Braila, judet calamitat | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Braila, judet calamitat

In sedinta din 20 iunie, Guvernul Romaniei a declarat stare de calamitate in 34 de judete ale tarii. Este vorba despre Arges, Braila, Buzau, Calarasi, Constanta, Dimbovita, Dolj, Giurgiu, Ialomita, Ilfov, Mehedinti, Olt, Prahova, Teleorman, Tulcea, Bacau, Botosani, Galati, Iasi, Neamt, Vaslui, Vrancea, Arad, Maramures, Satu Mare, Timis, Bihor, Alba, Cluj, Hunedoara, Mures, Salaj si Covasna. Starea de calamitate a fost declarata pentru culturile de griu, secara, triticale, orz, orzoaica si rapita, insamintate in toamna anului 2006 si in primavara anului 2007, care au fost afectate de seceta in proportie de peste 30% si care au fost cultivate pe terenuri neirigate sau neirigabile.
Pentru a veni in sprijinul fermierilor ale caror culturi au fost afectate, ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes vrea sa acorde despagubirile pina cel tirziu pe 31 iulie. In acest sens, el a cerut tuturor Directiilor Agricole din tara sa urgenteze definitivarea dosarelor de calamitate si sa le transmita ministerului pina cel tirziu pe 15 iulie.
Sumele maxime ce se acorda ca despagubire pe unitatea de suprafata, sint de 750 lei/ha pentru griu, secara si triticale; 700 lei/ha pentru orz si orzoaica si de 600 lei/ha pentru rapita. Aceste despagubiri reprezinta 70% din cheltuielile efectuate pina la data producerii fenomenului, nivelul despagubirilor acordindu-se in functie de gradul de calamitate.
Potrivit estimarilor realizate de Directia Agricola si Dezvoltare Rurala (DADR) Braila, la aceasta data, la nivel de judet, sint afectate de seceta 33.225 hectare de culturi. Concret, cele mai mari suprafete afectate sint cele cultivate cu griu - 21.099 ha, urmate de cele pe care au fost infiintate culturi de rapita - 6.045 ha, orzoaica de primavara - 4.250 ha, orz de toamna - 1.201 ha si orzoaica de toamna - 660 ha.
Situatia reala nu este insa aceasta, din simplul motiv ca Directia
Agricola primeste instiintari de calamitate doar din partea fermierilor
care au culturile asigurate. Miile de tarani care nu isi permit polita
de asigurare si care, din acest motiv, nu primesc despaguri, nu se
deranjeaza sa anunte dezastrul.
Insa, avind in vedere situatia critica in care se afla culturile, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania, Viorel Matei, a afirmat ca despagubirile ar trebui acordate tuturor producatorilor agricoli afectati de seceta, indiferent daca au avut culturile asigurate sau nu. "Cind este un dezastru, trebuie dat bani la toata lumea, nu doar la cei care au avut asigurari, iar cei care s-au asigurat sa primeasca un bonus", a afirmat Matei.
O solutie in sprijinul agricultorilor afectati de seceta, care nu si-au asigurat culturile, propune si presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania - LAPAR, Adrian Radulescu. El sustine alocarea unor fonduri suplimentare, care sa fie utilizate la efectuarea lucrarilor de toamna.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro