Braila, inghitita de Dunare! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Braila, inghitita de Dunare!

In 40 de ani, Braila ar putea fi inundata de apele Dunarii, care vor creste odata cu nivelul Marii Negre, orasul putind deveni astfel o veritabila Venetie. Scenariul sumbru apartine specialistilor Agentiei Europene de Mediu, care au previzionat ca in ritmul actual al modificarilor climatice si al cresterii mediei temperaturilor generate de gazele cu efect de sera, cota apelor la nivel planetar va creste alarmant, ajungindu-se ca zonele costiere sa fie inundate. Concret, raportul Agentiei Europene de Mediu (AEM), prezentat in cotidianul "Libertatea" arata ca tara noastra se va confrunta in acest secol cu inundatii de proportii, cu desertificari, dar si cu fenomene meteo extreme, precum si cu disparitia unor specii de plante si animale. Astfel, in 40 de ani, din cauza cresterii alarmante a nivelului marilor si oceanelor prin topirea ghetarilor, in Romania plajele intre Sulina si Vama Veche vor fi sub ape. Raportul mai arata si ca Marea Neagra va inghiti total Delta Dunarii, iar orasele de pe malul fluviului, cum sint Tulcea, Galati, Braila si Sulina, pot ajunge sub apa. De altfel, dupa cum a declarat pentru "Libertatea" Mircea Dutu, rectorul Universitatii Ecologice din Bucuresti, vom avea parte de un desert in sudul tarii: "Ghetarul Scarisoara va disparea complet de pe fata pamintului, iar scenariul facut public de cei de la AEM e cit se poate de real si reprezinta un semnal de alarma".
Cu privire la previziunile AEM legate de Braila, viceprimarul Stanel Necula a explicat ca orasul si judetul se bazeaza, in principal, pe sistemul de indiguiri existent, dar si pe imbunatatirile ce vor fi aduse acestuia prin construirea de noi diguri menite sa atenueze efectele unor eventuale inundatii. "Viitoarea dezvoltare a sistemului de aparare impotriva inundatiilor se axeaza pe construirea de diguri si baraje pe cursurile superioare ale riurilor, amenajari care sa preia debitele crescute si sa echilibreze, in final, nivelul fluviului. Municipalitatea a solicitat unui renumit institut de cercetare din Bucuresti un studiu de hazard, pentru a fi identificate punctele slabe ale sistemului de protectie a judetului si orasului Braila, atit in caz de inundatii, dar si pentru seism si alunecari de teren. Lucrarea se va finaliza, cel mai probabil, la finele acestui an. De asemenea, o analiza pertinenta din partea Companiei Nationale Apele Romane arata ca riscul de rupere a digurilor in judet este o data la o suta de ani. In ceea ce priveste orasul, acesta este pozitionat la o altitudine mai ridicata in comparatie cu judetul", a explicat sursa citata.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro