Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Braila mai are active 5 focare de gripa aviara

Laboratorul National de Referinta a confirmat pina in prezent in Romania 25 de focare de gripa aviara, in 5 judete ale tarii: Tulcea, Braila, Buzau, Calarasi si Ialomita. Din acestea, 13 sint inca active, din care 5 in judetul Braila: Zavoaia, Tataru, Chichinetu, Ciresu si Dudesti. Mai sint active un focar in Buzau, 5 in Ialomita si 2 in Calarasi.
Din cele 12 focare stinse, 6 sint din Tulcea, 2 din Buzau si 5 din Braila: Scarlatesti, Bumbacari, Dudescu si Ciocile.
Conform aprecierilor specialistilor veterinari, daca evolutia puilor santinela introdusi in Zavoaia si Chichinetu in data de 3 ianuarie nu va ridica probleme, pe parcursul acestei saptamini restrictiile vor fi anulate si in aceste doua localitati.
La Tataru, specialistii au anuntat definitivarea actiunii de eutanasiere si incinerare a intregului efectiv de pasari, in prezent lucrindu-se la perierea zonei si dezinfectia focarului.
Si, totusi, pericolul gripei aviare nu a trecut, drept pentru care, in sedinta Comandamentului Central Antiepizootic din data de 16 ianuarie, s-a decis elaborarea unui act normativ, prin care sa se considere infractiune aruncarea sau depozitarea cadavrelor de pasari In locuri nepermise. De asemenea, s-a propus instruirea comunitatilor sarace In ceea ce priveste masurile de prevenire a raspindirii virusului gripei aviare.
Ieri, Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA) a anuntat ca a demarat un program de cercetare si investigare privind posibilitatea transmiterii virusului gripei aviare la diferite specii de mamifere. Programul se va derula In cadrul Serviciului de Virusologie din cadrul IDSA si Isi propune investigarea porcilor si pisicilor din gospodariile In care a evoluat gripa aviara, prin analize serologice pe probe selectate de specialisti.
In cel putin 6 luni, se preconizeaza analizarea a aproximativ 500 de probe de ser, interval In care, alaturi de examenele de laborator se va face si o analiza epidemiologica.
Rezultatele acestui studiu se vor include Intr-un raport care va fi facut public.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii