Braila exporta lei in Africa | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Braila exporta lei in Africa

Zarva mare, ieri, in Gradina Zoologica Braila: cei noua pui de leu nascuti in captivitate, in ultimele 14 luni, au fost invitati sa intre in citeva custi special amenajate pentru ei, in vederea unui voiaj pina in Africa. Fiindca nu prea le-a suris ideea de a se lasa inchisi in cutiile din pal, leutii le-au cam dat de furca urmaritorilor. Pina la urma, fie momiti cu felii de muschiulet semipreparat, fie alergati cu reteveiul prin tarcul unde au "copilarit" pina acum, felinele s-au lasat prinse in capcana. Dar asa capcana, sa tot fie, pentru animalele de la Zoo! Scopul actiunii de ieri a fost preluarea puilor de leu de la Braila si eliberarea lor intr-o rezervatie din Africa de Sud. Organizatia "Vier Pfoten", binefacatoarea animalelor, a trimis la Braila citiva voluntari care au luat felinele, le-au urcat intr-o masina si au plecat spre Frankfurt, unde leii urmeaza sa fie imbarcati la bordul unui avion si dusi la destinatie. Pe linga cele noua exemplare de la Braila, "Vier Pfoten" va mai reda mediului natural inca un leu adult, de la gradina zoologica Brasov, si un pui de tigru, de la Zoo Hunedoara. Leul a fost salvat de "Vier Pfoten" de la un fotograf ambulant, care il folosea ca atractie pentru clienti, pe litoral, iar tigroaica urmeaza sa devina perechea unui tigru aflat deja in rezervatie. "Este cel mai mare transport de acest gen facut vreodata in Romania", ne-a spus Kuki Barbuceanu, manager de proiect in cadrul "Vier Pfoten". Acesta ne-a explicat ca, pentru prinderea leilor, nu s-a folosit tranchilizant, ca sa nu le fie indusa o stare suplimentara de stres. Din aceasta cauza, capturarea lor a durat mai mult de o ora si probabil ca s-ar fi lungit si mai mult, fara sprijinul substantial al personalului gradinii zoologice brailene. Desi despartirea nu era deloc usoara, nici pentru el nici pentru colegii sai, medicul veterinar Gabriel Ene, cel care i-a ingrijit pe leuti de cind au venit pe lume, i-a fugarit, ieri, prin tarc, pe cei ce nu voiau in nici un chip sa intre in custi. O actiune destul de riscanta, avind in vedere ca printre ei se afla si un exemplar in virsta de 14 luni, ce are deja suficienta forta sa doboare un om la pamint. Din fericire, nu s-a inregistrat nici un eveniment nefericit, cu toate ca, la un moment dat, tarcul micilor lei se umpluse de oameni: voluntari "Vier Pfoten", personal Zoo, fotoreporteri si cameramani.

Pleaca lei dar vin lupi si tigri

Desi toate exemplarele preluate de la Braila aratau foarte bine, din comunicatul de presa emis de "Vier Pfoten" cu ocazia actiunii de ieri reiesea ca leutii ar fi avut probleme de malnutritie. Reporterii nostri au cerut lamuriri in aceasta privinta iar medicul veterinar al organizatiei ne-a precizat ca termenul "malnutritie" a fost folosit incorect in respectivul comunicat. "Nu se poate spune ca animalele au suferit de foame la gradina zoologica din Braila. Ce am vrut noi sa spunem este ca, din cauza intarcarii premature, la doar doua luni de la nastere, e posibil ca doua exemplare sa sufere de o forma de rahitism incipient. Dar asta nu pentru ca nu au fost bine hraniti, ci pentru ca lipsa laptelui matern a provocat un deficit de calciu in alimentatie", ne-a explicat veterinarul "Vier Pfoten", Cornel Stoenescu.
George Cervis, administratorul Gradinii Zoologice Braila, ne-a declarat ca leutii au consumat, in medie, cite 2 kg de carne, zilnic. Conform instructiunilor primite de la specialistii "Vier Pfoten", ingrijitorii de la zoo le-au pregatit "turistilor" portii de hrana si de apa pentru drum, deoarece este recomandat ca acestia sa mai consume, o perioada, mincarea si apa cu care erau obisnuiti la Braila.
Leii vor ajunge, dupa o calatorie de 48 de ore, la rezervatia "Lionsrock", din Africa de Sud. Aceasta are o suprafata de 1.242 hectare si este construita dupa cele mai moderne standarde, astfel incit felinele sa aiba posibilitatea sa traiasca conform necesitatilor fiziologice ale speciei. Pina in prezent, rezervatia infiintata de "Vier Pfoten" in 2007 adaposteste 25 de lei, un tigru bengalez, doi leoparzi si alte animale salbatice specifice regiunii.
Dupa plecarea celor noua pui, Gradina Zoologica Braila mai detine sase lei adulti, trei femele si trei masculi. Pentru a se evita inmultirea acestora, o femela a fost castrata, o alta se afla sub tratament hormonal, fiind sterilizata provizoriu, iar a treia urmeaza sa fie si ea sterilizata, dupa ce va atinge virsta maturitatii sexuale. Masculii nu vor fi nici castrati si nici tratati hormonal, fiindca o astfel de interventie i-ar lasa fara coama, podoaba lor cea mai de pret.
Chiar si fara cei noua lei, Gradina Zoo Braila este considerata a treia din Romania, din punctul de vedere al speciilor gazduite - peste 40. In curind, aici va putea fi vazuta si o familie de lupi iar peste citeva luni e posibil sa fie adus si un tigru.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro