla cu ea. Din cauza unui anturaj nepotrivit ea lipsea mult de la cursuri. Diriginta ei, doamna profesoara Liliana Arici a urmarit-o, a incercat sa o ajute, dar nici ea nu a reactionat si nici din familia ei nu a reactionat nimeni. In prima sesiune a bacalaureatului, cind am vazut ca nu apare la penultimul examen, chiar am dat telefoane dupa ea acasa, sa ii spunem ca daca a avut cumva un accident sa vina, ca inca putem sa o primim. Abia intr-un tirziu mama ne-a raspuns ca nu stie unde este si sa nu mai sunam. Imi pare foarte rau ca s-a intimplat asa ceva, si pentru ea, si pentru scoala. Un picat de la noi in sesiunea de toamna nu cred sa mai fi avut. Ea a picat la matematica pentru ca aici daca lipsesti si nu lucrezi nu poti trece. Volumul de munca este foarte mare si ea nu a invatat", a explicat directorul Carmen Botea. La "Oncescu" Ianca, unde in vara nu a trecut nimeni, acum au promovat cinci candidati din 59 de prezentati, iar la Liceul "Matei Basarab" din Maxineni, unde in vara promovabilitatea a fost de 0%, acum a mai crescut putin, din opt prezentati au promovat doi. Nici la "Aslan" candidatul din seria curenta nu a reusit sa promoveze examenul pentru ca a luat note mici la Limba romana, Matematica si Biologie vegetala si animala.

Bacalaureat la fel de prost ca in 1999

Dupa zece ani Braila revine la coada ierarhiilor nationale, exact ca in '99. Situatia era previzibila deoarece din 2005 incoace in ierarhiile nationale pozitia Brailei este din ce in ce mai jos. In vara, Braila s-a situat pe locul 37 in ierarhia judetelor la bacalaureat, cu o promovabilitate de aproape 58% inainte de contestatii. Conform ierarhiei realizate de minister, coada clasamentului arata astfel: Prahova - 59,43%, Braila - 57,92%, Ialomita - 57,39%, Brasov - 57,18%, Galati - 50,67%, Giurgiu - 39%, si Ilfov - 38,5%. Mai erau doar sapte judete in care promovabilitatea a fost sub 70%: Alba - 69,9%, Buzau - 68,88%, Sibiu - 68,63%, Tulcea - 65,31%, Arges - 65%, Calarasi - 65%, Teleorman - 61%. Restul de 20 de judete aveau un onorabil nivel de 70%. Acum, din nefericire, rezultate mai proaste decit la Braila nu a mai obtinut nimeni. In Maramures promovabilitatea a fost de 37%, iar la Brasov 40%.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro