Pleaca lei dar vin lupi si tigri
Desi toate exemplarele preluate de la Braila aratau foarte bine, din comunicatul de presa emis de "Vier Pfoten" cu ocazia actiunii de ieri reiesea ca leutii ar fi avut probleme de malnutritie. Reporterii nostri au cerut lamuriri in aceasta privinta iar medicul veterinar al organizatiei ne-a precizat ca termenul "malnutritie" a fost folosit incorect in respectivul comunicat. "Nu se poate spune ca animalele au suferit de foame la gradina zoologica din Braila. Ce am vrut noi sa spunem este ca, din cauza intarcarii premature, la doar doua luni de la nastere, e posibil ca doua exemplare sa sufere de o forma de rahitism incipient. Dar asta nu pentru ca nu au fost bine hraniti, ci pentru ca lipsa laptelui matern a provocat un deficit de calciu in alimentatie", ne-a explicat veterinarul "Vier Pfoten", Cornel Stoenescu.
George Cervis, administratorul Gradinii Zoologice Braila, ne-a declarat ca leutii au consumat, in medie, cite 2 kg de carne, zilnic. Conform instructiunilor primite de la specialistii "Vier Pfoten", ingrijitorii de la zoo le-au pregatit "turistilor" portii de hrana si de apa pentru drum, deoarece este recomandat ca acestia sa mai consume, o perioada, mincarea si apa cu care erau obisnuiti la Braila.
Leii vor ajunge, dupa o calatorie de 48 de ore, la rezervatia "Lionsrock", din Africa de Sud. Aceasta are o suprafata de 1.242 hectare si este construita dupa cele mai moderne standarde, astfel incit felinele sa aiba posibilitatea sa traiasca conform necesitatilor fiziologice ale speciei. Pina in prezent, rezervatia infiintata de "Vier Pfoten" in 2007 adaposteste 25 de lei, un tigru bengalez, doi leoparzi si alte animale salbatice specifice regiunii.
Dupa plecarea celor noua pui, Gradina Zoologica Braila mai detine sase lei adulti, trei femele si trei masculi. Pentru a se evita inmultirea acestora, o femela a fost castrata, o alta se afla sub tratament hormonal, fiind sterilizata provizoriu, iar a treia urmeaza sa fie si ea sterilizata, dupa ce va atinge virsta maturitatii sexuale. Masculii nu vor fi nici castrati si nici tratati hormonal, fiindca o astfel de interventie i-ar lasa fara coama, podoaba lor cea mai de pret.
Chiar si fara cei noua lei, Gradina Zoo Braila este considerata a treia din Romania, din punctul de vedere al speciilor gazduite - peste 40. In curind, aici va putea fi vazuta si o familie de lupi iar peste citeva luni e posibil sa fie adus si un tigru.